Alanya'da Depozitolu Şişe İadesi Başladı: Her Şişeye 1 TL, Esnafa 50 Kuruş Teşvik

YAŞAM 30.07.2026 - 14:08, Güncelleme: 30.07.2026 - 14:08
 

Alanya'da Depozitolu Şişe İadesi Başladı: Her Şişeye 1 TL, Esnafa 50 Kuruş Teşvik

MOBİL DOA SİSTEMİ DEVREYE GİRDİ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Mobil DOA sistemiyle Antalya ve Alanya'da depozitolu ambalaj iadesi yeni bir döneme girdi. Artık depozito iade makinesi bulunmayan bakkal, market ve büfeler de manuel iade noktası olarak hizmet verecek. Sistem sayesinde vatandaşlar her ambalaj için 1 TL depozito bedeli alırken, sisteme katılan esnaf da her ambalaj başına 50 kuruş teşvikten yararlanacak.

BAKKAL VE MARKETLER DE SİSTEME DAHİL OLUYOR Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi kapsamında geliştirilen Mobil DOA uygulamasıyla, depozito iade makinesi olmayan işletmeler de sisteme dahil ediliyor. Depozito Bilgi Yönetim Sistemi'ne (DBYS) kayıt yaptıran işletmelere ücretsiz olarak verilen Mobil DOA cihazı sayesinde barkod doğrulama, kayıt ve veri aktarımı tek merkezden gerçekleştiriliyor. İADE İŞLEMİ CEP TELEFONUYLA YAPILIYOR Vatandaşlar, Mobil DOA cihazı üzerindeki karekodu cep telefonlarıyla okutarak iade işlemini başlatıyor. Daha sonra DOA logolu pet şişe, cam şişe ve metal içecek kutularının barkodları sisteme tanımlanıyor. Doğrulanan her ambalaj için belirlenen 1 TL depozito bedeli, vatandaşların DOA Cüzdan hesabına anında aktarılıyor. ESNAFA EK GELİR FIRSATI Mobil DOA sistemi sayesinde bakkal, market ve büfeler herhangi bir makine yatırımı yapmadan depozito sistemine katılabiliyor. İşletmeler, vatandaşlardan teslim aldıkları ambalajları yetkilendirilmiş saha operatörlerine teslim ediyor. Teslim edilen her ambalaj için ise işletmelere 50 kuruş teşvik ödemesi yapılıyor. GERİ DÖNÜŞÜM ORANLARI ARTACAK Yeni uygulamayla vatandaşların daha fazla iade noktasına ulaşması, esnafın ek gelir elde etmesi ve geri dönüşüm oranlarının artırılması amaçlanıyor. Ümraniye'de uygulamayı kullanan işletme sahibi Ercan İnci, Mobil DOA cihazıyla işlemlerin hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, barkodu sağlam olan pet, cam ve metal ambalajların sisteme sorunsuz şekilde dahil edildiğini söyledi. Türkiye Çevre Ajansı Çevre Mühendisi Aybike Mısır ise Mobil DOA cihazlarının özellikle depozito iade makinesi bulunmayan bölgelerde vatandaşların sisteme erişimini kolaylaştıracağını belirterek, uygulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
MOBİL DOA SİSTEMİ DEVREYE GİRDİ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Mobil DOA sistemiyle Antalya ve Alanya'da depozitolu ambalaj iadesi yeni bir döneme girdi. Artık depozito iade makinesi bulunmayan bakkal, market ve büfeler de manuel iade noktası olarak hizmet verecek. Sistem sayesinde vatandaşlar her ambalaj için 1 TL depozito bedeli alırken, sisteme katılan esnaf da her ambalaj başına 50 kuruş teşvikten yararlanacak.

BAKKAL VE MARKETLER DE SİSTEME DAHİL OLUYOR

Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi kapsamında geliştirilen Mobil DOA uygulamasıyla, depozito iade makinesi olmayan işletmeler de sisteme dahil ediliyor.

Depozito Bilgi Yönetim Sistemi'ne (DBYS) kayıt yaptıran işletmelere ücretsiz olarak verilen Mobil DOA cihazı sayesinde barkod doğrulama, kayıt ve veri aktarımı tek merkezden gerçekleştiriliyor.

İADE İŞLEMİ CEP TELEFONUYLA YAPILIYOR
Vatandaşlar, Mobil DOA cihazı üzerindeki karekodu cep telefonlarıyla okutarak iade işlemini başlatıyor. Daha sonra DOA logolu pet şişe, cam şişe ve metal içecek kutularının barkodları sisteme tanımlanıyor.

Doğrulanan her ambalaj için belirlenen 1 TL depozito bedeli, vatandaşların DOA Cüzdan hesabına anında aktarılıyor.

ESNAFA EK GELİR FIRSATI
Mobil DOA sistemi sayesinde bakkal, market ve büfeler herhangi bir makine yatırımı yapmadan depozito sistemine katılabiliyor.

İşletmeler, vatandaşlardan teslim aldıkları ambalajları yetkilendirilmiş saha operatörlerine teslim ediyor. Teslim edilen her ambalaj için ise işletmelere 50 kuruş teşvik ödemesi yapılıyor.

GERİ DÖNÜŞÜM ORANLARI ARTACAK
Yeni uygulamayla vatandaşların daha fazla iade noktasına ulaşması, esnafın ek gelir elde etmesi ve geri dönüşüm oranlarının artırılması amaçlanıyor.

Ümraniye'de uygulamayı kullanan işletme sahibi Ercan İnci, Mobil DOA cihazıyla işlemlerin hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, barkodu sağlam olan pet, cam ve metal ambalajların sisteme sorunsuz şekilde dahil edildiğini söyledi.

Türkiye Çevre Ajansı Çevre Mühendisi Aybike Mısır ise Mobil DOA cihazlarının özellikle depozito iade makinesi bulunmayan bölgelerde vatandaşların sisteme erişimini kolaylaştıracağını belirterek, uygulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.