Reklamı Geç
HABER DETAY
CHP’li Zavlak: Alanya Belediyesi işçileri greve hazırlanıyor
CHP’li Meclis Üyesi Nazmi Zavlak, maaşlarında iyileştirme yapılmayan Alanya Belediyesi işçilerinin greve hazırlandığını iddia etti, sendikalı işçilere yapılacak maaş zammını sordu. Başkan Yücel, “Elimizden geleni yapıyoruz” yanıtı verdi.
12 Mayıs 2022 - Perşembe 08:05
YAŞAM

Alanya Belediye Meclisi’nin bugün 45 dakika süren Mayıs toplantısında söz alan CHP’li Meclis Üyesi Nazmi Zavlak, Antalya bölgesindeki pek çok belediyenin yüzde 50’nin üzerinde zam yaptığını ancak Alanya Belediyesi’nin yüzde 22 zam teklif ettiğini belirterek, “Alanya Belediyesi en fazla bütçeye sahip belediyeler arasında olmakla övünüyor ancak sendikalı işçilere teklif ettiği zam oranı yüzde 22 civarında. Sendika bu teklifi kabul etmedi, arabulucu toplantısına Alanya Belediyesi katılmadı. İşçiler grev yapmaya hazırlanıyor” dedi. 


Konu hakkında Büyük Alanya’ya konuşan Nazmi Zavlak, şunları söyledi:“…Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde görev yapan emektar çalışanlar en azından enflasyon oranında ve birçoğu enflasyonun üzerinde zam alırken, Antalya Büyükşehir’den sonra en büyük ikinci bütçeye sahip Alanya Belediyesinin, bünyesinde görev yapan işçilere yıllık yüzde 22 gibi enflasyonun neredeyse yarısı kadar zam yapmış olması kabul edilemez… Büyükşehir ve birkaç ilçenin zam oranlarını sizinle aynen paylaşıyorum.

– Antalya Büyükşehir Belediyesi: Enflasyon oranında ücret artışı yaptı. En düşük yevmiye 300TL.

– Muratpaşa Belediyesi: Yıllık 53 oranında ücret artışı yaptı.

– Konyaaltı Belediyesi: Yıllık 51 oranında ücret artışı yaptı.

– Kepez Belediyesi: Enflasyon oranında ücret artışı yaptı.

– Korkuteli Belediyesi: Enflasyon oranında ücret artışı yaptı.

– Aksu Belediyesi: Enflasyon oranında ücret artışı yaptı.

– Kemer Belediyesi: 45 oranında ücret artışı yaptı.

Üstelik bu belediyelerin hiçbiri maaşları asgari ücretin altında bırakmadı ve bu artışlar taban yevmiyelerinin üzerine verildi. Peki, Alanya Belediyesi’nde durum nasıldı? Tekrar hatırlayalım: Yıllık 22 oranında ücret artışı yaptı.

Kötü ekonomi yönetimi nedeniyle çokça eleştirdiğimiz hükümet dahi gerek memurlara gerek emeklilere, gerek asgari ücrete 40-50 oranında zam yaparken Alanya Belediyesi’nin işçileri enflasyon canavarının midesine mahkum eden tavrını kınıyor ve soruyoruz:

1) Alanya Belediyesi’nin asgari ücretin altında kalma sebebi bütün bu belediyelerden ve etraftaki diğer belediyelerden gelirinin daha az olması mı?

2) Büyükşehir Belediyesi’nden sonra en yüksek gelir Alanya Belediyesi’ne ait olmasına rağmen neden Alanya Belediyesi’nin işçileri Antalya geneline göre en düşük ücretleri hatta büyük oranda asgari ücreti alıyorlar?

3) 4 çocuklu, 20 yıllık personel yevmiyesi nasıl hala asgari ücret düzeyinde kalabiliyor?

4) Kadrolu işçi arkadaşlarımızın toplu iş sözleşmesi neden yapılmıyor? Ne istiyorlar ki kabul ettiremiyorlar size?

5) Sözleşme yapılmama nedeni sendikandan mı kaynaklanıyor yoksa işveren olarak sizden mi?

6) İşçi arkadaşlarımıza günümüz koşullarında ücret artışı teklif ediliyor mu?

7) İşveren olarak Alanya Belediyesi adına dönemin ekonomik koşullarına uygun zam teklif ettiniz de sendika mı kabul etmiyor?

8) Antalya’da 19 ilçe belediyesi ve bir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 20 belediye bulunuyor. Bunların içerisindeki en düşük ücretleri Alanya Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçiler alıyor. Hatta düşükten daha da öte asgari ücretin altında kalıyor ücretleri ancak asgari ücrete Hükümet zam yapınca mecburen düzenlenip asgari seviyeye seçilmek zorunda kalınıyor. Bu arkadaşlarımızın suçu nedir?

9) Övünerek anlattığınız bütün işleri, icraatleri yapan, hatta ödül ve taltifleri alan bu arkadaşlarımız değil mi?

10) Akdeniz’in incisi Alanya’yı alın terleriyle parlatan bu işçi arkadaşlarımız değil mi?

11) Her şeyin ateş pahası, ev kiralarının fahiş düzeylerde, enflasyonun 60’larda olduğu bir ülkede neden bu arkadaşlarımız cezalandırılıyor?

12) Üstelik bu arkadaşlarımızın neredeyse hepsi 17 ila 25 yıl aralığında Alanya Belediyesi’nde çalışan emekçi arkadaşlarımızdır. Hiçbiri işe yeni başlamamıştır. Bugün 3 harfli marketlerde işe yeni başlayan arkadaşlarımız bile asgari ücretle başlatılırken, 17 yıl, 25 yıl belediyemize hizmet vermiş insanların hala asgari ücret düzeyinde ücretler alıyor olması hangi vicdana sığar?

Soru çok, yer dar… Emekçilerimizin haklarına, alın terlerine paha biçilemez. 2022 Türkiye’sinde eminim ki hiçbir belediyede yaşanmayan bu adaletsiz tutum, Alanya gibi ülkemizin göz bebeği olan bir ilçemize hiç ama hiç yakışmıyor. İşsizliğin zirve yaptığı bu dönemde insanları zorla işten çıkarmak istiyorsanız bunu açıkça söyleyin ki halkımızda bilsin, öğrensin…

Tez vakitte bu yanlıştan dönün. Emekçinin alın teriyle oynamayın…”

Öte yandan meclis toplantısında Zavlak’a yanıt veren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Biz işçilerin haklarını her zaman koruyoruz. Alanya Belediyesi olarak iller Bankası’ndan bütçemizin sadece yüzde 27’sini alabiliyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi yüzde 79’unu alıyor. Bütçemizin elverdiği ölçüde işçilerin her zaman yanındayız” mesajı verdi.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0