Reklamı Geç
HABER DETAY
Kayhan’dan balıkçılara duyarlılık çağrısı
Alanya'da biri kafası kopmuş 4 caretta caretta ölüsü sahile vurdu. ALÇED Başkanı Kayhan da, balıkçıları duyarlı olmaya davet ett
13 Ekim 2021 - Çarşamba 08:39
YAŞAM

Alanya´da Keşefli ve Yeşilöz Mahallesi sahilinde, farklı günlerde vatandaşlar 4 caretta caretta deniz kaplumbağasını sahilde görünce, Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneğine (ALÇED) haber verdi.Alanya Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği ekibiyle kaplumbağaları kontrol eden yetkililer, caretta carettaların telef olduğunu belirledi. 


'MUHTEMELEN BALIKÇI AĞLARINA YAKALANDI'
ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, Yeşilöz ve Keşefli sahillerinde ikişer kaplumbağanın sahile vurduğunu söyledi. Bunlardan bir tanesinin kafasının kopmuş vaziyette olduğunu anlatan Kayhan, "Bu kaplumbağanın kafası özellikle koparılmış. Muhtemelen balıkçı ağlarına yakalandı. Ağını kurtarabilmek için balıkçılar kafasını kopartarak ağlarını kurtardılar. Çünkü çok yeniydi. Kanlıydı. Bakılacak şekilde değildi. Muhtemelen bu şekilde olmuştur. Pervane kesiği gibi bir yer olsa başka yaralarda olabilirdi. Sadece kafası koparılmıştı. Debelenmesin, çabalamasın diye öldükten sonra ağlarını kurtardılar. Daha sonra denize bırakıldı ve sahile vurdu." dedi.


'DAHA DUYARLI OLMAMIZ GEREKİYOR'
Diğer kaplumbağalarda görünürde bir şey olmadığını anlatan Kayhan, bunların muhtemelen deniz kirliliğinden dolayı ya da bir balıkçı oltası yutarak ölmüş olabileceğini ifade etti. Bunları açıp göremedikleri için nasıl öldüğünü bilemediklerini anlatan Kayhan, "Nedeni yine söylüyorum. Balıkçılarımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Balık mevsimi başladıktan sonra sadece bizim sahillerimizde değil genelde caretta caretta ölülerine rastlıyoruz. Deniz kıyısındaki insanların ve deniz içerisindeki taşıtların teknelerin, motorlu araçların kayıkların, balıkçıların herşeyi ile dikkat etmesi gerekiyor.  Daha duyarlı olmamız gerekiyor." diye konuştu.

 

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0