00
Haber Detayı
09 Ocak 2021 - Cumartesi 14:25
 
Coşkun: Bayram değil, dayanışma günü!
Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gaye Coşkun 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında "10 Ocak bayram değil “dayanışma günüdür" dedi. Coşkun, koronavirüs döneminde basının artan sorunlarına da dikkat çekti.
GÜNDEM Haberi
Coşkun: Bayram değil, dayanışma günü!

AGC Başkanı Coşkun "10 Ocak 1961 tarihi, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. 10 Ocak, basın emekçilerinin sigortalı çalışması, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatı almalarının sağlanması, diğer çalışma şartlarının iyileştirilmesi, gazetecilik faaliyetini özgürce yürütmesinin güvenceye bağlaması anlamına gelmekte idi.

 

Fakat günümüzde bu haklardan uzaklaşılmış, iş kaygısı artmıştır. Düşük ücretle, fazla mesai ve eşitsiz koşullarda gazetecilerin çalışması istenmektedir. Yaşama koşulları, mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları açısından süreç gazeteciler için olumsuz ilerlemektedir.

 

Bu nedenle 10 Ocak bayram olmaktan ziyade dayanışma ve mücadele günü olarak anlam taşımaktadır." 10 Ocak 'ta bizler basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, internet yasasından mesleki standartlara, yıpranma hakkından yararlanmada basın kartı şartının kaldırılmasına kadar bir çok düzenleme beklemekteyiz. Gerçek gazetecileri tehdit ve şantajla iş yapan korsan gazetecilerden ayıracak düzenlemeler de bir diğer beklentimiz. Öte yandan içinde bulunduğumuz pandemi dönemi medya için şartları daha da zorlaştırdı.

 

Ekonomik kaygılara sağlık kaygısı da eklendi. İlçemizde 1 meslektaşımız, ülkemizde 20, 56 ülkede 489 medya çalışanı görevi başında coronavirüs sonucu yaşamını yitirdi. Bu gerçekler ışığında, gazetecilik mesleğinin riskleri göz önüne alınarak, aşılamada basın mensuplarının “öncelikli meslek grupları” arasına alınmasını da istemekteyiz. İçinde bulunduğumuz şartlar ne olursa olsun bizler çalışmaya devam edeceğiz. Bir kez daha tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun." dedi.

Kaynak: (Son) - Son Alanya Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0