00
Haber Detayı
14 Nisan 2024 - Pazar 10:00
 
Ülkelerden peş peşe İran ve İsrail uyarısı
İsrail ile İran arasında gerilim artarken, birçok ülke İsrail ve İran’a dönük seyahat uyarıları yayınladı. Gazze’de tecrit ve katliama devam eden İsrail, geçtiğimiz günlerde de İran’ın Şam konsolosluğuna füzeli saldırıda bulunmuş, saldırıda İran’ın üst düzey askeri yetkilileri hayatını kaybetmişti.
YAŞAM Haberi
Ülkelerden peş peşe İran ve İsrail uyarısı

İran’ın ‘saldırıya ağır şekilde yanıt vereceğiz’ açıklamasının ardından dünyada endişeli bir bekleyiş başlamış, ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘İsrail'e yönelik İran misillemesi her an olabilir’ açıklamasının ardından da endişe had safhaya ulaşmıştı.


İran’ın İsrail’e dönük saldırısı henüz gerçekleşmese de, pek çok ülkeden hem İsrail’e hem de İran’a dönük seyahat uyarıları geldi.


Avusturya Dışişleri Bakanlığı, İran, Irak ve Lübnan’a yönelik savaş ve çatışma dönemlerinde yürürlüğe sokulan en üst düzeyde seyahat uyarısı yaptı. Bu üç ülkede riskin çok yüksek olduğunu belirten Bakanlık, bu ülkelerde yaşayan Avusturyalıların en yakın dış temsilcilikle irtibata geçmelerini ve mümkün olan en hızlı şekilde bu ülkeleri etmelerini istedi. Öte taraftan Avusturya Haber Ajansı (APA) Avusturya Hava Yolları'nın, İran seferlerini 18 Nisan Perşembe'ye kadar askıya aldığını duyurdu.


Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan da yapılan açıklamada ise İran ile İsrail arasındaki gerilimin ani şekilde tırmanma riski olduğu ifade edildi. Almanya’nın uyarısında "İran’a seyahat edilmemesi bu ülkede bulunanların en kısa sürede ülkeyi terk etmesi istendi. Güvenlik durumunun hızlı ve önceden uyarı yapılmaksızın değişebileceği kaydedilen uyarıda İran’a giriş ve çıkışlarda aksaklıklarım yaşanabileceğine de dikkat çekildi. 


İran-İsrail gerilimine ilişkin bir seyahat uyarısında Hollanda’dan yapıldı. Hollanda Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında İsrail-Gazze sınırı ile İsrail'in Mısır, Lübnan ve Suriye sınırlarının kırmızı, buralarında dışındaki İsrail bölgelerine seyahat tavsiyesinin ise turuncu olduğu belirtildi. İran ile İsrail arasındaki mevcut durum nedeniyle İsrail’deki güvenlik durumunun öngörülemediğine işaret eden Hollanda, bu nedenle İsrail’e yapılacak seyahatlerin ertelenmesini tavsiye etti. 


Vatandaşlarına İran, Lübnan, Filistin ve İsrail'e seyahat etmekten kaçınmaları çağrısında bulunan bir diğer ülke ise Fransa oldu. Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgede tırmanan gerilim üzerine Fransız vatandaşlarının İran, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına gitmekten kesinlikle kaçınmaları çağrısında bulunuldu.


Açıklamada, Fransız Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne’nin, Tahran'daki diplomatların ve ailelerinin geri dönüşlerinin başlatılması ve İran'a yapılacak resmi görevlendirmelerin durdurulması talimatını verdiği ifade edildi.


Kaynak;Turizm Güncel - Dış Haberler 

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0