00
Haber Detayı
25 Nisan 2024 - Perşembe 09:25
 
Burhan Sili: Turizmci enflasyon-kur arasındaki farkı kapatamıyor
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, turizmcinin yüksek enflasyon ile düşük kur nedeniyle oluşan açığı kapatamadığını söyledi.
TURİZM Haberi
Burhan Sili: Turizmci enflasyon-kur arasındaki farkı kapatamıyor

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD)  Başkanı Burhan Sili, turizmin enflasyonunun yüksek olduğunu, dövizin aynı oranda artmadığını, turizmcinin girdi maliyetleri, işçilik maliyetleri diğer maliyetlerinin artışına bakıldığında turizmci açısından şu anda olumsuz bir durum olduğunu ama önümüzdeki dönemde bunun toparlanacağına inandıklarını belirtti.


“Ciddi bir denge tutturmak zorundayız”
Turizm Days’e konuşan Burhan Sili, ‘’Turizmcinin hitap ettiği kaynak pazarlarda enflasyon oranlarını değerlendirdiğimizde bizim otel fiyatlarına göre onların enflasyon oranlarının üzerinde artış yapmamız ne yazık ki Türkiye’ye olan talebi de azaltma noktasına gidebilir. Orada da çok ciddi bir denge tutturmak zorundayız. Biz karlarımızdan da feragat ederek belirli oranlarda bu işi sürdürmek zorundayız. Türkiye'de özellikle turizm sektöründe çok yüksek bir enflasyon var. Ama kur artışı enflasyona göre çok daha düşük kalıyor’’ dedi.


“Önümüzdeki dönemde kur artışının olacağını var sayıyoruz”
Sili, turizmcilerin buradaki açığı nasıl kapatmayı düşündüğü hakkında ise ‘’Şu anda öyle bir şansımız yok. Önümüzdeki dönemde kur artışının olacağını var sayıyoruz. Bu varsayımla birlikte biz önümüzdeki yüksek sezon dediğimiz aylarda keseceğimiz faturalarla birlikte açıklarımızı kapatmayı hedefliyoruz. Euro kurunun 40’tan aşağı olmaması lazım. Bizim görüşümüz bu. Yani euro 40-45 TL olması lazım. Euro bazında konuşuyorum. Çünkü biz Rusya dahil diğer ülkelerle bugün euro anlaşma yapıyoruz.” şeklinde konuştu.


“Tesislerimizin tamamı mayıs ayı itibariyle açılmış olacak”
Nisan ayı itibariyle tesislerde dolulukların arttığını ifade eden Sili, “Nisan ayı itibariyle tesislerinizin yüzde 60-70’i açılmış durumda. Bayram döneminde de ciddi doluluklar yakalandı. Özellikle kış döneminden açık olan tesislerimizin dolulukları da yüzde 80-85 civarında oldukça yüksek oldu. Ama nişan başı itibariyle açılan tesislerimizin doluluklarının ortalaması yüzde 20-60 arasında oynuyor. Tesislerimizin tamamı mayıs ayı itibariyle açılmış olacak.” ifadelerini kullandı.


“Temel sorunumuz maliyetler ve kur”
Sili, 2024 yılı beklentileri hakkında şu açıklamalarda bulundu:


“Neler olacak? 2023’e nazaran hem partnerlerimiz, hem acentelerimiz, hem de katıldığımız fuarlar ve elimize ulaşan rezervasyonlara baktığımızda olumsuz bir durum söz konusu olmazsa 2024’ün sayısal anlamda 2023’ün üzerinde bir performansla geçeceğini öngörüyoruz. Ülkemizde ve dünyada turizm sayı olarak iyi olacak. Geçen sene Antalya, Alanya, Gazipaşa Havalimanlarına 15 milyonun üzerinde yolcu geldi. Bu tüm zamanların rekoruydu. Bu sene o rekorun egale edileceğini öngörüyoruz.


Burada temel sorunumuz maliyetler ve kur. Otel açısından, turizmci açısından biz yerinde ihracat yapan bir sektör olarak, Türkiye'nin cari açığının çok ciddi kapatılması noktasında katkı veren bir sektör olarak, onun haricinde altının üzerinde sektöre direkt etki eden, Türkiye içerisindeki yüzde 85 yerli ürün kullanan bir sektör olarak dövizin yükselmesine ihtiyacımız var.


Alanya’da 480 tesiste 155 bin belgeli yatak var”
Alanya 480 tesisimiz bulunuyor. Bu tesislerimizdeki belgeli yatak kapasitesi şişe 155 bin. Bir de konaklama amacıyla kullanılan konutlar var. Çıkan yasayla birlikte, günübirlik kullanılan konutlarda hem mali anlamda hem güvenlik anlamında denetim söz konusu olursa orada da bir denge sağlanacaktır. Günlük kullanılan bu tip konutlara da ihtiyaç var. O da bir turizm çeşidi. Dolayısıyla orada da hizmet vermeye devam etmemiz gerekiyor.


Antalya ili genelinde yabancıya en yoğun satış yapan bölge ve inşaat yapan bölge Alanya. Alanya’da yabancıların oturdukları ve günübirlik olarak kiraya verilen konutların toplam sayısı yaklaşık 50 bin civarındadır. Ama bu tabii rakamlar çok düşecek. Çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çıkardığı yeni kurallarla birlikte artık bu tip kiralanan evler belgelenmek zorunda. Bu belgeleri almak kolay değil. Bu nedenle bu tip kiralanan evlerin sayısının azalmasını bekliyoruz.


“Oteller ortalama yüzde 85 doluluğu yakalar”
Alanya’da otellerde Nisan ile Ekim arasında ortalama yüzde 85 dolulukları yakalarız. Alanya en fazla pazara hitap eden bölgedir. İskandinav pazarı bizim ilk pazarımı. Evet. Keza Doğu Avrupa pazarı. Yani Macaristan, Polonya gibi ülkeler. Ana pazarlarımız dediğimiz Rusya, Almanya, İngiltere gibi pazarlarda Alanya’ya yoğun ilgi gösteriyorlar. Almanya'nın ve Rusya'nın ilgisi devam ediyor. İngiltere'de de gelişmeye kaydediyoruz.’’

kaynak turizm güncel

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0