Reklamı Geç
HABER DETAY
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerinden derin endişe duyuyoruz.
13 Eylül 2020 - Pazar 09:24
DÜNYA

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrısʹta Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Doğu Akdenizʹdeki gerilime diplomasi yoluyla çözüm bulunması gerektiğini belirterek ʹTürkiyeʹnin bölgedeki eylemleri bizi derinden endişelendiriyorʹ dedi. Pompeo ʹBölge ülkeleri güvenlik, enerji ve karasularıyla ilgili sorunlara diplomatik ve barışçıl çözümler bulmalıʹ diye devam etti ve bölgede artan askeri gerginliğin ʹsadece transatlantik birliğin bölünmesini görmek isteyen düşmanların işine yarayacağınıʹ belirtti.

Kıbrısʹa kısa bir ziyarette bulunan Pompeo, ʹKıbrıs Cumhuriyetiʹnin kendi münhasır ekonomik bölgesinde bulmuş olduğu hidrokarbon da dahil olmak üzere doğal kaynaklarını kullanma hakkı varʹ dedi. Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ise Pompeoʹnun adayı ziyaretinde kendisiyle görüşme planı yapmamasını eleştirdi.

Güvenlik eğitim merkezi kuruluyor Pompeo ayrıca bölgedeki güvenlik iş birliğini güçlendirme çabaları kapsamında Kıbrısʹta yeni bir eğitim merkezi kurulacağını da duyurdu. Merkezin ABD tarafından finanse edileceğini aktaran Pompeo, merkezin bölgedeki sınır güvenliği ve ʹsilahsızlanmaʹ konularında danışmanlık vereceğini aktardı.

Pompeo ʹKıbrıs Kara, Deniz ve Liman Güvenliği Merkezi -CYCLOPS- adıyla kurulacak. Güvenlik iş birliği, bölgede değerlerimizi paylaşmayan ülkelerin yeni zemin arayışında olduğu bir dönemde daha çok önem arz ediyor. Bu maksatla ABDʹnin, Rusyaʹnın buradaki limanlardaki para aklama eylemlerinden duyduğumuz endişeyi dile getirdim.

Kıbrıs limanlarında duran Rus gemilerinin hepsinin Suriyeʹde insani görevler yapmadığını biliyoruz ve Kıbrısʹla bu endişelerimizi paylaştıkʹ dedi. ABD ay başında da Kıbrıs Cumhuriyetiʹne 33 yıldır uygulanan silah ambargosunu kaldıracağını ve güvenlik iş birliğinin artırılacağını duyurmuştu.

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0