00
Haber Detayı
03 Şubat 2023 - Cuma 12:58
 
"Devlet sivilleri katlediyor" paylaşımına af yok
Anayasa Mahkemesi, hendek olaylarının yaşandığı yerlerde yapılan terör operasyonlarına yönelik genel olarak "Devletin sivil halkı katlettiği" şeklinde değerlendirmelerde bulunan öğretmene verilen cezayı hak ihlali saymadı.
ASAYİŞ Haberi

Alanya’da İngilizce öğretmenliği yaptığı dönemde, terör örgütlerini meşru göstermeye çalışarak övücü paylaşımda bulunduğu için yargılanan Hatice Deniz Aktaş için Anayasa mahkemesi kesin kararı verdi. Mahkeme, hendek olaylarının yaşandığı yerlerde yapılan terör operasyonlarına yönelik genel olarak "devletin sivil halkı katlettiği" şeklinde değerlendirmelerde bulunan öğretmene verilen cezayı hak ihlali saymadı.


Anayasa Mahkemesi, Hatice Deniz Aktaş ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikasının başvurusunda ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar verdi.
Hendek olaylarının yaşandığı tarihte öğretmen olarak görev yapan ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) üyesi Hatice Deniz Aktaş için sosyal medya paylaşımları nedeniyle disiplin soruşturması başlatılmıştı. Soruşturma sonucunda başvurucu hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca devlet memurluğundan çıkarma cezası verilen öğretmen bu karara itiraz etmişti.


Öğretmenin sosyal medya paylaşımlarında terörle mücadele kapsamında düzenlenen güvenlik operasyonlarına karşı bölge halkını "öz savunma" adı altında güvenlik güçlerine direnmeye çağırıp "ölmemek için öldürmek" şeklinde formüle ederek şiddeti kışkırtıp ve meşrulaştırdığı değerlendirildi. Öğretmen olması, açıklamalarının potansiyel etkisi, şiddeti kışkırtıcı ve meşrulaştırıcı niteliği karşısında başvurucuya verilen disiplin cezasının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı sonucuna ulaşılmıştır.


Diğer taraftan eğitim, niteliği gereği yarı kamusal bir hizmettir ve kamunun yanı sıra özel sektör tarafından da yaygın olarak sunulmaktadır. Dolayısıyla başvurucuya verilen devlet memurluğundan çıkarma cezası başvurucunun hayatını idame ettirmesine engel olmayacaktır. Buna göre anılan disiplin cezasının orantılı olduğu kanaatine varılmıştır.
Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar vermiştir.-

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0