Reklamı Geç
HABER DETAY
Alanya’ya Bilim Ödülü
Obezite genetiğini araştıran ALKÜ'lü bilim insanı Dr. Öğr. Üyesi Durkadın Demir Ekşi, 2021 bilim ödülüne layık görüldü. Bu alanda ortaya koyduğu bilgiler Dünyada ilk olma özelliği taşıyor.
12 Eylül 2021 - Pazar 11:48
EĞİTİM

Alanya merkezli olarak kurulan ve uluslararası nitelikli hakemli bilimsel dergi olan TJHS (Turkish Journal of Health and Sport) kutlama ve ödül töreninde bir araya geldi. Alanya’nın bilimsel başarı ve ödüllerle adını söz ettirmesi törene katılanların orta sevinci oldu. 


Yayıncı tarafından; editör kuruluna teşekkür belgeleri ve editör sertifikaları takdim edildi. Prof. Dr. Ersan KARA, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Enes SÖZEN, Dr. Yunus Emre EKŞİ ve İnayet Hakkı ÇİZMECİ teşekkür belgelerini aldılar.  


Daha sonra yılın bilim ödülü; ‘En İyi Bilimsel Araştırma Makalesi’ seçilen; obezitenin genetik yönünü araştıran bir esere verildi. Akdeniz Üniversitesi ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğretim üyelerinin ortak araştırması dergiden bilim ödülü aldı. Makalenin sorumlu yazarı olarak ödülü alan; ALKÜ Tıp Fakültesinden, Dr. Öğr. Üyesi Durkadın DEMİR EKŞİ çalışmanın içeriğini aşağıdaki şekilde ifade etti:  
‘Çalışmamızın amacı mitokondri DNA’sındaki değişikliklerin çocuklarda obezite gelişimi ve bu çocukların klinik bulguları arasındaki ilişkinin belirlenmesine katkı sağlamaktır. 


Mitokondri, hücrenin enerji üretiminden sorumlu bir bölümüdür. Dolayısıyla mitokondri DNA’sındaki değişiklikler, enerji ile ilişkili obezite gibi hastalıkların gelişiminde rol oynayabilir. İlgili yayınımızda mitokondriyal sitokrom b geninde bulunan 15452C>A varyasyonunun sıklığını çocuk obez ve sağlıklı çocuklarda belirledik. Ayrıca bu varyasyona sahip olan ve olmayan obez çocukların klinik bulgularını karşılaştırdık. 


Çocuk ve obez bireyler arasında bu varyasyona sahip olanların sayısında anlamlı bir fark olmadığını belirdik. Ancak bu varyasyona sahip çocuk obezlerin sahip olmayanlara göre serum HDL seviyelerinin daha yüksek olduğu belirledik. Diğer biyokimyasal ve klinik verileri benzer olarak saptadık. Sonuç olarak mitokondriyal 15452C>A varyasyonu, obezite gelişimi için bir risk faktörü olarak gözükmese de, obez bireyler arasındaki lipid profili farklılıklarını etkileyebilecek bir faktör olarak görünmektedir. Literatüre ilk kez sunulan bu bilgi ile ilişkili olarak, daha çok sayıda obez bireyi kapsayan ileri çalışmalar yapılmalıdır.’ 


Derginin yayıncısı ve ALKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Öğretim Üyesi Dr. Hasan Basri SAVAŞ, derginin başarısı sebebiyle, editör kurulu adına tebrikleri kabul etti. Törene katılan ve bugüne kadar dergiye destek olan bilim insanlarına çok teşekkür ederek, objektif ve nitelikli uluslararası bilimsel yayına devam edeceklerini belirtti.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0