00
Haber Detayı
15 Ekim 2021 - Cuma 15:18
 
Alanya tünelleri için yeni uygulama!
Alanya, Kemer ve Antalya’daki tünellerde ilk örnekleri hayata geçen bisiklet butonu sayesinde sürücüler tabelalar ve flaşörler ile içeride bisikletli olduğuna dair tünele girmeden önce uyarılıyor.
YAŞAM Haberi
Alanya tünelleri için yeni uygulama!

Bisiklet sürücülerinin önemli sorunlarından olan tünellerdeki sürüş güvenliği problemi Antalya’da hayata geçen bisiklet butonu ile çözüme kavuşturuldu. Kemer ve Alanya’daki tünellerin girişlerine bisikletliler için butonlar yerleştirildi. Tünelden geçecek bisikletliler girişteki butona basarak tünelden geçecek diğer sürücülerin uyarılmasını sağlıyor.


SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Bisikletli butona bastığında tünel giriş ve içindeki tabelalar ve flaşörler ile sürücüler tünel içinde bisikletli olduğu konusunda uyarılıyor. Böylelikle hem bisiklet hem de diğer araç sürücüleri için güvenli bir yolculuk sağlanıyor. Bisikletli butona bastıktan sonra bisikletlinin tüneli tahmini geçiş süresine göre hesaplanan zaman süresince tünel içinde flaşörler yanmaya devam ediyor. Ardından otomatik olarak uyarı ışıkları devreden çıkıyor.

 


“ÇOK BÜYÜK TEHLİKELER YAŞANIYORDU”

Antalya’da ilk örnekleri hayata geçen bisiklet butonu hakkında Radyo Trafik’te katıldığı canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz özellikle şehirler arası yolculuk yapan sporcu ve gezginler için atılan adımın önemine dikkati çekti.

Yurt içinden ya da yurt dışından gelen bisikletli gezginlerin en büyük sorunlarından biri olan tünel geçişlerinin tehlikelerinden bahseden Suyabatmaz, “Bisiklet ile kara yollarında giderken Akdeniz ve Karadeniz’de bolca karşılaştığımız tünellerde banket veya şerit boşluğu yoktu. Kara yolunun hemen çizgisinde bitiyordu ve bisikletle gidebileceğiniz bir koridorunuz yoktu kenarda. Bu nedenle de çok büyük tehlike yaşanıyordu. Hatta ciddi ağır yaralanmalar, kazalar olmuştu tünellerde.” açıklamasında bulundu.


PİLOT BÖLGE ANTALYA

Tünellerde yaşanan kazaları azaltmak için gelişmiş ülkelerde de örneği olan bisiklet butonu konusunda dernekçe Karayolları Genel Müdürlüğü’ne başvuruları sonucunda pilot bölge olarak Antalya’nın seçildiğini belirten Bisikletliler Derneği Başkanı, sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlattı: “Şu anda Antalya bölgesinde Kemer tünellerinde ve Alanya girişindeki tünellerde bir buton sistemi var. Tünele girmeden bisikletli o butona bastığında dev tabelalar var, buton üzerinde yazıyor zaten sürücülere, eğer ışıklar yanıyorsa, flaşörler yanıyorsa tünelde bisikletli var diye. Bisikletli çıkabilir işareti var girişte. Tünel boyunca bisikletli geçerken ışıklar yanıp sönüyor. Tahmini geçiş süresine göre de hesaplanmış bir süre boyunca yanıyor bu ışıklar ki tünele giren sürücüler içeride bisikletli olduğunun farkında olsun, daha dikkatli olsun, yavaş gitsin diye.”


SİSTEMİN TÜM TÜNELLERE UYARLANMASI BEKLENİYOR

Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, Antalya’daki uygulamanın olumlu tepkiler alması üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü’nün tünellerin fazla olduğu Karadeniz Bölgesi de dahil tüm tünellere bisiklet butonu yerleştirmeye karar verdiğini söyledi.


İlerleyen günlerde bisiklet butonu sisteminin elektronik bir sistemle otomatik hale geleceğini de aktaran Suyabatmaz, tasarlanan sistemi şöyle anlattı: “Butona basmaya gerek duymadan yani bisikletçi hiç durmadan butonun yakınından geçtiğinde otomatik olarak sensörler ışıkları yakacak, tünelin girişindeki ışıkları. Böylece bisikletliler tünelde daha güvenle seyredebilecek.” Tünel geçişlerindeki bisiklet butonu ve ikaz sistemi ile sadece bisikletlilerin değil diğer araç sürücülerinin de daha güvenli bir yolculuk yapacağını aktaran Bisikletliler Derneği Başkanı Suyabatmaz, şöyle devam etti: “Sürücüler pat diye önüne çıkmış bir bisikletçi görmeyecek. Karanlıkta uzaktan fark edilemeyebiliyor. 


Bu çok çok önemli tüm bisikletliler için ve diğer sürücüler için. Güvenli yolculuk için önemli. Çünkü aniden sola kaçmak istiyorsunuz önünüzde bir bisikletçi gördüğünüzde. Bu bir risk çünkü hızla gelen bir araç varsa sola kaçamıyorsunuz. Ya da ani fren yaptığınızda arkanızdaki geç fark edebiliyor, çarpabiliyor. O yüzden erkenden fark edebilmek, içeride bir bisikletlinin olduğunu bilerek tünele girmek önemli bir şey. Bu anlamda Karayolları Genel Müdürlüğü’ne de ayrıca tekrar teşekkür etmek istiyorum buradan.”

 

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0