Reklamı Geç
YAZARLAR
MUHARREM AYI VE AŞURA GÜNÜ
Tevfik Karakuş
16 Ağustos 2021 - Pazartesi 22:43

 Ağustos 2021 pazartesi gününden itibaren muharrem ayını idrak ettik. Bizleri muharrem ayına ulaştıran âlemlerin rabbi olan Allaha hamd olsun. Hicri 1443 yılının bütün insanlığa ve aziz milletimize hayırlar getirmesini cenabı Allah tan temenni ederim. Hicret, Allah elçisinin ashabıyla birlikte 622 yılında Mekke’den Medine ye yapmış olduğu hicretle başlar.

 

Hicret ve hicri takvim Âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah elçisi ve ashabının bir beldeden bir beldeye yapmış oldukları yolculuğun adı değildir. Hicret Allaha ve onun Resulüne sadakatin, gönülden bağlılığın ve teslimiyetin ifadesidir. Hicret ömrü kötü yollarla israf eden her türlü boş şeylerden, arzu ve isteklerden uzaklaşarak doğruya hak ve hakikate yapılan yolculuğun adıdır. Hicret kaynaşma, dayanışma, paylaşma, dostluk ve kardeşliğin adıdır.

 

Yılın ilk ayı muharrem ayıdır. Bu ay hürmete layık bir ay olup fazileti, rahmeti, bereketi bol olan bir aydır. Bu sebepledir ki Allah Resulü Ramazan ayından sonra tutulan en faziletli oruç muharrem ayında tutulan oruçtur buyurmuştur. Önümüzdeki Çarşamba 18 ağustos günü Aşura gününüdür.

 

Allah resulü Mekke’den Medine ye hicret ettiğinde Yahudilerin oruç tuttuğunu görünce sorar. Niçin oruç tutuyorsunuz sorusuna cevap olarak Yahudiler :’Bu gün Alah ın, Musayı ve kavmini kurtarıp Firavunu ve kavmini suda helak ettiği büyük bir gündür.’ Musa (a.s) rabbine şükrederek bu gün oruç tuttu. Bu sebepledir ki bizde bu günde oruç tutuyoruz dediklerinde Allah Resulü: ‘ Biz Musa’ya sizden daha yakınız.’ Buyurdu. Bundan sonrada Allah Resulü Aşura orucunu ümmetine tutmayı tavsiye etti. Muharrem orucunu tutmak isteyenler sadece Aşura günü olan muharremin on’unda değil bir gün öncesinden başlayarak 9.10.11 veya 9.10 yâda 10. 11 inci günleri tutmaları daha uygun olur.

 

Peygamber efendimizin tavsiyesi bu yöndedir. Kerbela hadisesi hatırlandıkça kalplerimizi yürekten dağlayan büyük bir hüznün matemin, yaşandığını görürüz.. Allah Resulünün ‘Dünyadaki reyhanım çiçeğim’ buyurduğu Torunu Hz. Hüseyin ile birlikte Ehl-i Beyt ten yetmişi aşkın müminin katledilerek şehit edilen hadisenin ve günün adıdır Aşura. Muharrem ayına ve Aşura gününe anlam katan hadiselere baktığımız da ise atamız ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem (A.S) ın tövbesinin kabul edilip af edilmesi, insanlığın ikinci atası Hz. Nuh (A.S)’ ın tufandan kurtulması, selametle kurtuluşa ermesi bu ayda olmuştur.

 

Hz. İbrahim’in Nemrutun ateşinden kurtulması ve ateşin sönmesi bu ayda meydana gelmiştir. Evlat acısıyla yanıp tutuşan Hz Yakup, oğlu Hz. Yusuf’a bu ayda kavuşmuş ve Hz. Yusuf zindandan bu ay kurtulmuştur Ve buna benzer birçok hadise bu ayda gerçekleşmiştir. Bu sebepledir ki Yeni Kerbelaların yaşanmaması için tevhit inancını yaşamak, muharrem ayını ve Kerbelayı iyi anlamak, iyi okumak ve iyi yorumlamak gerekir. Doğrunun adaletin hakkın ve haklının yanın da olmak gerekir. Fitneden fesattan ve fesatçılardan uzak durmak gerekir.

 

Tıpkı Allah Resulünün reyhanım dediği Hüseyin ve arkadaşlarının zulme karşı durdukları gibi durabilmektir. Nemelazımcı olmadan bana dokunmayan yılan bin yaşasın zihniyetiyle yaşamadan sorumluluklarını yerine getirmeyi bizlere nasip etsin. Muharrem ayı’nızı ve gelecek olan Aşura gününüzü tebrik eder hayırlar getirmesini cenabı Allah tan temenni ederim.

Adınız
Yorumunuz
Mehmet Akgün - 04 Eylül 2021  
Hocam maşallah başarılarınızın devamını dilerim eyvallah

Zeynel Serdar Başak - 17 Ağustos 2021  
Maşallah kardeşime

Şükrü Metin - 17 Ağustos 2021  
Bilgilendirici ve başarılı bir yazı başarılarınızın devamını dilerim


Diğer Yazıları

Doğru Olan Her Yerde İmam Vardır
Yeni Yıla Girerken Kendimize Soralım…
2022- 2023 Eğitim ve Öğretim Yılına Girerken
Ramazan Ayına Girerken
HAYAT NAMAZLA GÜZELDİR
KURBAN VE KURBAN İBADETİ
RAMAZAN AYI VE KADİR GECESİ
ORUÇ ALLAH İÇİNDİR
ÇOCUKLARIMIZA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ
RAHMET VE MAĞFİRET AYLARI ÜÇ AYLAR
YAĞMUR DUASI VE TEVEKKÜL
YENİ(!) YIL
KULLUĞUN ÖZÜ İBADET
Mevlit Kandili ve Mevlidi Nebi Haftası
0