00
Haber Detayı
09 Haziran 2023 - Cuma 08:22
 
‘Ekonomide radikal kararlar alınmalı’
Meslek Odası Başkanları, dövizde artış ile birlikte esnafın hem kira ödemeleri yönünden zarar ettiğini, hem de turistlerin az oluşundan dolayı gelirde kayıplar yaşadığını söyledi
EKONOMİ Haberi
‘Ekonomide radikal kararlar alınmalı’

Son günlerde Euro ve dolarda artış Alanya’da esnafları ve vatandaşları olumsuz yönde etkiliyor. Kiraların döviz bazında ödendiğine söyleyen Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir, “Alanya’da TL ile dükkan kiraları iç kesimlerde var ama oteller ve çarşı merkezi gibi yerlerde kiralar döviz bazında ödeniyor. Bu esnaf için sıkıntı. Dükkan kiraları ödenirken Türk Lirasını kabul eden yok. 
 
Hele turizme hizmet eden mevkilerde, caddelerde, otellerde Türk Lirası ile dükkan tutulduğunu duymadım. Hep döviz bazında dükkan kiralanıyor. Tabii ki esnaf tutmuş olduğu dükkan kirasını döviz parasına göre ödeyince TL olarak yükselmiş oluyor. İnşallah daha kötü bir durumlar olmaz. Tabiki ülkemizde iki sefer Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Seçimden dolayı da daha halen turist bazında istenilen doluluk yok. Bu sene umarım istenilen doluluk oranına erişiriz. Esnafımız da bu dövizin yükselişinden dolayı kaybettiklerini gelen turistler sayesinde bir an önce kazanırlar. Onlar da bu sıkıntıdan kurtulurlar diye düşünüyoruz” dedi.
 
“EKONOMİDE BİR DENGELEME OLACAK”
Seçimden sonra dövizde artış yaşanacağını tahmin ettiklerini belirten Alanya Lokantacılar ve Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ise, “Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Banka’sının alacağı karar döviz kurunu dengeleyecektir. Seçim dönemine kadar da tüm ekonomistlerin de tahmin ettiği gibi döviz kurunda artış yaşandı. Ben döviz kurunun bir miktar daha yükseleceğini tahmin ediyorum. 
 
Ondan sonra da 22 Haziran’da Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’nın alacağı kararla yeniden bir dengelenme oluşacağını düşünüyorum. Tabii burada bizim dövizle dükkan kiralama olayımız esnaflarımızı olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bu etkileme dönem dönem çok ciddi yaşanıyor. Mallarını da dövizle almaları fiyatlara da yansıyacaktır. Bu yansımada piyasada yeniden bir denge oluşturacaktır. İç piyasada vatandaşın alım gücü Temmuz ayında asgari ücretin artmasıyla bir miktar yükseltecektir. Tabi ki dövizin yükselmesi olumlu karşılanamaz. Umarım dövizde denge yaşanana kadar esnafımız ve vatandaşlarımız bu süreci az zararla atlatır” diye konuştu.
Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0