Reklamı Geç
HABER DETAY
ALEMDER Başkanı Erbaş, fırsatçı ev sahiplerine yüklendi!
Haziran ayında kira artış oranının yüzde 39,33 olarak açıklamasının ardından ALEMDER Başkanı Özgür Erbaş, vatandaşları evinden çıkaranlara tepki gösterdi. Erbaş, “Yüksek kiralara kanıp da yerli kiracıları çıkaran insanlar bunları hak ediyor. Evleri boş kalsın. Keşke daha beter olsunlar. Ev sahiplerinin gözünü para bürümüş. Para kurtarmaz” dedi.
04 Haziran 2022 - Cumartesi 18:11
YAŞAM

TÜİK’in açıkladığı mayıs ayı enflasyon verilerine göre 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 39,33 oldu. Böylece haziran ayında kiralara en fazla yüzde 39.33 oranında zam yapılabilecek. Zam oranını değerlendiren Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkanı Özgür Erbaş, rakamın yüksek olmasının üzücü olduğunu söyledi. Mülk sahiplerinin empati yaparak kendisini kiracının yerine koymasını isteyen Erbaş, ev almanın daha da zorlaştığını söyledi. Erbaş, “Kira artış oranları haziranda 39,33 oldu. Yıllık enflasyon yüksek olduğu için haziranda bu kaçınılmaz sonla karşılaştık. 


Bizim için bayağı yüksek bir tutar. Allah kiracıların yardımcısı olsun. Bu mesele görünen o ki 3-4 sene daha sürecek gibi duruyor. Buna devletin ve yerelde belediyelerin temel çözüm bulması gerekiyor. Yüzde 39’luk bir oran neye tekabül eder diye sorarlarsa bin liralık kirada bin 390 TL yapar. 2 bin lirada yine artarak devam eder. İyi bir şey değil. Her şeyin pahalı olduğu bir dönemde kira artışının da bu kadar yüksek olması üzücü. Bir düzenleme bekleniyor ama bu düzenleme için TÜFE’ye de bakılacağı söyleniyor. Bir orana göre yapılacak ama bunun da geçici bir düzenleme olduğu söyleniyor. Allah kiracıların yardımcısı olsun. Ev almaları da zor. Kiralar da yüksek. Tek kurtuluş yolu bence şu gözüküyor. Eskiden anne, baba ve çocuklar aynı evde yaşardı. Biraz eski günlere dönecek gibiyiz. Aynı evde oturan aile fertleri çoğalacak gibi gözüküyor. Köylerine dönenlerin, kırsalda yaşayanların sayısı artacak. Evi olan üstüne bir kat daha yapıp oturacak” dedi.


“GİDİŞAT İYİ DEĞİL AMA FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ”
Mevcut durumun birkaç sene daha sürmesi durumunda 2023 yılından sonra Alanya’nın nüfusunda düşüş yaşanabileceğine dikkat çeken Erbaş, “Önceden buraya emekliler geliyordu. Burada gurbette yaşayan sayısı fazla. Alanya halkının nerdeyse yüzde 60’ı yabancı. Burada yaşayanlar evimi kiraya versem memleketimde, köyümde yaşayabiliyorum diyecek. Gidişat Alanya için iyi değil ama bunu fırsata da çevirebiliriz. Yerliyi kaybetmeden kiralık konut üretilirse Alanya yüksek kira getirisi yüksek olan bir bölge haline gelir. Bundan herkes kazançlı çıkar” diye konuştu.


“YERLİ KİRACILARI ÇIKARAN İNSANLAR BUNLARI HAK EDİYOR”
Savaştan kaçıp Alanya’dan daire kiralayan yabancıların son zamanlarda kiraları ödeyemediğine yönelik birtakım olayların yaşandığı sorulan Erbaş, “Ödedikleri kiralar 700-bin, bin 200 Euro. Yani öderken geciktirme olacak. Adam zaten savaştan kaçmış. Çok zengin değilsen bu durum ne kadar sürdürülebilir? Savaş 1 sene sürdü. Ne olacak? Yüksek kiralara kanıp da yerli kiracıları çıkaran insanlar bunları hak ediyor. Evleri boş kalsın. Keşke daha beter olsunlar. 5-10 yıldır zamanında kirasını ödemiş. Hala oturalım, anlaşalım diyor. Sen çıkarıyorsun. Açgözlülük yapıyorsun. Kusura bakma kardeşim. Sen elindeki Türk kiracını çıkarırsan, yabancıya da tamah edersen, yabancıya verme demiyoruz. Evin boştur. Teklif gelir, verebilirsin ama fırsatçılık yapmanın anlamı yok. Onlar nasıl olsa ülkesine dönecek. Bu savaş bitecek” ifadelerini kullandı.


“KENDİNİZİ KİRACININ YERİNE KOYUN”
Mülk sahiplerine çağrıda bulunan Erbaş, “Herkes bugünkü üstünlüğüne güvenmesin. Herkes bir gün zor duruma düşebilir. Sen de kiracı olabilirsin. Bunun için mülk sahiplerinin empati yapıp kendisini kiracının yerine koymaları gerekiyor. Artış oranı yüzde 39 olarak açıklandı. Kiracının durumu yoktur, belki zam da yapmazsın. Belki yüzde 10 yaparsın. Bu günler geçici. Biz ülke olarak bir savaşta değiliz. Ne oluyor? Biz bir savaşa girsek bu ülkenin hali ne olacak gördüğüm şeyler karşısında inanamıyorum. Eskiden beraber bir millettik. Ne oldu bize? Kirasını ödeyemeyene destek olurduk. Yine fevri yardımlar yapılıyor ama gidişat iyi değil. Ev sahiplerinin gözünü para bürümüş. Bu para kurtarmaz. Para Ukrayna’yı, Suriye’de villası, apartmanları, otelleri olanları kurtarıyor mu? O mülkler ne oldu şimdi? Önemli olan vatanımız, milletimiz, insanımız. İnsanımıza yatırım yapalım” dedi.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0