00
Haber Detayı
15 Ağustos 2021 - Pazar 18:40
 
Gebelerin Beslenmesi Hakkında Çarpıcı Araştırma Sonuçları
Alanya’da yapılan ve gebelerin beslenmesini yeniden şekillendirecek önemli bir bilimsel araştırmanın sonuçları çok çarpıcı bulundu.
SAĞLIK Haberi
Gebelerin Beslenmesi Hakkında Çarpıcı Araştırma Sonuçları

 Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hasan Basri Savaş ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin öncülüğünde, geniş bir ekipçe yapılan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen deney hayvanı gebelik modelindeki araştırmanın moleküler sonuçları,

 

2021 yılının ağustos ayında, yurtdışında yüksek nitelikli ve hakemli bilimsel bir dergide, ‘Salivary glands of fetuses are adversely affected by artificial food colorings in rats’ başlığıyla yayınlandı. Dergi, bilimsel olarak saygın sınıflandırmada kabul ediliyor.
Araştırma sonuçlarına göre, gebelikte annenin tükettiği yapay gıda boyası içeren besinler, yavrunun yetişkin dönemde kanser dahil çeşitli ciddi hastalıklara yatkın olmasına yol açıyor. 

Dokuda yapılan detaylı incelemede, anti-MMP2, anti-TIMP1, anti-TIMP2 ve anti-TIMP3 adlı proteinler gebelikte gıda boyası tüketen deney hayvanlarının yavrularında yüksek bulundu. Budurumda, sentetik gıda boyalarının gebelikte tüketilmesinin yavrularda doku yapısının bozulmasına neden olabileceği düşünüldü. Annenin gebelikte yüksek dozda yapay gıda boyası 
içeren gıda tüketimi sonucunda, yavruların yetişkin dönemlerinde, dokularda inflamasyon ve kanserler dahil olmak üzere birçok kronik hastalıklara duyarlılık artabilir.

Gıdalara katılan ve hazır yiyecek, içeceklerin birçoğunda oldukça yaygın kullanılan yapay gıda boyaları insan vücudu için yabancı bir maddedir. Düşük dozlarda zararlı olmadığı kanaatiyle kullanımına izin verilmektedir. Araştırma sonuçları dikkate alındığında, gebeyken çoğunlukla sadece saça sürülen bir boyanın bebeğe zararı olabileceği şeklinde haklı endişeyi taşıyan anne adayları, beslenme ile vücutlarına aldıkları ve kan yoluyla bebeğe etki edebilecek yapay gıda boyaları konusunda en az saç boyası kadar dikkat ve hassasiyet göstermeliler.

 

Gebeliğin çok hassas bir dönem olduğu bu araştırma ile bir kez daha gösterildi. Bilinçli anne adaylarının
bebekleri için gebelik boyunca çok titiz olmaları gerekiyor. Birçok zararlı alışkanlıktan uzak durup sağlıklı ve doğal bir gebelik geçirmek için çabalamalılar.

 

Çok kısaca bu şekilde özetlenen araştırma sonuçları, Dünyada gıda boyalarına bakışı değiştirebilecek nitelikte önemli bir bilimsel verilerdir. Yeni araştırmalarla desteklenmesi halinde gıda boyaları için yasal kısıtlamalar gündeme gelebilir. Bütün bu nedenle hamileler yapay gıda boyaları içeren besinlerden kaçınmayı tercih ederek sağlıklı beslenmelerine önem vermelidir. Gıda boyaları hazır yiyecek, içecek, dondurma ve benzeri birçok besinde yaygın olarak kullanılabiliyor. Araştırma sonuçları bir kez daha gösterdi ki doğal, temiz ve sağlıklı beslenmek gelecek nesilleri de koruyor.

 

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0