HOTED Balosunda Turizmin Geleceği Konuşuldu
HOTED Balosunda Turizmin Geleceği Konuşuldu
Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği (HOTED) tarafından geleneksel hale getirilen Housekeeperlar Balosu’nun 17’ncisi yoğun katılımla gerçekleştirildi. Diversey’in destek ve katkılarıyla Doğanay Hotel’de düzenlenen gece, turizm sektörünün önemli temsilcilerini, sivil toplum kuruluşlarını, basın mensuplarını ve çok sayıda davetliyi bir araya getirdi.
Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği (HOTED) tarafından geleneksel hale getirilen Housekeeperlar Balosu’nun 17’ncisi yoğun katılımla gerçekleştirildi. Diversey’in destek ve katkılarıyla Doğanay Hotel’de düzenlenen gece, turizm sektörünün önemli temsilcilerini, sivil toplum kuruluşlarını, basın mensuplarını ve çok sayıda davetliyi bir araya getirdi.
Turizm sektörünün gelişimi, eğitim faaliyetleri ve sektör çalışanlarının yaşadığı sorunların ele alındığı geceye; Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Cem Özcan, TÜRSAB Alanya Bölge Temsil Kurulu İkinci Başkanı Kerim Yılmaz, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, HOTED Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni, Aktif Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ferit Kesen, AGC yönetim kurulu üyeleri, Gastronomi Yıldızları Derneği Başkanı Hidayet Kızıları, AYİY-DER yönetimi, HOTED üyeleri ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.

AÇILIŞ KONUŞMASINI SEVGİ TOPUZEL YAPTI
Gecenin açılış konuşmasını HOTED Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Topuzel yaptı. Topuzel konuşmasında, derneğin yıllardır turizm sektörüne eğitim ve istihdam alanında önemli katkılar sunduğunu belirterek, sektörde birlik ve dayanışmanın önemine dikkat çekti. Kat hizmetleri çalışanlarının turizm sektörünün görünmeyen kahramanları olduğunu ifade eden Topuzel, bu alanda çalışan personelin mesleki gelişimine katkı sunmaya devam edeceklerini söyledi.

Topuzel’in ardından HOTED Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni ile ALTİD Başkanı Cem Özcan da birer konuşma gerçekleştirdi.
“170’TEN FAZLA EĞİTİM SEMİNERİ DÜZENLEDİK”
Konuşmasında HOTED’in yıllardır sürdürdüğü çalışmalara değinen Hakan Halit Yeni, dernek olarak eğitim faaliyetlerine büyük önem verdiklerini söyledi. Yeni, “Dernek olarak yıllardır çok kıymetli çalışmalara imza attığımızı düşünüyorum. Her yıl farklı başlıklar altında 170’ten fazla eğitim semineri ve housekeeping istihdam projeleri gerçekleştirdik. Bu yıl kat şefliği kurslarımızın 12’ncisini düzenledik. Eğittiğimiz kursiyerleri otellerimizde istihdam ederek sektöre kazandırıyoruz” dedi.

HOTED’in ticari bir kuruluş olmamasına rağmen sektöre katkı sunmayı sürdürdüğünü belirten Yeni, özellikle ana sponsor Diversey başta olmak üzere çözüm ortaklarının desteğiyle eğitim faaliyetlerini aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.
“EN BÜYÜK SORUNUMUZ KALİFİYE PERSONEL”
Turizm sektörünün en önemli sorunlarından birinin kalifiye personel eksikliği olduğuna dikkat çeken Yeni, sektörde yaşanan personel krizinin her geçen yıl büyüdüğünü söyledi. Özellikle yabancı personel istihdamındaki artışın yeni sorunları beraberinde getirdiğini belirten Yeni, şunları söyledi:

“Eleman sorununu hala çözemiyoruz. Lojman sorunumuz devam ediyor. Otellerimizde yaşadığımız bazı problemleri çözsek de hala çözüm bekleyen çok önemli sorunlarımız var. Kalifiye personel yetiştirmek ve sektörde tutabilmek için ciddi adımlar atılması gerekiyor. Yabancı personele aşırı yönelerek bu sorunu çözmemiz mümkün değil. Taşıma suyuyla değirmen dönmez. Ayrıca yabancı personel istihdamı beraberinde eğitim ve oryantasyon problemlerini de getiriyor.”
Yeni, çalışanların sosyal hakları, çalışma saatleri, konaklama imkanları ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, sektörün sürdürülebilirliği açısından personel memnuniyetinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

“TURİZM YASASI ŞART”
Konuşmasının devamında Türkiye’de kapsamlı bir turizm yasasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Hakan Halit Yeni, sektörün uzun yıllardır çözüm bekleyen yapısal sorunlarının bulunduğunu söyledi. İşverenlerin de ekonomik anlamda zorluklar yaşadığını bildiklerini belirten Yeni, “İşverenlerimizi de anlıyoruz. Ancak kalifiye personel olmadan sürdürülebilir turizmden söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle sektörün tüm paydaşlarının ortak hareket etmesi gerekiyor” diye konuştu.
ALTİD BAŞKANI ÖZCAN’DAN DESTEK MESAJI
ALTİD Başkanı Cem Özcan ise konuşmasında HOTED’in çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek, derneğin turizm sektörüne önemli katkılar sunduğunu söyledi. Özcan, özellikle eğitim ve personel yetiştirme konusundaki çalışmaların değerli olduğunu ifade ederek, sektörün yaşadığı sorunların çözümü için iş birliği içerisinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından geceye destek veren kişi ve kurumlara teşekkür plaketi ile çiçek takdimi gerçekleştirildi. Diversey ailesi başta olmak üzere HOTED’in çalışmalarına katkı sağlayan sponsor ve çözüm ortaklarına teşekkür edildi.
Gecede ayrıca HOTED tarafından düzenlenen 12. Kat Şefliği Kursu’ndan mezun olan kursiyerlere sertifikaları verildi. Sertifika töreninin ardından davetliler müzik eşliğinde keyifli anlar yaşadı. Geleneksel Bahar Balosu gece boyunca şarkılar ve çeşitli etkinliklerle devam etti.
Antalya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
