00
Haber Detayı
10 Ekim 2022 - Pazartesi 16:17
 
Turizm'de Zamdan kaçışyok
Geçtiğimiz yıllara oranla tur fiyatlarında yaşanan olağanüstü artış sonrasında sektör temsilcileri, artan maliyetlerin ve dövizle orantılı da olarak tur fiyatların da yükselişe neden olduğunu söyledi.
TURİZM Haberi
Turizm'de Zamdan kaçışyok

Geçtiğimiz yıllara göre enflasyonun da etkisiyle A’dan Z’ye her şeye zam gelen ülkemizde, tatil fiyatların da yüksek oranda artış gösterdi. Döviz kurlarındaki dalgalanma ile de doğru orantılı giden fiyatlara bakıldığından geçtiğimiz yılın aynı ayına göre neredeyse yüzde 300’e yakın artış yaşandı. 2021’de 778 TL olan bir hafta ve üzeri yurtiçi tatil turları 2022’de 3804 TL’ye çıktı. 


FİYATLAR DÖVİZE ENDEKSLİ
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Temsil Kurulu'nun (BTK) eski başkanı ve Haybill Tur acenta sahibi Bilal Korkmaz, Alanya Posta Medya’ya verdiği açıklamada döviz kurundan kaynaklı artışların olduğunu belirterek, “ Ülkede bazı şeyleri fiyatları yüzde 300, yüzde 400 artış gösterdi. Bizim tur fiyatlarımız genellikle döviz üzerine olduğu için aynı oranda arttı. Döviz karşısında Türk parasının değer kaybından dolayı elbette yüksek görünecektir. Genellikle bizim paket programlarımızda eski fiyatlar değişmedi. Sadece döviz karşısında Türk Lirası’nın değer kaybetmesinden dolayı arttı. Türk lirası bunun karşısında ne kadar değer kaybettiyse zam görüntüsü o “ diye konuştu.  


‘DOĞAL VE GEREKLİ HALE GELDİ’
Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu ise, maliyetlerin bu aşamaya getirdiğini aktararak “Geçen yıl pandemi krizi sebebiyle turizm can çekişiyordu. Maliyetler ve yakıt fiyatları da bu yıl kadar yüksek olmadığı için, tur fiyatları ve oda fiyatları daha düşük seviyelerdeydi. Alanya özeline bakarsak, bu artış rakamlarının aşağı yukarı aynı olduğunu görüyoruz.  Yakıt zamları sebebiyle, tüm ulaşım araçları biletleri de aşırı artışlar gösterdi. Elektrik, tüpgaz, temel gıda, sebze meyve vb. Fiyat artışları da orantılı olarak arttı. Bunlara bağlı olarak, tur ve tatil fiyatlarının artması da doğal ve gerekli hale geldi. Bu sektöründe bir şekilde çarkını döndürebilmesi için, zamlar kaçınılmaz oldu. Tabi bu fiyat artışları sadece turizmde değil tüm sektörlerde gerçekleşti, alım gücü düştü. Umarım en kısa zamanda, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan enflasyon canavarından kurtuluruz.  Böylece herkes ihtiyaç duyduğu tatillere çıkabilir, istediği yerleri gezme imkânı bulabilir” ifadelerine yer verdi.


‘ALANYA ARANILAN BİR DESTİNASYON OLDU“ 
Güncel ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda yaşanılan fiyat artışının normal olduğunu dile getiren Konaklı Turistik İşletmeciler Birliği Başkanı ve aynı zamanda ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Orkan ,”Alanya turizmimizde bahsedildiği gibi tur rakamları özellikle son dönemde Alanya aranılan bir destinasyon oldu. Farklı pazarlardan talepler artmaya başladı. Doğal olarak da fiyatların bir nebze yükselmesi turizmin iyi seyretmesi nedeniyle normal. Tabii ki tek neden bu olmamakla birlikte turizm için önemli olan maliyetlerin girdilerin rakamının çok artmış olması hemen hemen 3 katına ulaşan maliyet rakamlarından dolayı konaklama fiyatlarında da tur fiyatlarında da biraz artış seyretmesi doğaldır. Önümüzdeki yıllarda fiyat artışlarının şehrimizin menfaatleri doğrultusunda ve yatırımcılarımızın menfaatleri doğrultusunda biraz artış göstermesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0