Çalışanlarda En Düşük Yıllık Gelirler Tarım ve Turizm Sektörlerinde

DÜNYA 04.06.2025 - 14:22, Güncelleme: 04.06.2025 - 14:22
 

Çalışanlarda En Düşük Yıllık Gelirler Tarım ve Turizm Sektörlerinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı gelir verilerine göre, hizmet sektöründe genel olarak gelirler yükselirken, tarım ve turizm gibi emek yoğun sektörlerde çalışanların kazançları halen en düşük seviyelerde seyrediyor.

2024 yılında en yüksek yıllık ortalama gelirler, finans, sigorta, bilişim ve iletişim gibi teknoloji ve bilgi yoğun hizmet sektörlerinde gerçekleşti. Bu alanlarda çalışanların yıllık ortalama geliri 242 bin TL civarında seyrederken, tarım ve turizm sektöründeki çalışanlar için durum farklı oldu. TÜİK verilerine göre tarım sektöründe yıllık ortalama gelir 154 bin TL olarak gerçekleşti. Turizm sektöründe ise özellikle konaklama ve yiyecek-içecek hizmetlerinde çalışanların aylık ortalama geliri yaklaşık 23 bin TL olarak belirlendi. Bu durum, özellikle finans gibi döviz ve teknoloji ağırlıklı sektörlerin yüksek gelir olanakları sunmasıyla, turizm ve tarım gibi kalifiye işgücünün sınırlı olduğu, sabit ve düşük ücret uygulanan sektörler arasında ciddi bir gelir uçurumu yarattı. Tarım ve turizm sektörlerinde işin doğası gereği mevsimsellik önemli bir etken. TÜİK’in verilerine göre 2024 yılında mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücreti 943 TL’ye ulaşırken, devamlı tarım işçilerinin aylık geliri yaklaşık 26 bin TL seviyesinde oldu. Turizm sektöründe ise, özellikle yiyecek ve içecek alanında çalışanların aylık kazançları genellikle asgari ücretin biraz üzerinde seyrediyor. Mevsimlik çalışanların yoğun dönemde günlük kazançları yüksek görünse de, yıl geneline yaydığında yıllık bazda sabit maaşlı çalışanların kazançlarının oldukça gerisinde kalıyor. Uzmanlar, tarım ve turizm sektörlerindeki bu gelir dengesizliğinin, sektörel yapının mevsimsel dalgalanmalara açık olması, kalifiye işgücü eksikliği ve ücret politikalarındaki sınırlılıklardan kaynaklandığını belirtiyor.Kaynak: Tolga Eligül, NB Ekonomi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı gelir verilerine göre, hizmet sektöründe genel olarak gelirler yükselirken, tarım ve turizm gibi emek yoğun sektörlerde çalışanların kazançları halen en düşük seviyelerde seyrediyor.

2024 yılında en yüksek yıllık ortalama gelirler, finans, sigorta, bilişim ve iletişim gibi teknoloji ve bilgi yoğun hizmet sektörlerinde gerçekleşti. Bu alanlarda çalışanların yıllık ortalama geliri 242 bin TL civarında seyrederken, tarım ve turizm sektöründeki çalışanlar için durum farklı oldu.

TÜİK verilerine göre tarım sektöründe yıllık ortalama gelir 154 bin TL olarak gerçekleşti. Turizm sektöründe ise özellikle konaklama ve yiyecek-içecek hizmetlerinde çalışanların aylık ortalama geliri yaklaşık 23 bin TL olarak belirlendi. Bu durum, özellikle finans gibi döviz ve teknoloji ağırlıklı sektörlerin yüksek gelir olanakları sunmasıyla, turizm ve tarım gibi kalifiye işgücünün sınırlı olduğu, sabit ve düşük ücret uygulanan sektörler arasında ciddi bir gelir uçurumu yarattı.

Tarım ve turizm sektörlerinde işin doğası gereği mevsimsellik önemli bir etken. TÜİK’in verilerine göre 2024 yılında mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücreti 943 TL’ye ulaşırken, devamlı tarım işçilerinin aylık geliri yaklaşık 26 bin TL seviyesinde oldu.

Turizm sektöründe ise, özellikle yiyecek ve içecek alanında çalışanların aylık kazançları genellikle asgari ücretin biraz üzerinde seyrediyor. Mevsimlik çalışanların yoğun dönemde günlük kazançları yüksek görünse de, yıl geneline yaydığında yıllık bazda sabit maaşlı çalışanların kazançlarının oldukça gerisinde kalıyor.

Uzmanlar, tarım ve turizm sektörlerindeki bu gelir dengesizliğinin, sektörel yapının mevsimsel dalgalanmalara açık olması, kalifiye işgücü eksikliği ve ücret politikalarındaki sınırlılıklardan kaynaklandığını belirtiyor.Kaynak: Tolga Eligül, NB Ekonomi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.