Reklamı Geç
HABER DETAY
Yaşayan Miras İpek Kozası Başkan Yücel’in Projeleri İle Yeniden Değer Kazandı
Alanya’nın yaşayan mirası ipek ve ipek kozası, Alanya Belediyesi’nin “Dut Ağacından Dokuma Tezgahına” isimli projesiyle yeni bir iş alanına dönüştü. Tarihi çok eskilere dayanan, Ortaçağ’da İpek Yolu’nu Akdeniz’e bağlayan önemli noktalardan biri olan Alanya, 1930’larda açılan ipekböcekçiliği mektebi ile daha da önem kazandı.
06 Mayıs 2022 - Cuma 12:16
YAŞAM

Somut olmayan kültürel mirasların kuşaktan kuşağa aktarılmasında taşıyıcı işlevi gören ev hanımlarının elinde hayat bulan ipekçilik, Alanya Belediyesi’nin 2015’te başlattığı proje ile yeniden değer kazandı. Alanya’nın Anadolu Selçuklu Devleti hakimiyetinde olduğu dönemlerde Selçuklu sarayları için ipek kumaş dokuma merkezi olan Alanya’da, bundan 50 yıl öncesine kadar hemen hemen her evde ipekböceği yetiştirilir ve ipek dokunuyordu.

Alanya Belediyesi, unutulmaya yüz tutan Alanya’nın bu kültürel mirasını korumak ve tekrar eski günlerde olduğu gibi popüler kılmak için Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde atölyeler kurdu. Bu atölyelerde açılan kurslarda hem geleneksel ipek dokumacılığı hem de kozadan çiçek yapımı öğretilerek bu değerin uzun yıllar yaşamasının önü açıldı.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0