Reklamı Geç
YAZARLAR
Yeni Yıla Girerken Kendimize Soralım…
Tevfik Karakuş
26 Aralık 2022 - Pazartesi 02:14
Değerli okurlar yeni yıla girenken sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bir yılı geride bırakıp yeni bir yıla başlamadan geçmişin muhasebesini yapmayı ve yeni yıla azimle, inançla girmeyi Rabbim cümlemize nasip etsin. Yeni yılın maddi ve manevi başarılarla dolu, sağlık, mutluluk ve güvenin hâkim olduğu bir yıl olmasını cenabı Allahtan temenni ederim. 
 
 
Eskiden yeni bir yıla girerken ayrı bir heyecan oluşur, kitap evleri önünde kartpostallar, tebrik kartları seçilir, seçilirken de özlü ve dokunaklı yazılara dikkat edilir ve sevdiklerimize mektuplar yazılırdı. Nerdeyse bunlar birer birer yok oldu. Bu hasletler sosyal medya üzerinden yapılır oldu.  Ancak sosyal medyayı kullanırken de bu alanı özünden koparıp kötü amaçlar için kullanılmaya başlandı. Sosyal medyayı kuralına göre, örf ve adetlerimize inançlarımıza göre kullanıldığında tabii ki daha güzel olur.                                                                                      
 
 
Diğer boyutuyla düşündüğümüzde yeni yıla başlarken değişik aktivitelerin, kutlama hazırlıklarının, cadde ve sokaklarda çarşı ve pazarlarda hummalı bir çalışmanın yapıldığı görüyoruz. Tezgah ve vitrinlerde, satıcıların dillerinde, davranış ve hareketlerinde âdete örf ve adetlerimiz, inanlarımız nerdeyse yok sayılıp, haramın kokusu her yerde hissedilir olmuş. Yani Müslüman beldelerinde İslami olmayan örf ve adetler inancımızın gereğiymiş gibi uygulanmaya çalışılıyor. 
 
 
Tabiri caizse Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaya çalışılıyor, bu da Müslüman  eliyle yaptırılabiliyor.
 
 
Yılbaşında düzenli olarak yapılan aktivitelerin islamla uzaktan yakından alakası olmayan tamamen Yahudi ve Hıristiyan toplumlarına ait ritüellerdir.  Biz Müslümanlar Allah katında hak din islamı tam manasıyla yaşamayınca bizim bu zaafımızı fırsat bilen art niyetli insanlar o boşluğa bir gedik açarak doldurmaya çalışıyorlar. Bu taklitçi yaşam ve özenme o kadar içimize işledi ki artık her şeyi normal görür olduk. İnançlı bir insanın vitrininde bile yılbaşına girerken vitrinlerinde Noel ağaçları, yılbaşı özel indirimlerini görür olduk. Tabiri caizse vitrinlerimiz, evlerimiz alışveriş merkezlerimiz noel ağaçlarıyla süslendi.
 
 
Değerli okurla, acısıyla tatlısıyla deprem, afet, savaş ve salgın hastalıkların olduğu bir yılı geride bıraktık. Artık on iki ayı nasıl geçirdim, değerlendirmesini yapma zamanıdır.  Müslümanlara ait olmayan yirmi beş aralıkta başlayıp bir hafta boyunca devam eden Hıristiyan ve Yahudi milletine ait olan dinsel törenler yerine kendi özümüze dönüp aile bireylerimizle oturup bir yılın muhasebesini yapma zamanıdır. Çocuklarımızla ailemizle oturup sohbet edip bir yıl boyunca ben gerçekten Allah’ın tarif ettiği, peygamberin tavsiye ettiği bir kul olabildim mi, sorusunu kendimize soralım. 
 
Vatanına milletine, bayrağına ezanına sadık kalıp sorumluluklarımızı yerine getirebildik mi,  İbadetlerimizi yapabildik mi, komşu haklarına kul haklarına riayet edebildik mi, evlatlarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getiren bir baba veya anne olabildik mi?  Yoksa toplumsal ve ailevi sorumluluklardan kaçıp, dünyadan kopuk, hassasiyetlerden uzak, bencil ve duyarsız bir yıl mı geçirdik?   Eğer bu sorulara gerçekten cevap verebiliyorsak ne mutlu, veremiyorsak bu geceyi hoş olmayan şeylerle değil evlerimizi, iş yerlerimizi, sokaklarımızı, Noel ağaçlarıyla süsleme yerine tövbe ederek yeni yıla bütün günahlardan, kötülüklerden arınmış olarak girmek her Müslüman’ın arzusu olmalıdır. 
 
 
Bu sebepledir ki her Müslüman, İslam’a ait olmayan bu tür kutlamaların caiz olmadığını bilmeli bu kutlamalardan vazgeçmelidir. Geriye dönüp bakarsak bu güne kadar hangi Hıristiyan ve Yahudi halkı bizim dini bayramlarımız olan Ramazan ve Kurban bayramımızı kutladı veya kaç kez peygamber efendimizin doğumu olan hicri yılbaşını kutladı acaba? Bu konuda Allah resulü ‘herkim bir millete benzerse oda onlardandır. 
 
 
Bize düşen toplumumuza ait olmayan inaçlarımızla ve örf adetlerimizle alakası olmayan uygulamalardan kurtulup bir yılın muhasebesini yapmaktır. Artılarımızı ve eksilerimizi görüp yeni yıla en güzel şekilde girebilmektir.
 
 
Yeni yıla girerken Rabbim bu necip milleti birlikte ve dirlikte daim etsin. Kutuplaşmanın olmadığı, doğal afet ve belalara uğramadan, bol kazançlı, sağlıklı, huzur içinde, ekonomisi düzelmiş, başarılarla dolu bir yıl geçirmeyi Rabbim bu aziz millete nasip etsin. 
Yeni yıl sağlık, mutluluk, sevgi, huzur ve başarıların yılı olsun.
 
 
 
Adınız
Yorumunuz
Önder - 29 Aralık 2022  
Güzel dilek ve dualarınız için teşekkürler-başarılar hocam.

Üzeyir OCAKCI - 29 Aralık 2022  
Efradını cāmî ağyārını mānî... Tebrikler-Tevfik cim...

Mehmet akgun - 29 Aralık 2022  
Maşallah yüreğinize sağlık tebrik ederim

Ayşe krkş - 27 Aralık 2022  
Güzel olmuş kaleminize dilinize sağlık

İsa Ünal - 27 Aralık 2022  
Maşallah Rabbım razı olsun hocam.

Bayram Şimşek - 26 Aralık 2022  
Maaşallah hocam iyiki varsınız nice başarılara hocam

Ayşe - 26 Aralık 2022  
Allah razı olsun hocam çok doğru


Diğer Yazıları

Doğru Olan Her Yerde İmam Vardır
2022- 2023 Eğitim ve Öğretim Yılına Girerken
Ramazan Ayına Girerken
HAYAT NAMAZLA GÜZELDİR
MUHARREM AYI VE AŞURA GÜNÜ
KURBAN VE KURBAN İBADETİ
RAMAZAN AYI VE KADİR GECESİ
ORUÇ ALLAH İÇİNDİR
ÇOCUKLARIMIZA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ
RAHMET VE MAĞFİRET AYLARI ÜÇ AYLAR
YAĞMUR DUASI VE TEVEKKÜL
YENİ(!) YIL
KULLUĞUN ÖZÜ İBADET
Mevlit Kandili ve Mevlidi Nebi Haftası
0