00
Haber Detayı
29 Eylül 2021 - Çarşamba 17:16
 
Yenialp'ten uyarı
Alanya Bakkallar Odası Başkanı Veliddin Yenialp, aralarında Şok, Bim ve A101 gibi zincir mağazaların olduğu marketlerin küçük esnafı bitirdiğini belirterek Ankara’ya seslendi.
YAŞAM Haberi
Yenialp'ten uyarı

Yenialp, açıklamasında şunları söyledi:  “Sayın Cumhurbaşkanımızın son günlerde gündeme getirmiş olduğu ‘5 büyük zincir mağaza tüm piyasayı alt üst ediyor’ sözlerini bizler de yıllardır dile getirip, her fırsatta söylüyoruz. 

 

Bu bir tekelleşme sürecinin başlangıcı olduğunu ve bu düzenin bu şekilde devam etmeyeceğini, hem üreticiyi hem de tüketiciyi esir aldığını ve küçük esnafı bitirmeye yönelik faaliyetlerine devam ettiklerini, indirim günleri adı altında tarihi yaklaşmış ürünleri sattıklarını ve insan hayatını olumsuz yönde etkilediklerini her defasında dile getirdik. Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamayla bugünlerde gündeme gelen zincir mağazaların önüne geçmek yasal yollarla çözümlenebileceği gibi denetimleri attırmak da büyük rol oynamaktadır.


 Bu zincir mağazaların önüne geçmek için başlangıç yolu, zincir mağazaların açılma sayısı, aralarındaki mesafe, nüfus yoğunluğu gibi birçok kriterin göz önüne alınarak küçük esnafı koruyacak şeklide bir yasal düzenlemenin yapılmasıdır. Bu zincir mağazalarının tüm esnaf kollarına zarar verdiği bariz ortada olup, mağazalarında toprağından buzdolabına, telefonuna, kasaplık ürünlere kırtasiye malzemelerine kadar tüm esnaflara zarar verebilecek ürünlerin tamamını mağazalarında sattıkları, bunun da tüm Türkiye’de bulunan küçük esnaf kardeşlerimize zarar verdiği bariz ortadır. 


1 hafta önce 4,75 TL’den satılan litrelik süt fiyatı 1 hafta sonra ise 5.25 TL’den satılıyorsa, bu tekelleşmenin başladığına ve önüne geçilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Özetlemek gerekirse, ‘Hileli Satışa Hayır’ sloganıyla yola devam edilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti anayasal bir hukuk devletiyse, Anayasanın 173. maddesinde açıkça yer alan ‘Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır’ ibaresini faaliyete geçirilip, bir an önce hukuki yasallaşma sürecinin başlaması gerekmektedir.”

 

 

 

 

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0