Reklamı Geç
HABER DETAY
Müdür Yılmaz müjdeyi verdi
İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Mesleki Eğitim Programı (MESEM) programı ile Türkiye’nin kanayan yaralarından olan yetişmiş ara eleman sorununun çözüleceğini söyledi.
10 Ocak 2022 - Pazartesi 16:55
EĞİTİM

Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, yetişmiş eleman sorununu çözmek için yakında bir çalışmayı hayata geçireceklerini açıkladı. Protokol ve basın çalışanlarının katıldığı ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ kahvaltısında açıklamalarda bulunan Yusuf Yılmaz, çok sayıda esnaf odasının yetişmiş eleman bulamadığını dile getirerek bu sorunu çözmek için harekete geçildiğini söyledi. 


Meslek lisesinin memleket meselesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Şimdi mesleki eğitim de aynı zamanda memleket meselesi oldu. Hatta mesleki eğitim meslek liselerinin önüne de geçmiş oldu. Mesleki Eğitim Merkezi 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alındı. Bu nedenle mesleki eğitimdekilerde artık yurtlarımızda kalabilecek. Tüm meslek liselerimizin bünyesinde mesleki eğitim merkezleri açıldı. Bugüne kadar Alanya’da bir tane Mesleki Eğitim Merkezi vardı. 


Artık tüm meslek liselerimizin bünyesinde Mesleki Eğitim Merkezi açıldı. Okurcalar, Demirtaş’taki birisinin merkeze gelmesine gerek yok. Oradaki meslek lisesinde kaydını yaptırabiliyor. 181 dalımız, 33 alanımız var. Vatandaşlar istediğine kayıt yapabiliyor. Ön kayıt için 2 ay süre bulunuyor ancak kayıtlar yıl boyu devam ediyor. 4 Şubat’a kadar kaydolan öğrencilerimiz yıl kaybetmeyecek. Hedef kitlemizden biri de okulda sürekli devamsızlık yapan öğrenciler. Bu öğrenciler şu an zaten sektörün içinde çalışıyor. 


Bu öğrencilerimizi mesleki eğitime kaybettirmek istiyoruz. Devamsızlıktan kalmak üzere olan öğrencilerimiz var. Onları da sisteme kazandırmak istiyoruz. Bunun yanında gerek Anadolu liselerimizde gerekse meslek liselerimizde sınıfta kalma ihtimali yüksek 7-8 zayıf ve üstü öğrencilerimiz var. 4 Şubat’a kadar onları sisteme kaybettirmek ve yıl kaybı yaşatmamak istiyoruz” dedi.


“KENDİ İŞYERLERİNİ AÇABİLECEKLER”

Sistemin avantajlarından da bahseden Yılmaz, çırak bulamama sorununun ortadan kalkacağını söyledi. Yılmaz, 9. 10. ve 11. sınıfta asgari ücretin üçte birini ödemiyorsunuz. Bunu devlet karşılıyor. 12. sınıfta ise asgari ücretin yüzde 50’sini devlet, yüzde 50’sini işyeri ödüyor. Bu anlamda meslek liselerinde sadece 12 sınıfta işletmelere gidip yüzde 50 ödenirken, mesleki eğitimlerde 9, 10 ve 11. sınıflarda üçte biri ödeniyor. 


12 sınıfta yüzde 50 ödeniyor. Yine meslek liselerinde haftanın 5 günü okula gidiliyor. Mesleki eğitim merkezlerinde ise sadece bir gün okula gidiliyor. Eğitimler usta öğretici nezaretinde yapılıyor. Öğrenciler işletmelerde çalışırken eğitimlerine devam edebiliyor. 4 yılın sonunda zorunlu eğitimlerini tamamlamış oluyorlar. Ustalık belgesi alabiliyorlar. Kendi işyerlerini açabiliyorlar ve Europass belgesi sahibi oluyorlar. Bu yurt dışında denkliği olan bir belge. Bu belgeyi alanlar yurt dışında da çalışıp kendi işyerlerini açabilecek. Artık çırak, usta bulamama sorunu bitecek” diye konuştu.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0