Reklamı Geç
HABER DETAY
Alanya’da bol miktarda yetişen mantirişin faydaları saymakla bitmiyor
Alanya’da mantiriş olarak da bilenen frenk yemişi nedir? Frenk yemişi nasıl yenir? Frenk yemişinin faydaları nelerdir? Frenk yemişi ile ilgili tüm detaylar haberimizde…
04 Eylül 2021 - Cumartesi 17:49
SAĞLIK

Ülkemizde çok az bilinen bir meyve olan frenk yemişi çeşitli isimlerle anılır. Frenk yemişinin; frenk inciri, kaynana dili, mantiriş, eşek inciri, dikenli incir, babutsa, sabbara, kurek yemişi, Hint inciri, kaktüs meyvesi gibi birçok isimle anılır. Peki bu Frenk yemişinin faydaları neler? İşte tüm merak edilenler haberimizde...

FRENK YEMİŞİ NEDİR?

Frenk yemişi sıcak ülkelerde yetiştirilebilen faydaları saymakla bitmeyen ender bitkilerdendir. Kanser dahil tüm hastalıklara şifa olan mucize meyvedir. İbn-i Sina bu meyveyi en faydalı bitki türlerinden birisi olarak tanımlamıştır.

Amerika’ya özgü olmakla birlikte özellikle Güney Amerika‘ya, Meksika‘ya ait bir bitkidir. Ülkemizde bu meyveyi Ege ve Akdeniz bölgelerinde İzmir, Muğla, Adana, Antalya ve Mersin illerinde bolca bulmak mümkündür.

Türkiye'de Akdeniz ve Ege kıyı sahil şeridinde de yetişebilir. Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu'da bulunan frenk yemişi Akdeniz'de doğal olarak yetişir.

Şeker, jöle ve votka yapımında kullanılan Frenk yemişinin suyu da içilebiliyor. Çorak arazide yetişen bu kaktüs, Türkiye‘de ekonomik değer açısından da yeterince değer görmemiştir.

Kırmızı, sarı, turuncu renklerde, 5–10 cm uzunluğunda, kabuğu olan etli bir meyvedir.

Frenk yemişi kurak ve sıcak yerleri sever bu nedenle susuzluğa dayanıklıdır. Bu meyvenin üzeri dikenlerle kaplı olduğu için hasat etmesi oldukça zordur.

FRENK YEMİŞİ NASIL YENİR?

Meyve dikenli ve çok sert olduğu için öncelikle suda bekletilir ve eldiven yardımıyla soyarak tüketilir. Kabukları cilde çok yararlıdır ve isterseniz suyunu sıkarak içebilirsiniz.

Üzerinde çok sayıda diken bulunan meyvenin içinde tohumları vardır. Sulu ve tatlı bir meyvedir.  Ancak, yerken kabuk kısmı soyulup çıkarılır.

FRENK YEMİŞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

frenk yemişinin sağlığa faydaları

Frenk yemişi, adeta C vitamin deposu. Birçok faydası ile de her derde deva olarak görülüyor.

Genelde soğuk olarak yenilen, bu nedenle satıcıların buz parçalarının üzerine serdiği, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunulan dikenli incir, her yaş grubunca tercih edilmektedir.

Frenk yemişinin faydaları saymakla bitmiyor ancak ülkemizde üretimi fazla yaygın değildir. Özellikle hazır şişelerde satışı yoktur. Frenk yemişi suyunun antrenman öncesi ve sonrasında tüketmenin inanılmaz faydaları olduğu söylenmekte. İçerisinde çok güçlü bir antioksidan özelliğini barındırmasından dolayı serbest radikalleri bastırarak kas dokusunun güçlenmesini sağlıyor.

Aynı zamanda kolesterolü düşürmede de çok faydalıdır.

Ayrıca vücuttaki oksijenin daha hızlı dolaşmasına imkan vererek antrenman sırasındaki performansınızı arttırıyor.

Ülkemizde fazla bulunmayan bu meyve birçok hastalığa iyi gelir. Alanya'da mantiriş adı ile bilinen meyve C vitamini kaynağıdır.

Kanser dahil neredeyse bütün hastalıklara iyi gelen bu dikenli meyvenin fayda sağlamadığı hastalık neredeyse yok gibidir.

- C vitamini deposudur

- Güçlü bir antioksidan özelliği vardır

- Kas dokusunu güçlendirir

- Kolesterolün düşmesine yardımcıdır

- Antreman performansını artırır

- Cildi güzelleştirir

- Kırışıklıkları azaltır

- Göz altı şişliklerine iyi gelir

- Sindirim sistemi üzerinde faydalıdır

- Bağırsak faaliyetlerini düzenler

- Kabızlık sorununa iyi gelir

- Kırışıklıkları azaltır

- En faydalı meyvelerden

- Cilt güzelliğinde oldukça etkili olan bu meyve kırışıklıkları gidermeye birebir. Yapılan araştırmalara göre cilt için olan faydalarının aloe veradan bile daha fazla etkisi olduğu belirlendi.

- Cilt üzerindeki çok büyük etkilerinden biri olan kırışıklıklarla savaşmasının yanında göz altı morlukları ve şişlikleri gibi problemleri gidermede de çok büyük etkilere sahip.

Cinsel gücü artırıyor

Afrodizyak etkisi olan frenk yemişi bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde özel hayatınız üzerinde olumlu etkilerini hemen görebilirsiniz.

Bağırsak fonksiyonlarını düzenliyor

Günde 2-3 adet tüketildiğinde bağırsak fonksiyonlarını düzenleyen frenk yemişi sindirim sistemi üzerinde de oldukça şifalı bir meyve türü olarak karşımıza çıkıyor.

Yorgunluk ve halsizliğe birebir

İbn-i Sina'nın en faydalı meyve türlerinden birisi olarak söylediği frenk yemişi özellikle yaz aylarında görülen yorgunluk ve halsizliğe iyi geliyor.

 

 

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0