00
Haber Detayı
28 Aralık 2021 - Salı 19:14
 
Alanya Emniyet Müdürlüğü'nden uyarı!
Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından güvenli online alışveriş yapmak isteyen vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı. Müdürlük abartılı kampanya, indirim ve hediye tekliflerine itibar edilmemesini istedi.
YAŞAM Haberi
Alanya Emniyet Müdürlüğü'nden uyarı!

Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada soğuk ve yağışlı kış günlerinde online alışveriş yapmanın hava şartlarıyla mücadele etmekten daha kolay olduğu ancak aynı zamanda kişisel bilgileri ele geçirmeyi amaçlayan siber suçlular için de büyük fırsat sunduğuna dikkat çekildi. Emniyet vatandaşların küçük bir dikkatsizlik veya hatasını fırsata çeviren dolandırıcıların ağına düşmemesi için şu uyarılarda bulundu. 1. Yılbaşı, doğum günü, anneler günü ve benzeri temalı içeriklere hemen kanmayın. 


Gelen maillerin adresini ve doğruluğunu kontrol edin. Kötü niyetli kişilerin göndereceği linklere tıkladığınız anda tüm kişisel bilgileriniz dolandırıcıların eline kolayca geçebilir. 2. Abartılı kampanya, indirim ve hediye tekliflerine itibar etmeyin. Güvensiz ağlar üzerinden sahte satın almalara yönlendirebilecek linklerden uzak durun. 3. Banka kartı ve kredi kartı yerine sanal kart tercih edin. 


Kredi kartı yerine geçen sanal kartlar, siber dolandırıcılığa karşı güvende olunmasına yardımcı oluyor. 4. Verdiğiniz bilgilere dikkat edin. Alışveriş yaptığınız site siparişiniz için gerekli bilgiler dışında çok daha fazla soru soruyorsa, bu özel soruları cevaplamayın ve alışverişinizi sonlandırın. 5. Ücretsiz ve halka açık Wi-Fi erişim noktalarından uzak durun. 

Siber dolandırıcılar tarafından kontrol edilen ücretsiz bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda cihazınızdaki kritik bilgileri farkında olmadan dolandırıcılara kaptırabilirsiniz. 6. Verilerinizi yedekleyin. Bilgisayarınızın virüs saldırısı sonucunda çökmesi gibi tehlike durumlarında veri kaybını önlemek için, bilgilerinizi düzenli bir şekilde yedeklemeyi unutmayın. 7. Mobil cihazınızın güvende olduğuna emin olun. 


Mobil cihazların güvenliğinin hiçbir zaman bilgisayarların güvenliği kadar önemsenmemesi diğer pek çok açıdan olduğu gibi online alışverişte de sorun yaratıyor. 8. Hesap özetlerini ve kredi kartı ekstrelerini kontrol edin. Online alışveriş yaptıktan sonra hesap özetinde ya da kredi kartı ekstresinde şüpheli bir harcama görürseniz hemen bankanızla iletişime geçin. 


9. Mağazaların web siteleri yerine uygulamalarını kullanın. Siteler yerine mağazanın uygulamasını kullanmak, uygulamaların ele geçirilme ihtimali daha düşük olduğundan satın alımları daha güvenli kılıyor. 10. Bilinen, ödüllü ve kapsamlı bir güvenlik çözümü kullanın. Tek seferde Windows, Mac OS ve Android cihazlarınızı korumak istiyorsanız, güvenlik yazılımı kurmayı ihmal etmeyin.

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0