00
Haber Detayı
27 Eylül 2020 - Pazar 21:46
 
Ermenistan-Azerbaycan arasında çatışma: Ermenistan seferberlik, Azerbaycan savaş hali ilan etti
Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki cephe hattında çatışmalar başladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklama yaparak, Ermenistan’ın bir saldırı düzenlediğini ve çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik” dedi. Azerbaycan Parlamentosu “savaş hali” ilan edilmesine karar verdi.
DÜNYA Haberi
Ermenistan-Azerbaycan arasında çatışma: Ermenistan seferberlik, Azerbaycan savaş hali ilan etti

1980’lerden beri devam eden Dağlık Karabağ krizi ile birlikte zaman zaman savaşın ve son dönemde de çatışmaların artış gösterdiği Azerbaycan-Ermenistan hattında çatışmaların başladığı bildirildi.


Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ermenistan ordusu saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtı” denildi.


Açıklamada, Terter’in Gapanlı, Ağdam’ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli’nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl’ın Çocuk Mercanlı köylerine Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu sivillerden ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.


Ayrıca bu bölgelerde sivil altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğü aktarıldı.


“Sivil ve askeri kayıpların netleştirildiği, Azerbaycan ordusunun da düşmanın provokasyonunu önlemek ve cepheye yakın bölgelerde yaşayan halkın güvenliğini sağlamak için misilleme tedbirlerinde bulunduğu” aktarıldı.


Türkiye’den tepki
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarına tepki göstererek, “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır” dedi.


Kalın, “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan sivil yerleşim birimlerine saldırarak ateşkesi ihlal etmiş ve barış ve istikrara karşı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Uluslararası toplum bu tehlikeli provokasyona derhal dur demelidir. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır. Saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye’nin tam desteğine sahiptir” dedi.


Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan nasıl isterse o şekilde yanında olacağız
Türk Dışişleri Bakanlığı, “Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz” açıklaması yaptı. Açıklamada, “Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız” denildi.


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Ermenistan’ın bu sabah Azerbaycan’a karşı başlattığı saldırı hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.


Aksoy, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin bu ‪sabah ateşkesi ihlal ederek cephe hattında Azerbaycan ordusu ile Terter rayonuna bağlı Kapanlı, Ağdam rayonuna bağlı Çıraklı ve Ortakerbent, Fuzuli rayonuna bağlı Alhamlı ve Şükürbeyli ve Cebrail rayonuna bağlı Çocukmercanlı köylerini ağır silahlarla yoğun şekilde ateşe tuttuğunu öğrendiklerini kaydetti.


“Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır”
“Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullanan Aksoy, bu saldırılarla Ermenistan’ın, bölgede barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha gösterdiğini aktardı.


Aksoy, “Azerbaycan, halkını ve toprak bütünlüğünü korumak için meşru müdafaa hakkını elbette kullanacaktır. Bu süreçte, tek yürek olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız. Uluslararası toplumu da haklının yanında durmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle, şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa ve Can Azerbaycan’a başsağlığı diliyoruz” dedi.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada Ermeni hedeflerinin Azerbaycan ordusu tarafından vurulduğunu açıkladı. Aliyev “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik” dedi.

Dağlık Karabağ’da çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine bir açıklama yapan İlham Aliyev, “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik” ifadelerini kullandı.

Ermenistan’ın işgal ettiği Azeri topraklarına yasa dışı şekilde yerleşmeye çalıştığını kaydeden Aliyev, “Ermenistan’ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır” diye konuştu.

“Ermenistan askerinin bizim toprağımızda ne işi var?”
Aliyev sözlerini şöyle sürdürdü: “Ermenistan gerekli cevabı aldı ve alacak. Ermenistan’la Karabağ müzakereleri şu an devam etmiyor. Karabağ Azerbaycan’dır. Dağlık Karabağ tarihi, ezeli ve ebedi Azerbaycan toprağıdır. BM’de Ermenistan’ın yeni savaşa hazırlandığını söyledim. Ermenistan askerinin bizim toprağımızda ne işi var? Azerbaycan ordusu toprağında düşmana darbe indiriyor. Karabağ Azerbaycan’dır.”

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan ettik
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ’daki gerilimin yeniden tırmanması üzerine Ermenistan’da sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan ettiklerini açıkladı.

Facebook hesabından açıklama yapan Paşinyan, “Değerli vatandaşlar, şu anda Ermenistan hükümetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamındaki herkesi askerlik şubelerine başvurmaya çağırıyorum” dedi.

Ermenistan’dan 55 yaş ve altındaki yedek askerleri seferber etme kararı
Ermenistan’da uygulanan sıkıyönetim çerçevesinde 55 yaş ve altındaki yedek subay, erbaş ve er kadroları için seferberlik çağrısı yapıldı.

Ermenistan Bakanlar Kurulu’nun sitesinde yayınlanan hükümet kararnamesinde, ülkede uygulanan sıkıyönetim çerçevesinde 55 yaş ve altındaki yedek subay, erbaş ve er kadroları için seferberlik çağrısının yapıldığı belirtildi.

