00
Yazı Detayı
23 Eylül 2020 - Çarşamba 21:53
 
MEİS ADASI KAŞ’IN BİR MAHALLESİ MİYDİ?
Ramazan Seydaoğlu
 
 

MEİS ADASI KAŞ’IN BİR MAHALLESİ MİYDİ?

          Gran Patara Bisiklet yarışı için Bisiklet Federasyonu yönetim kurulu üyelerinden dostum M. Zeki Kutlu ile hafta mesaisinin son günü çıktık yola. 

 

          Yol üzerinde Afyonkarahisar’a uğradık. Orada federasyon il temsilcisi ve Afyon Şehir Müzesi memurlarından Osman Çoban Bey’e de uğradık. Osman Bey ile daha önce de bir otelin tanıtımında birlikte olmuş, bize yardımcı olmuştu. O gün değerli bir ilgi ve alaka görmüştük. Kendisinde o ilgi ve alakanın hala eksilmediğini ve arttığını müşahede ettik. Önce zengin Afyon Şehir Müzesi’ni gezdirdi. Daha sonra da Keşkek yemeği için bir mekâna gittik. Bizim Doğu’nun geleneksel yemeklerinden biri olan ‘keşkek’i burada özel bir sunumla yanında limonla yemek farklı bir deneyim oldu bizim için. Osman Bey’den ayrılıp ‘yolgösteren’e önce “Salda Gölü” diye yazıyoruz. Salda Gölü’nde biraz oyalandıktan sonra bu kez “Kaş” bizim yeni rotamız oluyor.


          Kaş ilçesine kıvrım kıvrım yollardan geçerek akşam saatlerine kadar süren bir yolculuktan sonra varıyoruz.  Geceleme için organizasyon planlayıcıları tarafından ayarlanan uygulama okulundaki konağımıza geldik. Bize tahsis edilen süit odanın penceresinden bakarken karanlıklar ve cılız birkaç ışıktan fazla bir şey göremediğimiz için çok beklemeden uyku moduna geçtik hemen. Sabahın ilk ışıkları çıkmadan uyanma âdetim gereğince kalkıp pencere yöneliyorum. Perdeleri aradım. Karşımda gördüğüm büyüleyici manzara karşısında bir müddet duraladım. 

 

          Lacivert deniz parçaları içinde bölük pörçük adalar büyüleyici manzaraya katkıda bulunuyordu. Adalar henüz aydınlanmadığından detaylar tam anlaşılmasa da yer yer yerleşim yerlerinin olduğu görülüyordu. Öndeki adaların üzerinden görülen başka bir ada da vardı. Harita bilgilerimden de bildiğim kadarıyla burası Meis odası olmalıydı. ‘Meis bu kadar yakın mıydı, bu kadar yakın bir adayı ne diye denize döktüğümüz bir işgalci ülkeye veriyoruz?’ diye düşünmekten kendimi alamıyorum. 

 

          Kahvaltımızı yaptıktan sonra Gran Patara Bisiklet yarışının startı için limana doğru iniyoruz. Yarış limanın baş tarafındaki çarşının başında verilen ‘doğal start’ ile başlayıp, şehirden çıktıktan üç km. sonra da gerçek start verilerek antik bir kent Patara’da bitecekti. Startı vermeye Kaymakam ve Belediye Başkanı da gelmişti. Doğal Start verildikten sonra protokol ile ayaküstü tanışıyoruz. Çay içmeye davet ediyor bizi Başkan bey. Kaymakam Bey de onaylayınca birlikte sahildeki çay bahçelerinden birine geçip oturuyoruz. 

 

          Kaymakam Şaban Arda Yazıcı ve Mutlu Ulutaş ile hoş ve zevkli bir sohbete giriyoruz. Bisikletçilere verilmek üzere yanımızda getirdiğimiz kitaplarımızdan onlara da hediye ediyoruz. Hoş sohbetin konusu, turizm, bisiklet, bisikletin şehirdeki yeri ve pandemi oluyor. İlçenin yeni atanmış Kaymakamı Şaban Arda Bey, görev yaptığı yerlerde yaşadıklarıyla ilgili anılarını aktarıyor. Başkan Mutlu Bey de şehir ve şehre dair planlamalarından bahsediyor. Laf gelip geçiyor Meis’e geliyor. Kaymakam Şaban Arda Beyi Meis adasında yaşayanların pazar, alışveriş ve sağlık hizmetlerini Kaş’tan aldıklarını, halkıyla bir sorunları olmadığını açıklıyor. 

 

          Ben öteden beri Ege ve adalar konusu söz konusu olduğunda tüm iyi niyetimi ve sabrımı tüketiyorum. Kurtuluş Savaşı’nı kazanmış muzaffer bir ülke olarak oturduğumuz Lozan’da o adaları kazanarak kalkmalıydık. Tarihi kişileri ve tarihsel olayları yargılamanın önemsiz olduğunu biliyorum. Zamanın o dilimine takılmak yerine geleceğe bakmanın ve gelecekte sahip olmamız gereken hak ve hukukumuz konusunda mücadele etmek gerekir. Bu konuda Milli Birlik içinde olmalıyız. Siyaseti ve siyasi kaygıları bir yana bırakıp ülkemizin menfaatleri bağlamında birleşmeliyiz.

 

          Kaymakam Şaban Arda Yazıcı Bey’e: “Meisliler, bir referandum yaparak Türkiye’ye bağlanmak istesinler..” diye öneriyorum. Önerim tebessümle karşılanıyor. 

 

          Kaymakam ve Belediye Başkanı “Gaziler Günü” etkinliği için yanımızdan ayrılırken biz de Cumhurbaşkanlığı’nca 2020 yılının “Patara Yılı” olarak ilan edildiği Patara Antik Kenti’ne doğru yola çıkıyoruz. 

 
Etiketler: MEİS, ADASI, KAŞ’IN, BİR, MAHALLESİ, MİYDİ?,
Yorumlar
Haber Yazılımı 0