Reklamı Geç
HABER DETAY
Alanya’nın genç hekimleri beyaz önlüklerini giydi
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi, hekim adaylarına yönelik “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenledi.
19 Kasım 2021 - Cuma 20:54
EĞİTİM

Törende Rektör Kalan, “ALKÜ bünyesinde kurulmuş olan Sağlık Turizmi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile artık biz yabancı hekimlere eğitim ve stajlar vermekteyiz. Sadece ülkemize yetişecek olan genç hekimleri değil yabancı hekimleri de misafir ederek yetişmesine katkı sağlamaktayız.” dedi. 


Küresel salgın Covid-19 nedeniyle beyaz önlüklerini törenle giyemeyen ALKÜ Tıp Fakültesi birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri için Beyaz Önlük Giyme Töreni düzenlendi. Her yıl 14 Mart Tıp Bayramı haftasında geleneksel olarak beyaz önlüklerini giyen ALKÜ’lü hekim adayları, yaşanan küresel salgın COVİD-19 nedeniyle beyaz önlüklerini törenle giyememişti. Bu doğrultuda ALKÜ Kestel Yerleşkesi Amfitiyatroda düzenlenen törene ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, ALKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdoğan Aslan ve Prof. Dr. Can Tansel Tuğcu, ALKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Yuluğ, Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.


“YABANCI HEKİMLERİN YETİŞMESİNE KATKI SAĞLIYORUZ”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, normal şartlarda her yıl 14 Mart’ta geleneksel olarak yapılan törenin iki yıldır COVİD-19 Pandemi sürecinden dolayı gerçekleştirilemediğini belirterek, “Şartların biraz normalleşmesiyle Tıp Fakültesi Dekanımızla da bu konuyla ilgili istişare yaptık. Beyaz önlük o rengindeki asaleti ve temizliği ile her tıp fakültesi öğrencisinin giymeyi heyecanla beklediği bir önlüktür. 


Biz de yaptığımız istişare neticesinde bu heyecanı ve mutluluğu velilerimiz ile birlikte gerçekleştirerek onları da bu gurura ortak etmek istedik.” dedi. Aynı zamanda tarih profesörü olan Rektör Kalan sözlerinin devamında tıp tarihinden de bahsederek; “Ülkemizde 14 Mart 1827 tıp tarihi açısından bir dönüm noktasıdır. Osmanlı ıslahatlarının önemli temsilcilerinden bir tanesi olan Sultan II. Mahmut bu tarihte modern tıp eğitimini ülkemizde başlatmıştır. 


İlk Tıp Bayramı da bizler için biraz buruk da olsa son derece anlamlı bir tarihtedir. 14 Mart 1919… Başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun birçok yeri işgal altındaydı. İşte o dönemde tıbbiye öğrencilerinin bu işgale başkaldırışlarının bir sembolü olarak 14 Mart her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.” dedi. Rektör Kalan sözlerinin devamında hangi koşul içinde olursa olsun hekimlerin hiç düşünmeden görevini elinden geldiğince en iyi şekilde yapmak için çalıştığını ifade ederek, “Bunun unutulmaz örneği 1915 de Çanakkale Savaşı’na giden tıbbiyelilerin Anafartalar ve Conkbayırı’nda tümüyle şehit olmaları ve o yıl tıbbiyenin mezun verememiş olmasıdır.” dedi. 


Rektör Kalan konuşmasında, Üniversitelerde yetişmiş öğretim üyelerinin ve nitelikli sağlık elemanlarının sayısının arttıkça, bu yönde yeni gelişen teknolojik olanaklara kavuştukça ve araştırmaya yönelik alt yapı çalışmalarına gereken önem verildikçe, Türkiye’den dışa giden hasta sayısının daha da azalacağını belirterek sağlık alanında Türkiye’nin bulunduğu bölgede yıldızlaşmaya devam edeceğini ifade etti. 


ALKÜ bünyesinde kurulmuş olan Sağlık Turizmi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinden de bahseden Rektör Kalan, “Artık biz yabancı hekimlere Üniversitemiz Tıp Fakültesi bünyesinde Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde eğitim ve stajlar vermekteyiz. Sadece ülkemize yetişecek olan genç hekimleri değil yabancı hekimleri de misafir ederek yetişmesine katkı sağlamaktayız.” dedi.


“HEKİMLİK MESLEĞİ BİR SANATTIR”
Ardından beyaz önlüklerini giyen hekim adaylarına hitaben yaptığı konuşmada Tıp Fakültesi Dekanı Burak Yuluğ, “Pandemi süreci nedeni ile uzun bir süre öğrencilerimiz ile yüz yüze bir araya gelemedik. İnşallah en kısa sürede bu salgın belasından kurtulur ve siz değerli öğrencilerimizden bir daha bu kadar uzun ayrı kalmayız.” diyerek sözlerine başladı. 


Yuluğ konuşmasının devamında hekimlik mesleğinin bir sanat olduğunu belirterek, “Bu sanatın hizmetkârı doktorlardır ve doktorlar halkımızın hizmetkârıdır. Bu hizmetkârlığa sizler bugün giyilen bembeyaz önlükle yani tertemiz duygularla başlayacaksınız. Temizliğin timsali, şefkatin ve insanlığın timsali halka ve Hakk’a hizmetin en güzel örneğini şimdi giyeceğiniz beyaz önlük oluşturuyor. 


Bundan sonraki yaşantınızda her zaman bembeyaz ve berrak olarak insanlığa hizmet inancıyla hareket edeceğinize yürekten inanıyor, öğrencilik hayatınızın başarılarla dolu geçmesini temenni ediyorum.” dedi. Kaliteli sağlık hizmetinin ve çözüm odaklı yaklaşımın bütün vatandaşların temel hakkı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Burak Yuluğ, “Bizler de bu düşünce ile hareket ederek ülkemizin diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da daha üst sıralara yükselmesi için gayret ediyoruz, etmek zorundayız. Değerli hekim adayı öğrencilerimiz, sizler bu ülkenin teminatısınız. Buradan alacağınız bilgi ve tecrübe sizin hayat çizginizi de belirleyecektir.” diyerek konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından ALKÜ Tıp Fakültesi akademisyenleri öğrencilere beyaz önlüklerini giydirdiler.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0