Reklamı Geç
HABER DETAY
Bakan Koca’dan kritik açıklama: Salgın, Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Durum bölgesel bir yayılımdan daha ciddidir. Gelinen noktada yeni bir değerlendirme yapmak gerekir. Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz” dedi.
23 Ekim 2020 - Cuma 22:16
SAĞLIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs salgının son seyrine ilişkin açıklamalarda bulundu.


Koca, ‘‘Söyleyeceklerim salgının herhangi şeklinde tırmanışının bütün vatandaşları ilgilendirecek niteliktedir. Bursa’da yaptığımız toplantının muhatabı 5 ve diğer illerimizdir. İstanbul buna dahildir. Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz. İlk piki büyük illerde 14 Nisan’da ikinci zirveyi Eylül’de yaşamıştık” ifadelerini kullandı.


Bakan Koca’nın açıklamaları şu şekilde:

- Durum bölgesel bir yayılımdan daha ciddi, yeni bir değerlendirme yapmak gerekir. Riskli bir yükselişle karşıyayız.

Anadolu alarm veriyor
- Anadolu’da ilk zirve eylülde görülmüştü, ikinci zirveyi şimdi yaşıyoruz. Büyük illerimizde tedbirlere hızlı sarılmış ve sonuç almıştık. Daha büyük bir sınavdayız. Son birkaç günde riskin boyutu artmıştır.


- “Virüsün bulaştığı büyük kişide belirti olmaması sevindirici ama ciddiyetini azaltmıyor. Salgın virüsün yayılmasının daha fazla hasta olması ve hayatını kaybetmesi değildir, hayatı sekteye uğratmasıdır da.


- “Bugün Bursa, Bilecik, Yalova ve Çanakkale illerinde Covid-19’la ilgili seyiri paylaşmalıyız. Bursa’da günlük vaka sayısı geçen aya göre 3 kat arttı, Bilecik’te iki kat, diğer 3 ilde bir ay öncesine göre yüzde 50 vaka artışı görüyoruz.


- Önemli bir silahımız filyasyon ekiplerimizin yaptığı çalışmalardır. Hastaların takiplerini yapıyor ve ilaçlarını evlere kadar teslim ediyoruz. Bursa’daki ekip sayımızı 700’e çıkarıyoruz. Balıkesir’de 203 ekip sahada, Yalova’da 60, Bilecik’te 66 ekip sahada.


- Şehir hastanelerimizin yaşadığı salgından önce bulunduğu bölgelerde yaptıkları katkı takdire mahzar olmuştur. Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği tesislerin çok isabetli olduğu Elazığ’daki deprem vesilesiyle ve Covid vesilesiyle görmüş olduk.


- Geçen yıl hizmete aldığımız Bursa Şehir Hastanemizde salgın döneminde çok önemli bir yatırım olduğu görüldü.


- Bursa Devlet Hastanesi’nin pandemi sonrası renovasyonunu yapacağız. Önceki tesislerimize sahip çıkarak hizmet vereceğiz. Bursalı hemşehrilerimizin şehir hastanesine ulaşımını sağlamak için 27 Ekim’de metro ihalesi yapılacak.


- Bilecik’te Bozüyük Devlet Hastanesi’nin inşaatı devam ediyor, önümüzdeki yıl hizmete girecek.
Bugün değerlendirdiğimiz illerde birçok aile sağlığı merkezi, sağlıklı hayat merkezi yatırımları da devam ediyor.


- Salgın anadoluda ikinci zirve dönemindeyken İstanbul’da mücadelenin önemi artarken günlük hayatımızı nasıl sürdürmeliyiz? Bunun tarifini kontrollü sosyal hayat olarak yapmıştık. Mecburiyetler dışında evde kalalım, hayat eve sığar cümlesini yeniden hatırlayalım. Dışarıda geçirdiğimiz zamanı asgari düzeye indirmeliyiz.

“Bursa, salgın boyunca  gördüğü en riskli dönemi yaşıyor”

- Bursa salgın boyunca gördüğü en riskli dönemi yaşıyor. Son bir haftadaki günlük vaka sayıları eylüle kıyasla 3 kat fazla.


