Reklamı Geç
HABER DETAY
Çocuklarda İdrar Kaçırma Hastalık Belirtisi Olabilir!
Okul öncesi çocuklarda idrar kaçırma, ciddi rahatsızlıkların, psikolojik sorunların belirtisi olabiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arife Uslu Gökçeoğlu, çocuklarda idrar kaçırma sorunun nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
23 Kasım 2021 - Salı 09:26
SAĞLIK

Çocuklarda gece idrar kaçırma durumu çok sık görülen bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. İdrar kaçırma sorunu yaşayan ailelerin nasıl davranması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Arife Uslu Gökçeoğlu,” Bu bir hastalık belirtisi olabildiği gibi çocuğun gelişiminde psiko-sosyal pek çok problemden de ortaya çıkarmaktadır. Normalde 5 yaşını bitirmiş bir çocukta gece alt ıslatma, idrar kaçırma beklemediğimiz bir durumdur. Eğer çocuğunuz 5 yaşını bitirmesine rağmen gece altına idrar kaçırıyor ise mutlaka bir hekim ile görüşmeniz gerekmektedir.  


Özellikle bu çocuklarda; gündüz idrar kaçırma, kabızlık, tuvalete yetişemeden iç çamaşırını ıslatma gibi problemler de eşlik ediyorsa bunu hekimi ile konuşarak tedavisinin bu yönde düzenlenmesi gerekir. Bu durumu çocuklarınız bilerek yapmaz. Tedavide başarının ana anahtarlarından birisi; çocuğunuzu cezalandırmadan kendisine destek olarak motive etmekten geçer. Biz hekimler alt ıslatmayı genellikle genetik olarak görmekteyiz. Bu tip çocuklarımızın ebeveynlerinin çocukluğunda gece altına ıslatma öyküleri bulunmaktadır. Ancak bu problem genetiktir deyip geçiştirmemek gerekir. Bu durumun bir hastalığın belirtisi olabileceği unutulmamalıdır. “dedi.


İdrar kaçırma sorunu yaşayan çocuklar için ailelerinin dikkat etmesi gereken hususlara değinen Prof. Dr. Gökçeoğlu, ”İdrar kaçıran çocuklarımızın özellikle  uyku saatinin düzenlenmesi, akşam 19.00’ dan sonra sıvı alımının kısıtlanması, tuzlu gıdalardan uzak kalınması, çay, kahve gibi kafein içerikli içeceklerden uzak kalınması önemlidir. 


İdrar kaçırma problemi yaşayan çocukları uyumadan önce idrar yapılması sağlanmalı ve uyuduktan bir saat sonra bu durum tekrar edilmelidir. Bu ilk yaklaşım, davranış tedavisinin temel prensiplerini oluşturur. Bir çocukta bu durum uzun süreli devam eden ve sosyal sıkıntılar yaratan bir durum ise ilaç tedavisi de mümkündür. İdrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir konu olduğu unutulmamalıdır.  Hekim ve ailenin iş birliğinde tedavinin başarısı önemli noktalardan biridir.  “diye konuştu.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0