Reklamı Geç
YAZARLAR
RAMAZAN AYI VE KADİR GECESİ
Tevfik Karakuş
06 Mayıs 2021 - Perşembe 17:55

 ‘Kim farz olduğuna inanarak ve sevabını yalnız Allah’dan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.’ (Hadisi Şerif) Değerli okurlar daha dün, ya Rabbi bize Recep ve Şaban ayını mübarek kıl, bizi ramazan ayına ulaştır diye Allah Resulünün duasıyla dua ettik.

 

Rabbim lutfetti içinde barındırdığı kandil geceleri ile birlikte recep ve Şaban aylarını yaşayarak, evveli rahmet ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan ramazan ayına ulaştık. Alıştığımız ramazanların dışında biraz buruk ve yalnız bir ramazan ayı geçirsekte mümkün olduğunca dolu ve bereketli yaşamaya çalıştık. Bir ay boyunca sahurla berekete, oruçla sağlık ve sıhhate, Allah’ın kelamı olan Kuranla şifaya, Zekâtla kardeşliğe eriştiğimiz ramazan ayının sonuna ulaşmak üzereyiz.

 

Evlerimiz, cami ve mescitlerimiz hatim ve mukabelelerle buluştu. Kalplerimiz ve evlerimiz kuranla huzur buldu. O zaman diyoruz ki ramazan ayında kuranla bulduğumuz şifayı diğer onbir aya yayarak yaşamaya çalışalım. Evlerimizi kalplerimizi kuranla buluşturmaya devam edelim. Üç ayların sonuncusu olan ramazan ayı sabır ve irademizle bizi takvaya eriştiren bir ay oldu.

 

Oruç Allah’ın biz Müslümanlara bağışladığı, nefsimizi terbiye ettiği bir nimeti ve emanetidir inşallah sonuna yaklaştığımız şu günlerde Allah bu nimetten hakkıyla istifade eden kullarından eylemiştir. Ramazan ayının sonuna yaklaşırken, Kadir gecesine de kavuşmayı heyecanla bekliyoruz. 8 Mayıs 2021 cumartesiyi pazara bağlayan gece kadir gecesine arkasından da bayrama ulaşmış olacağız.

 

Allah Resulü ise kadir gecesini ramazan ayının son on gününde arayın buyurmuştur. Çünkü bu öyle bir gecedir ki kuranın ayetleri bu gecede Allah Resulünün kalbine inmeye başlar. Bizleri bu geceye ulaştıran Allaha hamd olsun. Bu gecenin değeri konusunda Allah c.c Kuran-ı Kerimde Kadir suresinde şöyle buyurur: ‘Doğrusu biz kuranı kadir gecesinde indirdik.

 

Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin.? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rabbimizin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.’ Kur’an’ın indirildiği ay on bir ayın sultanı ramazan ,indirildiği gece ise bin aydan daha hayırlı olmuştur.

 

Bu sebepledir ki Hazreti Aişe validemiz de ey Allah’ın Resulü kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? Diye sordu. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Hz.leri de: Allahım sen affedicisin… Affı seversin benide affet’ diye dua et buyurdu. Bu gecede bağışlanmak ve Allahın sevdiği kul olabilmek için yüce yaratanın emrettiği şekilde ibadet ve dua etmek gerekir. O zaman bu geceyi nasıl geçirmeliyiz.

 

Bu geceye ulaştığımızda K.Kerim okuyup, ibadet ve taatle, zikir ve tesbihle , tevbe ve istiğfarla bu geceyi ihya edelim, maddi ve manevi her türlü hastalıktan şifa bulmak için dua edelim kuranda da karşılığı olan teheccüd (gece namazı) namazını kılıp, Sıla-i rahimde bulunalım ancak pandemiden dolayı bu imkânımız olmadığı için en azında bu görevimizi sosyal ağları ve telefonlarımızı kullanarak telefi edelim.

 

Çünkü bu gecede öyle bir an vardır ki o anda yapılan dua ve ibadetler Allah katında kabul olur. Çocuklarımızı da bu gecenin feyiz ve bereketinden haberdar edelim. Çünkü ağaç yaş iken eğilir. Şunu da belirtmekte fayda görüyorum kadir gecesine ve diğer kandil gecelerine özel bir namaz da yoktur. İslam dini hurafelere yer vermez.

 

Rabbim ramazan ayını en güzel şekilde karşılayıp onun feyiz ve bereketinden faydalanmış, bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesini Allah (c.c)nun emrettiği, Resulullah (s.a.v) tavsiye ettiği şekilde yaşayarak bayram sabahına ulaşan kullarından eylesin. Yazımı bir hadis-i şerif ile sonlandırmak istiyorum: Resulullah (s.a.v) Hazretleri her zamankinden farklı olarak minbere çıkarken her basamağa çıkışında üç de fa âmin dedi.

 

Böylece hutbesini irad etti namazını eda edince sahabe-i kiram merak etti ve sordu minberde her zamankinden farklı olarak neden üç defa âmin dediniz deyince Allah Resulü Cebrail (a.s) geldi ve şöyle dua etti bende âmin dedim. Birinci basamağa bastığımda Cebrail (a.s) bir evlat sağlığında anne ve basından birine veya her ikisine ulaşırda hayır dualarını alıp cennete girmeye hak kazanamazsa yazıklar olsun ona burnu sürtülsün dedi bende âmin dedim. İkinci basamağa bastığımda Cebrail (a.s) bir toplumda senin adın anılırda senin adına salât-ü selam getirmeyene yazıklar olsun onunda burnu sürtülsün dedi ben de âmin dedim.

 

Üçüncü basamağa bastığımda Cebrail (a.s) Herkim ki Ramazan ayına ulaşır feyiz ve bereketinden faydalanamaz ve gelmiş geçmiş günahlarını bağışlatamazsa yazıklar olsun onun da burnu sürtülsün dedi, bende âmin dedim( BUHARİ ) Rabbim dünyamızı Ramazan ahretimizi bayram eylesin. Kadir geceniz mübarek olsun

Adınız
Yorumunuz
Enes BABACAN - 10 Mayıs 2021  
Allah razı olsun hocam- sizin gibi değerli hocalarımızdan daha fazla istifade etmemiz gerekiyor. Selam ve saygılarımla inşallah.

Nesibe yalçın - 08 Mayıs 2021  
Yüregine kalemine saglık hocam

Bayram şimşek - 08 Mayıs 2021  
Ağzına sağlık maşallah hocam

Erdem enes - 07 Mayıs 2021  
Amin ecmaın inşaAllah.kalbnze yuregınze saglk sıhat dlyom.kalemnzle kelamnzla nıce hayrlı ömurler dlyom.Allah razı olsun değerli Hocam)


Diğer Yazıları

Doğru Olan Her Yerde İmam Vardır
Yeni Yıla Girerken Kendimize Soralım…
2022- 2023 Eğitim ve Öğretim Yılına Girerken
Ramazan Ayına Girerken
HAYAT NAMAZLA GÜZELDİR
MUHARREM AYI VE AŞURA GÜNÜ
KURBAN VE KURBAN İBADETİ
ORUÇ ALLAH İÇİNDİR
ÇOCUKLARIMIZA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ
RAHMET VE MAĞFİRET AYLARI ÜÇ AYLAR
YAĞMUR DUASI VE TEVEKKÜL
YENİ(!) YIL
KULLUĞUN ÖZÜ İBADET
Mevlit Kandili ve Mevlidi Nebi Haftası
0