Reklamı Geç
HABER DETAY
‘Risk her zaman olabilir’
Evlilik öncesinde çiftlere ücretsiz yapılan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taramasının ardından evlilik sonrasında da SMA riski hakkında bilgi veren Aldemir, “Evlilik öncesi mutlaka tarama testi yapılmalı. Genetik danışmanlarına başvurmalılar” dedi.
09 Aralık 2022 - Cuma 12:47
SAĞLIK

Son zamanlarda ülke genelinde SMA hastası bebek sayısı çoğaldı. Bu doğrultuda ise Sağlık Bakanlığı hastalığın önüne geçmek amacıyla evlilik öncesi çiftlere SMA testi zorunluluğu getirdi. Yapılan çalışmalara bakıldığında evlenmiş bir çiftin ilk çocukları sağlam olurken ikinci ya da üçüncü bebekleri SMA’lı doğabiliyor. Bu risk karşısında ne gibi testlerin yapıldığını ve nelerin yapılması gerektiğini Alanya Posta Medya ekibine aktaran Alanya İlçe Sağlık Müdürü Nadir Aldemir, “Bu testlerin evlilik öncesi yapılmasını tavsiye ediyoruz. İlk çocuk sağlam oldu diye diğer çocukta risk yok demek değildir” dedi.


‘ÇİFTLERİN GENETİK DANIŞMANLARINA BAŞVURMALILAR’
Aldemir, “Aile hekimlerinde yapılan tarama testi sadece risk olan aileleri bilgilendirmek amacıyla yapılıyor. Zaten bir ailede SMA’lı bir çocuk doğmuşsa o testi yeniden yaptırmanın bir önemi yok.  Genetik danışmanlarına başvurmaları lazım. Amniyosentez dediğimiz bir yöntem var hamilelikten sonra riskin olup olmadığını gebelik tarama testinde de zaten belli oluyor. Evlenmiş olan çiftlerin bu saatten sonra test yaptırmasına veya başka bir yöntem aramasına gerek yok.  


Bu testlerin evlilik öncesi yapılmasını tavsiye ediyoruz. İlk çocuk sağlam oldu diye diğer çocukta risk yok demek değildir. İkinci çocukta sağlam olur ama bu sefer hastalık üçüncü çocukta da çıkabilir bütün çocuklarda da çıkabilir. Ailede bir tane SMA’lı çocuk varsa diğer doğacak çocukların SMA’lı olma riski bulunuyor. Hamilelik aşamasında zaten annelere rutin tarama testleri yapılıyor. Kadın doğum uzmanlarımız zaten gereken testleri hamile kadınlara uyguluyor” şeklinde konuştu.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0