- Bilecik ilk salgında zirveyi 10 Eylül’de yaşadı, şimdi iki kat arttı.


Grip aşısı açıklaması
- Grip aşışı geçen yıla göre iki kat artacak. Grip aşısının 3 milyon dozun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.
- 400 bin doz grip aşısı eczanelere dağıtıldı.


Grip aşısı kimlere yapılacak?

- Grip aşısı riskli gebelere, 65 yaş üzerindeki kronik hastalara, 5 yaş altı kronik hastalara, riskli sağlık çalışanlarına, organ nakli olanlara yapılacak.


2021’in grip aşısını şimdiden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yılki siparişi de geçen yıl etmiştik.

- Kasım ayı sonunda ülkemizde de Faz3 çalışmaları yapılan aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi sahibi olacağız. Vatandaşımızda etkisini görerek erken dönemde aksiyon alma hedefiyle izin verdik çalışmalara. Kasım sonrası belli olmuş olur. Beklentimiz doğrultusunda bu bağışık düzeyinin geliştiğine kanaat getirirsek Aralık ayında inaktif olan aşıyı Türkiye’de uygulamayı düşünüyoruz ve bağlantılarımızı böyle yapacağız. Aralıkta muhtemelen 5 milyon aşılama yapabiliriz eğer kasım sonunda beklediğimiz gibi sonuç alınırsa.


- Yerli aşıyla ilgili, 16 çalışma mevcut. Hepsi aynı tip değil. Mart ya da Nisan ayı gibi FAZ3 çalışması bir noktaya gelmiş olur, aralık ocak şubat gibi yurt dışından gelen aşıları vatandaşımız için uygun bulursak uygularız. Birden fazla aşı devreye girecektir.


Yüz yüze eğitim açıklaması: Belirgin bir artış olmazsa diğer sınıflar da açılabilir

- Yüz yüze eğitimde şu ana kadar ciddi bir salgına sebep olacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Okula gitmeyen çocukların yaş grubuyla, devam edenlerin yaş grubunu kıyasladığımızda, okula gidenlerin, gitmeyenlere göre yüzde 3-4 oranında düşük olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki haftalarda benzer şekilde devam eder mi bilmiyoruz. Kademeli geçiş planladık biliyorsunuz… 2’sinden itibaren 5 ve 9. sınıflar da başlayacak. Belirgin bir artış olmazsa bu durumda diğer sınıflar da açılabilir. Son 2 hafta olan artışı görüyoruz. Batı illerinde başta İstanbul’da daha belirgin. 2-3 haftaki seyre göre bir değerlendirme yapacağız.


“Sokağa çıkma yasağı uygulamayı düşünmüyoruz”

- Özellikle sokağa çıkma yasağı gibi bir yasağı düşünmüyoruz. Hareketliliğin artmasıyla birlikte salgının da arttığını biliyoruz. O nedenle tedbirlere uymanın önemli olduğunu, kalabalık ortamlara girmekten kaçınılması gerektiğini, ev içi bulaşın da arttığını görüyoruz, misafir alınmamasını önemsiyoruz. Ulaşımın önemli bir kaynak olduğunu bu çerçevede esnek mesai konusunda hem kamu hem özel sektörde devreye giriyor olmalı. Günün pik yapan 2 saati var, bu zaman dilimlerini azaltmak gerekiyor, bunun yolu da esnek mesaiden geçer. Bu dönemde maskenin daha çok sadece koronaya karşı değil, viral enfeksiyonların, damlacık enfeksiyonların yoğun olacağı bir döneme giriyoruz. Maske, bu enfeksiyonların hepsi için yüzde doksana kadar önleyici. Aşının koruyuculuğu yüzde 60’a kadar. Aşı bütün dünyada 50-60 oranında yapılmadıkça bu salgını kontrol etmek mümkün olmaz. Önümüzdeki 4 5 ay çok önemli. Özellikle bu dönemde influenzayı çok yorgun görürdük çocuklarda. Şu an sayı artmadı.

- Esnek mesai özel sektörde de uygulanmalı

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0