Reklamı Geç
YAZARLAR
CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU VE BİR KİTAP
Ramazan Seydaoğlu
11 Nisan 2021 - Pazar 14:26

Ülkemizin en büyük ve uluslararası prestijli organizasyonlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun bu yıl 56.sı başladı. Sekiz etaptan oluşan bu organizasyonda bu yıl geçilecek toplam mesafe 1347 km.

 

1963'te Marmara Turu adıyla başlayan organizasyon, 1966'da uluslararası nitelik kazandı. 1968'de de Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu adını aldı. 2006'dan itibaren UCI tarafından 2.2 yarışma kategorisinde değerlendirildi. 2008'de 2.1 kategoriye yükseldi. Daha sonra 2010 yılı itibarıyla Hors Category (2.HC)'ye yükselmiştir. 2017 yılında UCI Dünya Turu'nun kapsamına alınan bu organizasyonumuz maalesef 2020 yılında UCI ProSeries'e düşürülmüştür.

 

2020 yılındaki etkinlik pandemi dolayısıyla iptal edilince; temenni ediyorum ki federasyon yetkililerimiz UCI tarafından kategorimizi indirmenin nedenini iyice araştırıp bulmuşlardır ve aynı hataları tekrar yapmama için önlem ve hazırlık yapmışlardır. Böylece; büyük bir bütçeyle yapılan bu turu bu yıl hakkıyla icra eder, yapılan kusurları tekrar etmez ve kademe ilerlememizi geri alır, gelecek yıllarda da daha üst kademelere yükselmeyi de sürdürmüş oluruz.

Bu turda ülkemizin sporcularından yüksek derece beklemek abes bekleyiştir. Daha önceki yazımda da değinmiştim, uluslararası tüm bisiklet turlarında bizim sporcular maalesef derece sıralamasından uzaktırlar. Profesyonel olarak yapılan tüm etkinliklerde derece alabilmemiz için mutlaka bisikleti halka indirmemiz lazım.

 

Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun bisiklet sporunu sevdirici ve yaygınlaştırıcı faaliyetler bekliyoruz. Bu alanda serbest girişimcilere engelleme yerine onlara destek olmalarını isteriz. Organizasyonlarını belli bölgelerle sınırlandırmayıp bisikleti ülkemizde yedi bölgeye ve seksen bir ile yaymasını bekleriz. Böylece farklı kesimlerde bisiklet aracına gönül bağlayan, işine bisikletle gidip gelen insanlarla, çocuklukta bisiklete binmekten başka bir ilgisi ve bilgisi olmayanlara da bisikletin bir ulaşım aracından öte bir spor aracı olduğunu da göstermiş oluruz.

 

Sözün burasında dikkatinizi bir kitaba çekmek isterim.

“MEZOPOTAMYA TURU”

 Bisiklet sporu üzerine ülkemizde yazılmış ilk bisiklet romanı. Mehmet Zeki Kutlu’nun “Mezopotamya Turu” adlı kitabı. Kitapta olaylar Mardin ve Alanya’da geçmekte. Kahramanımız olan kişi Mardinli bir genç… Mehmet adındaki bu delikanlı ekmek teknesi olan bisikletiyle günlük yaşamını sürdürürken yolda yakında yapılacak bir yarışma için antrenman yapan bir grupla karşılaşır. O güne kadar bisiklet sporundan habersiz olan bu gençte uyanan bir heves onu illerinde yapılan Uluslararası Mezopotamya Turu’na kadar sürükler. Roman ilgi uyandırıcı ve sade bir anlatımla sizi sürüklerken, olayda cereyan eden bazı hadiseler de kitaba sürükleyicilik kazandırıyor.

 

Temennimiz ülkemizde bisiklet sporuna gereken önemi veren bir yönetim anlayışına kavuşmuş oluruz. İlkokuldan başlayarak bisiklet sporuyla ilgili ilgi bize her kategorideki yarışmalarda dereceye ulaştırmış olur.

 

“Mezopotamya Turu” kitabının ikinci kitabını beklerken, yakında birinci kitabın ikinci baskısının da yapılacağını haber edeyim bu arada.

Adınız
Yorumunuz
Mihrace - 25 Nisan 2021  
Hayalim araba kullanmak at a ve bisiklete binmekti. İlkini gerçekleştirdim. Nasib olur inşallah diğer ikiside.


Diğer Yazıları

Göç Halleri
EVLERİN KAPILARINA ÇİVİ ÇAKILMADAN OLMAZ
BİSİKLET SPORU VE BİZ VE BİR MARKA ŞEHRİMİZ
İNSANLIĞA VE MODA OLAN SÖZLEŞMELERE DAİR BİRKAÇ SÖZ
Yol Aynı Yol
KİTAPLAR BAKKALIYELERDE SATILIR MI?
KAR SEVİNCİ
PARALEL YAŞAMLARDA YAŞAYABİLSEYDİK
İster İnan İster İnanma
BİZ NEDEN YAĞMUR YAĞDIRAMİYORUZ YA DA DUA BOZAN HALLER
ZENGİNİN MASKESİ
Pandemi Sürecinde Vatandaşlık Görevlerimiz
Maske/liler
ÜLKEMİZDEKİ DEPREMLERİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
SANAT VE SPOR EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALDIK?
GENCE SALDIRISI’NA SESSİZ KALMAK
DÖRT BAYRAK VE BİR İTTİFAK
MEİS ADASI KAŞ’IN BİR MAHALLESİ MİYDİ?
Son Alanya ya da Son Kale
0