00
Haber Detayı
05 Nisan 2024 - Cuma 15:19
 
Uzmanlar Kanser Hastalığına Dikkat Çekerek Önemli Açıklamalarda Bulundu
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Beypınar, Hematoloji Uzmanı Dr. Fadime Nurcan Alhan Kanser Haftası kapsamında yaptığı açıklamada; kanserde erken teşhisin önemi ve kanser çeşitleri hakkında bilgi verdi.
SAĞLIK Haberi
Uzmanlar Kanser Hastalığına Dikkat Çekerek Önemli Açıklamalarda Bulundu

Doç. Dr. Beypınar,kanserin hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olduğunu belirterek kanserde erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Doç. Dr. Beypınar açıklamasında: "Kanser hızla toplumda artış gösteren ve 2050 yılından kalp ve damar kaynaklı hastalıkları geride bırakarak en sık ölüm nedeni olması beklenen birçok çeşit hastalığı bir arada bulunduran bir hastalık grubudur. İstisnaları bulunmakla beraber yaş ile sıklığı artmaktadır. 


Ülkemizde ve dünyada en sık görülen kanser çeşitleri akciğer, meme, prostat ve kolon kanseridir. Ülke nüfusumuzun hızla yaşlanıyor olması ve hali hazırda hala artmakta olan tütün ürünleri kullanımı nedeniyle kanserin ülkemiz için de yakın gelecekte daha da ciddi bir boyutta problem oluşturması muhtemeldir. Özellikle tarama programları ve HPV gibi nedenlerin aşılar ile erkenden engellenmesi birçok hastada tam iyileşme ve hatta kansere hiç yakalanmama yönünde katkı sağlamaktadır. 


2022 yılından itibaren faal olarak çalışan tıbbi onkoloji kliniğimiz hem yerli hem de yabancı hastalara hizmet sunmaktadır. Aylık yaklaşık  bin 400 hastaya poliklinik ve 400 kemoterapi hizmeti sunulmaktadır. Ülkemizde ruhsatlandırılmış tüm medikal tedaviler hastanemizde uygulanmakta olup hastaların kanser ile ilişkili semptomlarının da rahatlatılması için onkoloji, palyatif ve algoloji kliniğimizde hizmet verilmektedir. Kanser sıklığının bu denli hızlı artışı nedeniyle yeni hizmetler ve mevcut kapasitenin artırılmasına yönelik planlamalar yapılmaktadır. Hastalarımızın özellikle yaklaşan yaz ayları nedeniyle dikkatli olmalarını, çok sıcak günlerde ve saatlerde dışarı çıkmamalarını öneririm. Yine tüm halkımızın güneşin zararlı ışınlarından korunması ve cilt kanseri riskini azaltmak için güneş koruyucu kremler kullanmasını şiddetle tavsiye ederim." dedi. 


Hematoloji Uzmanı Dr. Fadime Nurcan Alhan ise "Her yıl ülkemizde ve dünyada, nüfusun artması ve yaslanması ile birlikte kanser vakalarında artış görülmektedir. Genetik rol kadar çevresel faktörler ve yaşam tazı da kanser oluşumuna neden olmaktadır. Sağlıklı beslenme biçimi, tütün ve ürünlerinden uzak durulması,  günlük yürüyüşler, alkol kullanımının azaltılması,  uv ışık ve radyasyondan kaçınma ile önlenebilir ve erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. 


Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak merkezimizde kan kanseri, lenf bezi kanseri, kemik iliği kanseri takip ve tedavisi yapılmakta olup ayda yaklasik 100 hastamıza kemoterapi uygulamaktayız. Kanser haftası etkinlikleri arasında sağlık taramaları,  bilgilendirme seminerleri ve ücretsiz kontrol imkânları gibi pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Toplumun bu etkinliklere aktif olarak katılması,  kanserle mücadelede önemli bir adım oluşturmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0