Reklamı Geç
HABER DETAY
Havuzlarda risk büyük!
Yüzme Havuzu Suyu Numune Alma ve Analiz Yapma Yetki Belgesi’ne sahip laboratuvarların, belge yenileme tarihlerinde yenileme başvurusu yapamaması Antalya’nın havuzları için tehlike çanlarını çaldırdı. 40 Bin havuzun denetimi 1 laboratuvara kalırken, havuzların hastalığın beşiği haline geldiği iddia ediliyor
26 Temmuz 2021 - Pazartesi 12:18
SAĞLIK

9 Mart 2019 tarihli ve 30709 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Halk Sağlığı Hizmetlerine Yönelik Laboratuvarların Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 28. Maddesi ile Halk Sağlığı Laboratuvarları ve Yetkilendirilmiş Laboratuvarların Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği yürürlükten kaldırmıştı.

 Söz konusu düzenleme ile Yüzme Havuzu Suyu Numune Alma ve Analiz Yapma Yetki Belgesi’ne sahip laboratuvarlar, belge yenileme tarihlerinde yenileme başvurusu yapamıyorlar. Antalya’da yetkilendirilmiş 7 adet laboratuvardan 6 tanesinin yetki süresinin dolması ile 2021 sezonunda sadece 1 adet özel laboratuvar (Pro Analiz) ve Halk Sağlığı Laboratuvarı ile devam edilmesi, havuzlarda ‘hastalık’ tehlikesi tedirginliğine neden oldu.


AĞIR DENETİM YÜKÜ
Sadece Antalya bölgesinde sisteme kayıtlı yaklaşık 6 bin adet, kayıt yapılmasını bekleyen en az 3 bin civarında yüzme havuzu bulunması, Antalya’da yetki belgesi olan tek özel laboratuvar ve Halk Sağlığı Laboratuvarı’na ağır iş yükünü beraberinde getirdi. Sektörden alınan bilgiye göre analizleri gerçekleştirilen havuz sayısı sezon içinde yaklaşık olarak 40 bin adete dayanmış durumda.


DOĞRU ANALİZ NE KADAR MÜMKÜN?


Havuzlarda analiz hizmetini geçmişte 7 laboratuvar yerine getirirken bugün sadece 1 adet özel laboratuvarın doğru, güvenilir ve sağlıklı şekilde gerçekleştirmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken uzmanlar, Antalya’da havuza çok zorunlu kalınmaması halinde girilmemesi gerektiğine işaret ediyor.


Turizm yatırımları ve yeni tesisler planlanırken, hali hazırdaki uluslararası akreditasyonu yeterliliği bulunan mevcut laboratuvarlar kapasite olarak analiz hizmetine yetişemez iken, bir anda çıkarılan bu yönetmelik ile havuz sularının denetim ve analizlerinin yapılamayacak olması büyük sorunlara sebebiyet verebilecek olması paniğin asıl nedeni olarak öne çıkıyor.

HAZIRLIKSIZ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ!

Özellikle pandemi neticesinde otellerdeki havuzların daha dikkatli kullanılması ve hijyen anlamında daha çok özverili olunması gerekilirken, uygulanan bu karar çok büyük tehlikelere açabilir. Sağlık Bakanlığı, yetkilendirmelerin iptalinden sonra, analiz hizmetini Halk Sağlığı Laboratuvarları’nın gerçekleştireceğini ortaya koymuş ve 81 ilde gerekli altyapıyı oluşturarak yeni laboratuvarlar kuracaklarını beyan etmişti. Fakat pandeminin gündeme gelmesinin de etkisiyle bugüne kadar bu konu ile ilgili herhangi bir adım atılmadı.


Turizm otoriteleri, alt yapı hazırlığı yapılmadan ‘bir gecede’ alınan karar ile yönetmeliğin değiştirilmesinin hali hazırda uluslararası yeterliliği bulunan özel laboratuvarlara yapılan milyonlarca liralık masraf, kurulan sistem ve yetişmiş birçok üniversite mezunu uzman personelin heba olduğunun altını çiziyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0