Reklamı Geç
HABER DETAY
Oy Kullanma Zorunluluğu ve Cezaları
Seçim yasalarına göre, Türkiye'de oy kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak, bu zorunluluğun ihlali durumunda uygulanacak cezalar belirli kurallara tabi
27 Mart 2024 - Çarşamba 15:50
YAŞAM

Pazar günü oy kullanmayacaklar dikkat! Türkiye’de seçim yasalarına göre oy kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak bu zorunluluğun ihlali durumunda belirli cezalar uygulanır. İşte seçimde oy kullanmama cezası hakkında bilgiler:

 

Oy Kullanmama Cezası Var Mı? 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygular 12.Cezanın Miktarı: Oy kullanmama cezası 2010 yılında yapılan açıklama ile 22 TL olarak duyurulmuştu. Ancak 2023 yılında yapılan genel seçimlerde oy vermeme cezası 300 TL olarak belirlenmiştir. 


Oy kullanmayan seçmene ceza tebligatı gönderilir ve ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı veya PTT gibi kurumlar üzerinden yapılır 3.Kimler Oy Kullanamaz? Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler seçimde oy kullanamaz 2.Unutulmaması gereken bir nokta, oy kullanma zorunluluğunun vatandaşlık görevi olduğudur.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0