Kararname metninde, “Ermenistan Cumhuriyeti’nde genel seferberlik ilan ediliyor, Silahlı Kuvvetlerin kullanımına yönelik plan uygulamaya konuluyor. 55 yaş altı yedek subay, erbaş ve er kadroları için seferberlik çağrısı var” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan-Ermenistan hattında ne oldu?
Yıllardır çözüm bekleyen bölgede gerilim yeniden tırmanmıştı. Ermenistan, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’a ait iki helikopter ile üç İHA’yı vurduklarını, Azeri ordusunun can kayıplarının olduğunu açıklarken Azerbaycan Savunma Bakanlığı da, Ermenistan’ın saldırılarına karşılık verildiğini, 12 Ermeni uçaksavar sisteminin imha edildiğini duyurmuştu.

Erivan ile Bakü, hukuken Azerbaycan’ın fiilense Ermeni güçlerin kontrolünde olan Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle on yıllardır anlaşmazlık içinde.

Azerbaycan “savaş hali” kararı verdi 
Azerbaycan parlamentosunun ülkenin bazı kentlerinde ve bölgelerinde sıkıyönetim uygulama kararı aldığı bildirildi.

Azerbaycan Milli Meclisi, Karabağ’daki temas hattında tırmanan gerilim nedeniyle ülkenin bazı kentlerinde ve bölgelerinde sıkıyönetim uygulama kararı aldı.

Bakan Akar: Azerbaycan’ın yanındayız
“Kafkasya’da barış ve istikrarın en büyük engeli Ermenistan’ın saldırgan tutumudur. Bölgeyi ateşe atacak bu saldırganlıktan derhal vazgeçmeli‬” diyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Alçak saldırıyı kınıyoruz. Toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde sonuna kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olacağız” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Lavrov ile görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü. Görüşmede Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırısı ele alındı.

Erdoğan: Türk milleti tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan-Ermenistan hattındaki çatışmaya ilişkin olarak, “Azerbaycan’a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan’ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Azerbaycan’a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” ifadesini kullandı.

Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti:

Ermenistan’ın tahrikkar saldırganlığı karşısında gerekli ve yeterli bir tepki ortaya koyamayan uluslararası toplum çifte standardını bir kez daha göstermektedir. Yaklaşık 30 yıldır ihmalkar tutumunu sürdüren Minsk üçlüsü de çözüm odaklı davranmaktan maalesef çok uzaktadır.

Ermeni halkını, kendilerini felakete sürükleyen yönetimlerine ve onları bir kukla gibi kullananlara karşı geleceklerine sahip çıkmaya davet ederken, tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan’ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz.

Bugün yaptığımız telefon görüşmesinde dirayetli ve kararlı duruşuna bir kez daha şahit olduğum Azerbaycan Cumhurbaşkanı kardeşim İlham Aliyev’e ifade ettiğim gibi, Türkiye “tek millet, iki devlet” anlayışıyla, Azerbaycanlı kardeşleriyle dayanışmasını güçlendirerek sürdürecektir.

AB’den taraflara çağrı: Askeri hareketliliği durdurun
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Dağlık Karabağ’daki cephe hattında çıkan çatışmalarda asker ve sivil can kayıpları olmasından üzüntü duyduklarını açıkladı.

“AB, çatışmaların acilen durdurulması, gerginliğin düşürülmesi ve ateşkesin sıkı şekilde gözlenmesi çağrısında bulunmaktadır” ifadesini kullanan Borrell, tarafların Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu himayesinde ön şartsız olarak müzakerelere dönmesinin acil önem taşıdığını belirtti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun bu sabah cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığı bildirilmişti.

AGİT Dönem Başkanı Rama’dan Azerbaycan ve Ermenistan’a derhal ateşkes çağrısı
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Erivan ve Bakü’ye Dağlık Karabağ’da derhal ateşkes sağlama çağrısı yaptı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da yeniden alevlenen çatışmalara ilişkin açıklama yapan Rama, “Çatışan tüm taraflara, kayıp sayısı artmadan derhal ateşkes sağlama çağrısı yapıyorum” dedi.

AGİT Minsk Grubu’nun sahada istikrarı sağlamaya yönelik çabalarına tam destek verdiğinin altını çizen Rama, krizden çıkışın tek yolunun müzakereler yoluyla ulaşılacak barışçıl çözüm olduğu kaydetti.

Rama, ölenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Azeri ordusundan Dağlık Karabağ’daki Ermeni garnizonuna teslim olma önerisi: Kaybınız artmasın
Azerbaycan Askeri Komutanlığı, Agdara yerleşiminde Ermeni silahlı kuvvetlerinin garnizonunu tamamen tahrip etmemek ve muharip kayıpların sayısını artırmamak için Ermeni komutanlığına bu yönde direnmemeyi, teslim olmayı teklif etti.

