00
Haber Detayı
08 Haziran 2023 - Perşembe 09:26
 
İşte 2023'ün Turizm Trendleri
Mastercard Economics Institute tarafından yapılan araştırmaya göre, pandemi sonrası artan seyahat talebi, ekonomik zorluklara rağmen artış gösteriyor.
TURİZM Haberi
İşte 2023'ün Turizm Trendleri

İki yıllık pandemi dönemi sonrası tüketicilerin seyahate olan açlığı, karmaşık durumdaki ekonomiye rağmen devam ediyor. Mastercard Economics Institute verilerine göre, 2023 yılının Mart ayında gerçekleştirilen eğlence amaçlı seyahatler, 2019 yılının Mart ayına göre yüzde 31 arttı.
 
Tüketici harcamalarının artmasının lokomotifi üst gelir grubu olurken, maaşlardaki artış ve ABD'deki 1,7 ve Avrupa'daki 1 trilyon dolarlık birikim de tüketici harcamalarının artmasının diğer nedenleri.
 
Çin pazarının yeniden açılması dengeleri değiştirdi
 
Mastercard Economics Institute'a göre, enflasyon ve yüksek faiz oranları, 2022'de yüzde 3.4 büyüyen Küresel reel GSYİH'nin 2023'te yüzde 2.8'e düşmesine sebep olacak.
 
3 yıllık kapanma sonrası Çin pazarının yeniden açılması, seyahat endüstrisinde ve dünya ekonomisinde dengeleri değiştirecek.
 
Araştırmaya göre, küresel büyümeye ihtiyaç duyulan katkıyı ancak Çin pazarının açılması verebilir. Çin'in yeniden açılması, Asya-Pasifik bölgesinin ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlarken Avrupa'ya da az da olsa katkı sağlayacak.
 
Popüler destinasyonlar: Asya-Pasifik ve ABD
 
Asya-Pasifik ve ABD'den gelen tüketiciler, 2023'ün popüler destinasyonlarının belirlenmesinde etkili oldu.
 
Kuzey Asya'da Çin ve Hong Kong pazarlarında yüksek büyüme beklenirken Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelenda'da daha ılımlı bir büyüme bekleniyor.
 
ABD'deki sağlam tüketici tabanı ve devam etmekte olan seyahat isteği; Amerikan tüketicilerin Orta Amerika'ya, Karayipler’e ve Avrupa'ya seyahat etmesine sebep olacak.
 
İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz ve Yunanistan gibi turizm odaklı ülkeler de uluslararası turist akınlarından orantısız bir şekilde yararlanabilir.
 
Avrupalılar daha uzağa seyahat etmek istiyor
 
Avrupalıların seyahat niyetlerine bakıldığında en popüler destinasyonların geçen yılla çoğunlukla aynı olduğu görülüyor. Ancak geçen yıla göre bazı farklılar da var. Portekiz bu yıl, geçen yılın aksine en popüler destinasyonlar arasında yer almazken ABD ise geçen yıla göre bir sıra yükseldi. Bu durum, Avrupalıların daha uzağa seyahat etme arzusunun arttığını gösteriyor.
 
Geçen yıldaki orman yangınlarının da seyahat tercihlerini etkilediği görülüyor. Ekstrem hava koşulları ve orman yangını riski, tüketicileri İngiltere, İskandinavya, Hollanda, İsviçre ve Almanya gibi kıtanın daha kuzeyine seyahat etmeye itti.
 
Eşsiz deneyimler yaşama isteği
Çalışmaya göre Avrupalılar dışarıda yeme, eğlence aktiviteleri, kumarhaneler, gece kulüpleri ve benzer aktivitelere para harcamaya öncelik verirken kıyafet, elektronik eşya, oyuncak ve kozmetik gibi maddi eşyaları daha geri plana atıyor. Çalışma aynı zamanda, tüketicilerin eşsiz kültürel deneyimler yaşama amacıyla daha az bilinen destinasyonları keşfetme isteğinin de artmakta olduğunu ortaya çıkardı.
 
Kaynak Turizm Güncel 
Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0