Reklamı Geç
HABER DETAY
Koronavirüsün Kalp Üzerindeki Etkileri
Koronavirüs, akciğerlerde ağır hasar ve solunum güçlüğü ile tanınsa da hastalığın yol açtığı kalp problemleri giderek artıyor. ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doçent Dr. Cemal Köseoğlu COVİD-19 virüse yakalanan ya da atlatan kişilerde; kalp krizi, ritim bozuklukları, kalp kası iltihabı gibi rahatsızlıklara rastlanıldığını açıkladı.
08 Eylül 2021 - Çarşamba 10:39
SAĞLIK

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cemal Köseoğlu Tüm Dünya’yı etkileyen ve 2019 yılı Aralık ayında hayatımıza giren koronavirüsün kalp sağlığı üzerindeki etkilerine değindi. Covid-19 ‘un en sık belirtisinin ateş, öksürük ve nefes darlığı olduğunu ifade eden  

 

Doç. Dr. Köseoğlu,” Yapılmış araştırmalardan ve örnek vakalardan elde edilen bilgiler ışığında Covid-19’ a bağlı ölüm riskinin diyabet, tansiyon, kalp damar hastalığı, kanser, kronik akciğer hastalıklarında artmış olduğu gözlemlendi.  Yine bununla beraber klinik araştırmalar sonucunda en yüksek riskin yaşlı erkeklerde, kardiyovasküler hastalığı olan bireylerde olduğu saptanmıştır. 
  


 “Koronavirüs pıhtılaşmaya yol açarak kalp krizi riskini yükseltiyor”
Koronavirüse bağlı damar içi plakların yırtılmasıyla kalp krizi riskinde de artış görülüyor. Ayrıca oluşan iltihabi duruma bağlı kalp kası tutulması ve kalp krizi nedeniyle de kalp yetmezliği riski bu hasta grubunda arttı.  Yapılan klinik çalışmalar bizlere yine covid -19 enfeksiyonunu hafif geçirenlerde dahi kardiyak MR’ını incelediğimizde kalp iltihabi tutulumları olduğunu gösterdi. Şiddetli göğüs ağrısı olan hastalarda kalp krizi riski mutlaka akla gelmelidir. Bu hastalarımızdan kan testi, Elektrokardiyografi (EKG) , Ekokardiyografi (EKO)  tetkikleri yapılarak muayene sonrası tanı koyulmalıdır.  
Koronavirüs geçirenler kalp muayenesi yaptırmalı” 
 


Bazen kalp kası iltihapları bulgu vermeyebilir. Bu yüzden enfeksiyon geçirildikten sonra 1. ,2. ve 12. ayda kardiyoloji polikliniğine kontrol için muayene olmalıdır. Kalp kası ya da zarı iltihaplarında kardiyak mr çok önemli bir tanı aracıdır. Covid-19 geçirmekte olan veya geçiren hastalarda bir diğer şikâyet ise çarpıntıdır. Çarpıntının çoğunun nedeni akciğer tutulumuyla beraber kanın oksijende azalması sonucu bağlı ikincil gelişen hızlı atımdır. Bu masum bir durumdur. Masum olmayan durumlar ise;    kalpte oluşan iltihabi durumlar, kalp yetmezliğine veya kalp krizine bağlıda tehlikeli ritim bozukluğudur. Çarpıntı hisseden kişilerde 24 saatlik ritim ölçümü ile kolaylıkla tanı konulabilir. 


Tansiyon hastalığı bulunanlarda tansiyon yükselmeleri görülebilir. Tansiyon hastalığı olamayan bireylerde de yine strese bağlı tansiyon yükselmeleri saptanmıştır.  Bu sebeple koronavirüs hastalığını geçiren hastalarımızın rutin aralıklarla kardiyak muayenelerden geçmesini kardiyoloji hekimleri olarak öneriyoruz. 


“Aşılar hakkındaki bilgi kirliliğine itibar etmeyin”
Bildiği üzere ülkemizde iki tip aşı vardır. Bu aşılar hakkında kalp kası ve zarında tutulum yaptığına dair bilgi kirliliği bulunuyor. Yapılan çalışmalar bizlere kalp kası ve kalp zarı tutulumu 30 yaş üstü erkeklerde milyonda 2,   kadınlarda ise milyonda 1 olduğunu göstermiştir. Ancak Covid hastalığına bağlı kalp kası ve zarı tutulumu ise 70 ‘dir. O yüzden herkese tavsiyemiz aşılarını bir an önce olmalarıdır ” diye konuştu.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0