Zihinsel Engelli Çocukların Ailelerine Dijital Destek: VICEFAM-CID Projesi Başladı

YAŞAM 06.02.2026 - 15:46, Güncelleme: 06.02.2026 - 15:46
 

Zihinsel Engelli Çocukların Ailelerine Dijital Destek: VICEFAM-CID Projesi Başladı

Antalya Valiliği himayelerinde ve Akdeniz Üniversitesi koordinesinde yürütülen European Digital Network and Virtual Centre for Empowering Families with Intellectual Disability Children (VICEFAM-CID) projesinin açılış töreni gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği Erasmus Plus KA220 kapsamında desteklenen proje; zihinsel engelli çocuklara sahip ailelerin dijital araçlar ve yapay zekâ destekli öğrenme çözümleri aracılığıyla güçlendirilmesini ve aile temelli yenilikçi eğitim modellerinin geliştirilmesini hedefliyor. Projede kapsayıcı ve sürdürülebilir bir Avrupa dijital destek ağı kurulması amaçlanıyor. Projenin ortakları arasında Antalya Valiliği, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı, Åbo Academy University (Finlandiya), University of Maribor (Slovenya) ve Stowarzyszenie na Rzecz Innowacji i Edukacji (Polonya) yer alıyor. AÇILIŞ TÖRENİNE GENİŞ KATILIM Muratpaşa ilçesinde düzenlenen açılış törenine Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, vali yardımcıları Hulusi Arat ve Tahsin Aksu, Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, VICEFAM-CID Proje Yürütücüsü Prof. Dr. İlkay Boz ile Finlandiya, Slovenya ve Polonya’dan gelen proje temsilcileri, akademisyenler ve uzmanlar katıldı. DİJİTAL DÜNYANIN FIRSATLARINI ÇOCUKLARIMIZA SUNACAĞIZ Programda konuşan Vali Hulusi Şahin, engelli bireylerin ailelerine destek olmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirterek şunları söyledi: “Engelli bireyi olan ailelerimizin yükünü ne kadar azaltabilirsek ve bu yükün altına bir omuz da biz koyabilirsek o kadar iyi. Bir toplumun gelişmişlik seviyesi, özel ilgiye muhtaç bireylerine gösterdiği ilgiyle ölçülür. Dijital dönüşümün içindeyiz. Yapay zekâ uygulamaları ve dijital dünyanın nimetlerini çocuklarımızın istifadesine sunmamız lazım.” PROJE AVRUPA İLE ORTAK YÜRÜTÜLÜYOR Projenin uluslararası iş birliği açısından önemine değinen Vali Şahin, dört ülkenin tecrübelerini paylaşacağını ifade ederek, iyi uygulama örneklerinin dijital ağ üzerinden sürdürülebilir şekilde aktarılacağını vurguladı ve projeye katkı sunan kurumlara teşekkür etti.
Antalya Valiliği himayelerinde ve Akdeniz Üniversitesi koordinesinde yürütülen European Digital Network and Virtual Centre for Empowering Families with Intellectual Disability Children (VICEFAM-CID) projesinin açılış töreni gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği Erasmus Plus KA220 kapsamında desteklenen proje; zihinsel engelli çocuklara sahip ailelerin dijital araçlar ve yapay zekâ destekli öğrenme çözümleri aracılığıyla güçlendirilmesini ve aile temelli yenilikçi eğitim modellerinin geliştirilmesini hedefliyor. Projede kapsayıcı ve sürdürülebilir bir Avrupa dijital destek ağı kurulması amaçlanıyor.

Projenin ortakları arasında Antalya Valiliği, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı, Åbo Academy University (Finlandiya), University of Maribor (Slovenya) ve Stowarzyszenie na Rzecz Innowacji i Edukacji (Polonya) yer alıyor.

AÇILIŞ TÖRENİNE GENİŞ KATILIM
Muratpaşa ilçesinde düzenlenen açılış törenine Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, vali yardımcıları Hulusi Arat ve Tahsin Aksu, Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, VICEFAM-CID Proje Yürütücüsü Prof. Dr. İlkay Boz ile Finlandiya, Slovenya ve Polonya’dan gelen proje temsilcileri, akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

DİJİTAL DÜNYANIN FIRSATLARINI ÇOCUKLARIMIZA SUNACAĞIZ
Programda konuşan Vali Hulusi Şahin, engelli bireylerin ailelerine destek olmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Engelli bireyi olan ailelerimizin yükünü ne kadar azaltabilirsek ve bu yükün altına bir omuz da biz koyabilirsek o kadar iyi. Bir toplumun gelişmişlik seviyesi, özel ilgiye muhtaç bireylerine gösterdiği ilgiyle ölçülür. Dijital dönüşümün içindeyiz. Yapay zekâ uygulamaları ve dijital dünyanın nimetlerini çocuklarımızın istifadesine sunmamız lazım.”

PROJE AVRUPA İLE ORTAK YÜRÜTÜLÜYOR
Projenin uluslararası iş birliği açısından önemine değinen Vali Şahin, dört ülkenin tecrübelerini paylaşacağını ifade ederek, iyi uygulama örneklerinin dijital ağ üzerinden sürdürülebilir şekilde aktarılacağını vurguladı ve projeye katkı sunan kurumlara teşekkür etti.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.