Reklamı Geç
HABER DETAY
Yörük Köyünde "İmece Kahvaltı"
Alanya nın Değirmendere köyünde, Yörük kültürünün en güzel örneklerinden biri yaşatılıyor. Her yıl bayram sabahları, namaz çıkışı köy halkı bayramlaşıp, dargınları barıştırıyor ve çökelek, soğan, baharatlı içli, aynı kazanlarda pişen Gülüklü Çorbayı içip, ev yapımı baklavayı yedikten sonra evlerine dağılıyor.
02 Mayıs 2022 - Pazartesi 12:57
YAŞAM

Alanya ya 7 kilometre mesafede bulunan Değirmendere köyünde, her bayram sabahı olduğu gibi yine gelenek bozulmadı.

Bayramdan bir gün önce köy halkı, kadınlı erkekli gerekli hazırlıkları yaptı.


Bayram sabahı erkekler bayram namazına için Değirmendere Çatak camisini doldururken, köy kadınları da erkenden ateşleri yakıp, Alanya nın geleneksel Gülüklü Çorbasını kazanlarda pişirdi. Akşamdan yapılan baklavalar tabaklara konuldu. Fırında taze yaptırılan zeytinyağı, baharat çeşitleri, soğan, çökelek ve peynir karışımı pişirilen işliler kasalar içinde caminin önüne getirildi.


Değirmendere köyü, Çatak camiinde hep birlikte bayram namazı kılan köy halkı ve misafirler, yine cami içinde sağ el göğüste tek tek bayramlaştı. Dargın, kırgın olanlar barıştırıldı. Daha sonra, akşamdan hazırlanan masa düzeneğinde kadınlar ve erkekler aynı anda kahvaltıya  oturdu. Gençler çorba, işli, baklava dağıtımını yaptı. Köy cami imamı İbrahim Keyik, sofra duasını hep beraber yaptırdı. Köy Muhtarı Kasım Günay ın da hazır bulunduğu anlamlı etkinlikte aynı anda 350 kişi kahvaltı yaptı. 


Muhtar Günay, bu anlamlı etkinliğin yıllardır devam ettiğini ifade edip, birlik, beraberlik, kardeşlik, paylaşım adına önemine dikkat çekti. Köy imamı İbrahim Keyik de emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür etti. Köy sakinlerinden Zeki Demir, Yörük Kültüründe önemli bir yeri olan, birlik, beraberlik paylaşım, kardeşlik duyguları ile serpişip büyüyen, imece usulü yapılan bu etkinliğin gelecek kuşaklarda da devam etmesi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Haber:Zeki Demir

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0