00
Haber Detayı
19 Ocak 2021 - Salı 00:03
 
Anayasa Mahkemesinden maddi hasarlı trafik kazalarıyla ilgili yeni karar
Trafik kazası geçirip araçlarında oluşan hasara ilişkin değer kaybı tazminatı almak isteyenlere yönelik Anayasa Mahkemesinden önemli karar çıktı.
GÜNDEM Haberi
Anayasa Mahkemesinden maddi hasarlı trafik kazalarıyla ilgili yeni karar

Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda trafik kazası geçiren vatandaşların araçta oluşan hasara ilişkin değer kaybı tazminatları yeniden düzenlenmek durumunda kalacak.


Bir önceki mevzuat gereği 'genel şartlar' kural olarak belirleyiciydi. Anayasa Mahkemesi, sigortalıların aleyhine olan bu hükmü 90 ve 92. maddeleri oy birliği ile iptal ederek karara bağladı. Böylelikle sigorta şirketlerinin tazminat sorumluluğu vatandaş lehine karara bağlanmış oldu.


Ek olarak daha önce yüksek kilometreli araçlarda dikkate alınmayan değer kaybı bu iptal kararı ile beraber artık dikkate alınmak durumunda kalıyor. Bir başka örnek de trafik kazasında hayatını kaybeden kişilerin desteğinden yoksun kalanların tazminat hakları konusunda... 


Kararla artık destekten yoksun kalan kişiler, sigorta şirketlerinden daha fazla tazminat talep edebilecek. Bu karar, aynı zamanda açılmış ve devam eden davalara da uygulanabilecek. Vatandaşlar, böylece sigorta hukukunda uzman avukatlar aracılığı ile haklarını böylelikle arayabilecek. 

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0