00
Haber Detayı
07 Şubat 2023 - Salı 13:02
 
Gazipaşa'da Muzlara Hastalık Bulaştı
Gazipaşa'da son zamanlarda seralarda ve yetişen muzlarda hastalıklar arttı. Bu konuda konuşan ziraat mühendisi Hayati Kalaycı bu konuda tavsiyelerde bulundu.
YAŞAM Haberi
Gazipaşa'da Muzlara Hastalık  Bulaştı

Gazipaşa'da son birkaç yıldır Seralarda ve muzlarda hastalıklar olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Kalaycı:"mildiyö hastalığı tüm sebze ve meyvelerde görülen mantar kökenli hastalıkların çoğu sera içinin nem yüksek ve havalandırmaların kötü olmasından kaynaklanan mantar hastalığıdır. Mildiyö hastalığında da seranın havasız yada havalandırma sorunu olan dranajı kötü olan üstlerde damlama yapan su birikintisi olan köşe kısımlara ayrıca zayıf kök ve yeşil aksamlı olmayan yetersiz beslenme yapılan yerlerde sıklıkla karşılaştığımız bir etmendir. 


Sera içi nispi nem 90 &95 ve sıcaklığın 25 -30 derece arası patojen için optimum yaşama alanı sağlar. Bazı şartların uygun olması durumunda yani bitki zayıf ya da çok güçlü fakat yaprak deseni zayıfsa patojen için uygun ortamda bir gecede hastalık tüm bitkileri ve yaprakları kaplar önlemek için ise sulama saatlerinin iyi ayarlanması ya da akşam üstü kış ve baharda saat 2den  önce yapılmalıdır yani sera içi nemin düşmesi beklenmeli" diyerek bu konuda  tüm üreticileri uyardı.

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0