Zirai Don Alanya’daki Üreticiyi Zora Soktu

YAŞAM 21.04.2025 - 19:43, Güncelleme: 21.04.2025 - 19:43
 

Zirai Don Alanya’daki Üreticiyi Zora Soktu

ALANYA’DA SERALAR VE MEYVE BAHÇELERİ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ, ÜRETİCİLERİN BEKLEDİĞİ DESTEK Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, son günlerde yaşanan zirai don olayının Alanya’nın tarım sektöründe büyük zarara yol açtığını belirtti. Özellikle sahil kesimindeki seralar ve yüksek kesimlerdeki meyve bahçeleri büyük hasar gördü. Göktepe, don olayının tarım ürünlerinin verimliliğini olumsuz yönde etkilediğini ve uzun vadeli kayıplara neden olduğunu ifade etti.

Başkan Göktepe, don nedeniyle zarar gören üreticilerin mağduriyetinin arttığını ve bu konuda daha kapsamlı bir destek çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanının zirai donu Bakanlar Kurulu’na taşımasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Göktepe, bu gibi doğal afetlerin tarım sektörüne yönelik ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çekti. "DESTEKLER ÇKS’YE KAYITLI 5 BİN ÜRETİCİYLE SINIRLANAMAZ" Göktepe, Cumhurbaşkanı'nın bu konuda yaptığı açıklamalarda, desteklerin yalnızca Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 5 bin üretici ile sınırlı olmaması gerektiğini vurguladı. Gerçek üretici sayısının 25 bin civarında olduğunu belirten Göktepe, “Sadece ÇKS’ye kayıtlı olan üreticiler değil, diğer üreticiler de bu sürecin bir parçasıdır. Zirai don nedeniyle zarar gören bahçelerdeki meyve ağaçları uzun vadeli zararlar görmüş ve bu durum üreticilerimizi zor durumda bırakmıştır” dedi. "5 YILLIK DESTEK SÜRECİNE İHTİYAÇ VAR" Göktepe, zarar gören üreticilerin sadece bu yıl için değil, önümüzdeki yıllarda da desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Don olayının verdiği zarar yalnızca bu yılın ürününü etkilemekle kalmıyor. Üreticiler, uzun vadede de ekonomik zorluklarla karşılaşacak. Bu yüzden 5 yıllık bir destek sürecinin devreye girmesi, üreticilerin bu süreci atlatabilmesi için hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu. Alanya’daki tarım üreticilerinin bu yılki zararlarının telafi edilmesi için acil destek beklediğini belirten Göktepe, hükümetten ve ilgili bakanlıklardan daha hızlı ve kapsamlı bir yardım talep etti.
ALANYA’DA SERALAR VE MEYVE BAHÇELERİ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ, ÜRETİCİLERİN BEKLEDİĞİ DESTEK Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, son günlerde yaşanan zirai don olayının Alanya’nın tarım sektöründe büyük zarara yol açtığını belirtti. Özellikle sahil kesimindeki seralar ve yüksek kesimlerdeki meyve bahçeleri büyük hasar gördü. Göktepe, don olayının tarım ürünlerinin verimliliğini olumsuz yönde etkilediğini ve uzun vadeli kayıplara neden olduğunu ifade etti.

Başkan Göktepe, don nedeniyle zarar gören üreticilerin mağduriyetinin arttığını ve bu konuda daha kapsamlı bir destek çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanının zirai donu Bakanlar Kurulu’na taşımasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Göktepe, bu gibi doğal afetlerin tarım sektörüne yönelik ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çekti.

"DESTEKLER ÇKS’YE KAYITLI 5 BİN ÜRETİCİYLE SINIRLANAMAZ"
Göktepe, Cumhurbaşkanı'nın bu konuda yaptığı açıklamalarda, desteklerin yalnızca Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 5 bin üretici ile sınırlı olmaması gerektiğini vurguladı. Gerçek üretici sayısının 25 bin civarında olduğunu belirten Göktepe, “Sadece ÇKS’ye kayıtlı olan üreticiler değil, diğer üreticiler de bu sürecin bir parçasıdır. Zirai don nedeniyle zarar gören bahçelerdeki meyve ağaçları uzun vadeli zararlar görmüş ve bu durum üreticilerimizi zor durumda bırakmıştır” dedi.

"5 YILLIK DESTEK SÜRECİNE İHTİYAÇ VAR"
Göktepe, zarar gören üreticilerin sadece bu yıl için değil, önümüzdeki yıllarda da desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Don olayının verdiği zarar yalnızca bu yılın ürününü etkilemekle kalmıyor. Üreticiler, uzun vadede de ekonomik zorluklarla karşılaşacak. Bu yüzden 5 yıllık bir destek sürecinin devreye girmesi, üreticilerin bu süreci atlatabilmesi için hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Alanya’daki tarım üreticilerinin bu yılki zararlarının telafi edilmesi için acil destek beklediğini belirten Göktepe, hükümetten ve ilgili bakanlıklardan daha hızlı ve kapsamlı bir yardım talep etti.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.