00
Haber Detayı
26 Nisan 2021 - Pazartesi 16:55
 
Hıdırlık Kulesi çevresinde yürütülen arkeolojik kazı çalışması genişletiliyor
Tarih ve manzarayı buluşturacak seyir terası projesi hazırlanıyor
YAŞAM Haberi
Hıdırlık Kulesi çevresinde yürütülen arkeolojik kazı çalışması genişletiliyor

Tarihi Hıdırlık Kulesi çevresinde yürütülen arkeolojik kazı çalışması genişletiliyor. Hıdırlık Kulesi arkasında yer alan itfaiye istasyonunun bulunduğu alan da kazı alanına dahil ediliyor. Eylül ayında tamamlanması hedeflenen kazıların ardından ortaya çıkan tarihi yapılar, çok güzel bir seyir terası projesi ile Antalyalılarla buluşturulacak.


Büyükşehir Belediyesi’nin, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda, kentin önemli tarihi yapıları arasında yer alan Hıdırlık Kulesi’ni kültürel ve turistik çekim merkezi haline getirmek için başlattığı kazı çalışması devam ediyor. Doğa kültür ve tarihin buluşma noktalarından Hıdırlık Kulesi, yapılan kazı çalışmaları ile değerine değer katıyor. Müze Müdürlüğü denetiminde gerçekleştirilen arkeolojik kazı ve araştırma çalışmalarını denetleyen Fen İşleri Daire Başkanı Serkan Temuçin, kazı alanının genişletileceğini söyledi.


“Kazı alanı genişliyor”
Hıdırlık Kulesi çevresinde 2 bin 500 metrekarelik bir alanda kazı çalışması yürüttüklerini belirten Serkan Temuçin, “Şu ana kadar yapılan kazılarda tarihi bir hamama rastlandı. Ayrıca Cumhuriyet döneminden kalma olduğu tahmin edilen bir buz fabrikası ve tarihi bir kanal tespit edildi. Kazı alanını genişletiyoruz. Hıdırlık Kulesi arkasında itfaiye istasyonunun bulunduğu alanı da kazı alanına dahil edeceğiz” dedi.


“Seyir terası projesi hazırlanıyor”
Eylül ayı gibi kazıyı tamamlamayı hedeflediklerini belirten Temuçin, ardından Hıdırlık çevresinde çıkan eserlerin sergileneceği, falez ve Antalya manzarasının da izlenebileceği bir seyir terası projesi gerçekleştireceklerini söyledi. Bu konuda proje çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Fen İşleri Daire Başkanı Serkan Temuçin, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun da onaylayacağı bir proje hazırlığında olduklarını kaydederek, “Koruma kullanma dengesi gözeterek hazırlayacağımız projelerle Kaleiçi’nde doğa tarih kültür birlikteliğini en üst düzeyde sahip çıkacağız” diye konuştu.


“Tarih güncelleniyor”
Fen İşleri Daire Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürü Ezgi Öz de Antalya’nın hikayesini gelecek nesillerin doğru okuyabilmesi için kazı çalışmalarının çok önemli olduğunu belirterek, “Kazmanın ucunda her gün yeni bir şey çıkabiliyor. Tarih güncelleniyor. Şu ana kadar Antalya için dönemin önemli sanayi yapılarından buz fabrikası ve Roma hamam kalıntılarına rastlandı. Bitişik parsellerde de uzantıları devam eden bu yapıların tamamını ortaya çıkarmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0