Pakize Türkoğlu Gazipaşa'da Saygı Ve Minnetle Anıldı
Pakize Türkoğlu Gazipaşa'da Saygı Ve Minnetle Anıldı
Gazipaşa'nın okuyan ilk kızı, eğitimci-yazar Pakize Türkoğlu, vefatının üçüncü yılında Gazipaşa'da düzenlenen anlamlı bir programla anıldı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği tarafından organize edilen etkinlikte, Cumhuriyet'in aydınlanma mücadelesine katkıları ve eğitim alanındaki mirası bir kez daha vurgulandı.
Gazipaşa'nın okuyan ilk kızı, eğitimci-yazar Pakize Türkoğlu, vefatının üçüncü yılında Gazipaşa'da düzenlenen anlamlı bir programla anıldı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği tarafından organize edilen etkinlikte, Cumhuriyet'in aydınlanma mücadelesine katkıları ve eğitim alanındaki mirası bir kez daha vurgulandı.
YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
Gazipaşa Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve eşi Şerife Yılmaz, CHP Parti Meclisi Üyesi Şengül Yeşildal, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Antalya Şube Başkanı Dr. Yücel Yapıcı, Prof. Dr. Hilmi Uysal, emekli öğretmen ve yazar Hikmet Özkaya, siyasi parti temsilcileri, Pakize Türkoğlu'nun ailesi, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz yaptı.
"KIZLAR DA YANMAZ" İLE BAŞLAYAN TANIŞIKLIK
Başkan Mehmet Ali Yılmaz, Pakize Türkoğlu'nun "Kızlar da Yanmaz" adlı kitabıyla tesadüfen tanıştığını belirterek, yaptığı araştırmada yazarın Gazipaşa'daki komşu köyden olduğunu öğrendiğini söyledi. Kitapta anlatılan kişilerin büyük bölümünü tanıdığını ifade eden Yılmaz, kendi yaşamıyla Türkoğlu'nun hayatı arasında benzerlikler bulunduğunu dile getirdi.
"SOHBET ETMEKTEN SON DERECE KEYİF ALDIM"
Göreve geldikten sonra eşiyle birlikte fırsat buldukça Pakize Türkoğlu'nu ziyaret ettiğini anlatan Başkan Yılmaz, "İlerlemiş yaşına rağmen son derece demokratik, bilinçli ve saygılı bir insandı. Karşısındaki insana değer verdiğini duruşuyla ve konuşmasıyla hissettiriyordu. Yaşına rağmen üretmeye devam ediyordu. Birlikte olmaktan ve sohbet etmekten büyük mutluluk duyduğum, ilçemizin çok kıymetli bir değeriydi" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİM SEVDASINI YAŞATMAK EN BÜYÜK VEFA"
Pakize Türkoğlu'nun en büyük mirasının eğitim sevgisi olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, özellikle kız çocuklarının eğitimine destek vermenin ona gösterilecek en anlamlı vefa olacağını söyledi.
Yılmaz, "Pakize Hocamızın hepimize emanet ettiği eğitim sevdasını yaşatmak, aklın ve bilimin ışığında geleceğimizi inşa etmek en önemli görevimizdir. O, eğitimin bireyleri olduğu kadar toplumları da değiştireceğine ömrü boyunca inandı ve birçok kişiye ilham verdi. Adını ve fikirlerini Gazipaşa'da yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.
"İSMİNİ GAZİPAŞA'DA YAŞATMAK İSTİYORUZ"
Pakize Türkoğlu adına kalıcı bir eser kazandırmayı hedeflediklerini açıklayan Başkan Yılmaz, "2019 yılından bu yana hocamızın adına yakışır, kültürle ilgili kalıcı bir eser yapmak istiyorum. Bunun için sizlerin fikirleri de bizim için çok değerli" diye konuştu.
HAYATI FOTOĞRAFLARLA ANLATILDI
Programda Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Antalya Şube Başkanı Dr. Yücel Yapıcı, Pakize Türkoğlu'nun yaşadığı dönemin hafızası olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Hilmi Uysal ise Türkoğlu'nun yaşamını fotoğraflarla anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Etkinlikte Türkoğlu'nun oğlu Gürcan Türkoğlu ile yeğeni Nafiye Yılmaz da kısa konuşmalar yaptı. Öğretmen Marşı ve Köy Enstitüleri Ziraat Marşı'nın seslendirilmesinin ardından katılımcılar Pakize Türkoğlu ile ilgili anılarını paylaşarak programı tamamladı.
Antalya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