Azerbaycan Askeri Komutanlığı, Agdara yerleşiminde Ermeni silahlı kuvvetlerinin garnizonunu tamamen tahrip etmemek ve muharip kayıpların sayısını artırmamak için Ermeni komutanlığına bu yönde direnmemeyi, teslim olmayı teklif etti.

Açıklama Savunma Bakanlığı’ndan geldi. Yapılan açıklamada, “Azerbaycan Ordusu’nun emri ayrıca, savaş esirlerine ve sivil rehinelere yönelik muamelenin Cenevre Sözleşmesinin gereklerine ve uluslararası hukukun diğer normlarına uygun olarak yürütüleceğini belirtir. Direniş olursa, her silahlı kişi bizim tarafımızdan etkisiz hale getirilecektir” denildi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Türkiye’nin müdahalesini engelleyin
Dağlık Karabağ’daki gerilimin tırmanması nedeniyle vatandaşlarına hitap eden Paşinyan, “Uluslararası kuruluşlar, Türkiye’yi çatışmalara olası müdahalelerde bulunmaktan caydırmak için tüm kozlarını kullanmalı. Aksi halde bu durum, bölgedeki durumu tamamen kötüleştirecek”dedi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı: Karabağ’daki çatışmalarda 16 asker hayatını kaybetti
Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ile temas hattında meydana gelen çatışmalarda 16 Ermeni askerin hayatını kaybettiğini, 100’den fazla askerin de yaralandığını duyurdu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, tanınmamış Dağlık Karabağ Savunma Bakan Yardımcısı Artur Sarkisyan’ın verdiği bilgilere dayandırdığı açıklamasında Azerbaycan ile temas hattında meydana gelen çatışmalarda 16 Ermeni askerin hayatını kaybettiğini, 100’den fazla askerin de yaralandığını aktardı.

Facebook hesabından açıklama yapan Stepanyan, “Ön verilere göre Ermeni tarafından 16 asker hayatını kaybetti ve 100’ün üzerinde asker yaralandı” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Başsavcılığı: Ermenistan sivilleri hedef aldı, beş kişi öldü
Azerbaycan Başsavcılığı, Ermeni güçleri tarafından Azerbaycan’ın Naftalan kentine bağlı Gaşaltı köyüne havan topu saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıda beş sivilin öldüğü açıklandı.

Azerbaycan Başsavcılığı, Ermeni güçleri tarafından Azerbaycan’ın Naftalan kentine havan topu saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Başsavcılık’tan yapılan açıklamaya göre, saldırı sonucu Naftaltan kentine bağlı Gaşaltı köyü sakini Gurbanov Elbrus İsa oğlu ve dört aile üyesinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Azerbaycan Başsavcılığı şu ifadelere yer verdi: “27 Eylül’den bu yana Ermenistan’ın askeri-politik liderliği, Cenevre Sözleşmeleri kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ederek, Azerbaycan’ın sivil nüfusuna ağır silahlar ateşleyerek ve sivil halka karşı çeşitli suçlar işleyerek provokatif eylemlerini sürdürdü. Naftalan ilçesine bağlı Gaşaltı köyü sakini Gurbanov Elbrus İsa oğlu ve 4 aile üyesinin Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan’daki sivil halkı hedef alan topçu ateşi sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyuyoruz.”

Azerbaycan lideri Aliyev, ülke genelinde savaş halinin ilanına ilişkin kararnameyi imzaladı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkenin tüm bölgelerinde 28 Eylül 00.00’dan itibaren savaş halinin ilan edilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı.

Kararnameye göre 28 Eylül saat 00.00’dan itibaren Azerbaycan’ın tüm bölgelerinde sıkıyönetim ilan edilecek, buna göre kimliğini doğrulayan belgesi olmayan hiç kimse dışarıya çıkamayacak.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan’ın imha edilen askeri araçlarının görüntülerini yayınladı
Bakanlığın YouTube kanalından yayınlanan videolarda iddiaya göre Ermenistan’a ait askeri araçlar imha edilirken görüntüleniyor.
Videoların açıklama kısmında ise, “Azerbaycan Ordusu birliklerinin cephenin muhtelif yönlerinde karşı saldırısı neticesinde Ermeni ordusuna ait çok sayıda insan gücü ve askeri teçhizat imha edildi” ifadelerine yer verildi.
Paşinyan, Putin’le görüştü
Ermenistan Bakanlar Kurulu basın dairesinden yapılan açıklamada, Başbakanı Nikol Paşinyan’ın bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Dağlık Karabağ’daki çatışmanın daha da tırmanmasının ve içine dış güçlerin dahil edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirttiği ifade edildi.

Açıklamada, “Başbakan Paşinyan, Karabağ ve Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin temas hattındaki durum hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Nikol Paşinyan, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a yönelik saldırı teşkil eden askeri eylemlerinden duyduğu derin endişeyi dile getirdi. Gerilimin daha da tırmanmasının ve (çatışmanın) içine bölge dışı güçlerin dahil edilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Editör:
Yorumlar
Haber Yazılımı 0