Reklamı Geç
HABER DETAY
Alanya’da Narenciye Can Çekişiyor
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya'nın narenciye üretimi konusunda yaşanan ekonomik ve pazarlama sıkıntılarına dikkat çekti.
01 Şubat 2024 - Perşembe 21:58
YAŞAM

Göktepe, Alanya'nın narenciye bahçelerinin betonlaşma ve inşaat projelerine açılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, üreticilerin zorluklara rağmen üretime devam ettiğini vurguladı.


Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe narenciye üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Göktepe, Alanya’da 1600 dekar portakal, 920 dekar limon ve 500 dekar mandalina bahçesi bulunduğunu belirttiği açıklamasında, bu yıl narenciye üreticilerinin özellikle rekoltenin fazla olması, pazarın oturmamış olması ve ihracatın açık olmaması gibi nedenlerle sıkıntı yaşadığını ifade etti.

 

Üreticilerin maliyetleri bile karşılayamaz hale geldiğini ve bu durumun acilen ele alınması gerektiğini söyleyen Göktepe şu ifadeleri kullandı; “Geçtiğimiz yıllarda narenciye üretimi kendi masraflarını korur durumda değildi. Bu sene bu daha da arttı. Narenciye üreticisi sıkıntı yaşıyor. Bu da. Rekoltenin çok fazla olması, narenciye pazarının oturmamış olması ve ihracatının şu anda açık olmaması. Bir diğer husus da özellikle pazarlama noktasında sıkıntılar yaşamımızdan dolayı şu anda üreticilerimiz mağdur olmuş durumda. Hatta maliyetleri karşılayamaz durumda.”

 

“MARKETLER VE ÜRETİCİLER ARASINDA YÜZDE 400’LÜK FİYAT FARKI VAR”
Üretici ve tüketicilerin korunması adına taban ve tavan fiyat uygulamasının önemine işaret eden Göktepe, tarımsal planlamanın ve pazar sorunlarının çözülmesinin narenciye sektörü için hayati önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, marketlerle üretici fiyatları arasındaki yüzde 400’lük fiyat farkına dikkat çekerek, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini belirten Göktepe, “Özellikle bu tür durumlarda ciddi bir planlama yapılması gerekiyor. Bu planlama neticesinde de narenciye üretimi maliyetlerin altında kalmayacak şekilde yapılmalı. Çünkü üreticiden çıkış fiyatıyla marketler arasında ki fiyat farkı yüzde 400” dedi.


GÖKTEPE: “ÜRETİCİ YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYOR”
Göktepe, özellikle Çukurova ve Mersin bölgesindeki üreticilerin daha fazla mağdur olduğunu, bu nedenle devlet yetkililerinin öncelikle pazarı garanti altına alması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin güvenilir gıda üretimi yapabilen bir ülke olduğunu, kalıntı problemi olmayan ürünler yetiştirdiklerini ve coğrafi işaretli ürünler üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirtten Göktepe, yetkililerden, pazar sorununun çözülmesi ve üreticiyi koruyacak bir taban fiyat uygulaması getirilmesi talebinde bulunarak, tüketicilere de kış aylarında C vitamini açısından zengin narenciyelerin tüketilmesi çağrısında bulundu. 


Ayrıca, tarım sektörünün milli bir güvenlik meselesi olduğunu ve tarım yapanların liyakatli kişiler olduğunu ifade ederek, devletin bazı gider kalemlerinde pozitif ayrımcılık yapabileceğini söyleyen Göktepe konuşmasını şu sözlerle noktaladı; “Tarımı herkes yapamaz. Onun için bunlara sahip çıkmamız lazım. En azından şuan da devlet büyüklerimizden ricamız bazı gider kalemlerinde pozitif ayrımcılık yapabilirler. Mesela elektrik noktasında bir kilovat saatini makul değerlere çekebilirler. Şu anda tanzim satışlar noktasında yardımcı olabilirler.”  

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0