Alanya Derelerindeki Taşkın Riskleri Ölçüldü

YAŞAM 20.05.2025 - 18:54, Güncelleme: 20.05.2025 - 18:54
 

Alanya Derelerindeki Taşkın Riskleri Ölçüldü

ALKÜ’DEN BİLİMSEL RİSK HARİTASI Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Mehmet Dikici öncülüğünde yürütülen bilimsel çalışmalarda, Alanya ve çevresindeki derelerde taşkın riski haritalandırıldı. Çalışmaların sonucunda, taşkın anında zarar görebilecek yapıların kaldırılması ve dere kesitlerinin ıslah edilmesi gerektiği vurgulandı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TAŞKIN TEHLİKESİ Son yıllarda kuraklık ve iklim değişikliğinin etkisiyle dünya genelinde ani su baskınları artarken, bu olaylar artık sadece “afet” değil, çoğu zaman “felaket” olarak tanımlanıyor. 2020’li yılların başından itibaren artan bu felaketler karşısında bilim insanları, çözüm önerileri içeren bilimsel raporları hızlandırdı. ALANYA’DA TURİZM VE GÜVENLİK İÇİN BİLİMSEL DESTEK Türkiye’nin önemli turizm ve tarım şehirlerinden biri olan Alanya’da, vatandaşların ve turistlerin güvenliği için yürütülen kolluk faaliyetlerinin yanı sıra, doğal afetlere karşı bilimsel çalışmalar da yapılıyor. Bu kapsamda ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Dikici ve ekibi, Alanya’daki dere yataklarının taşkın riskini tespit etti. MODELLEME ÇALIŞMALARIYLA RİSKLİ ALANLAR BELİRLENDİ Doç. Dr. Dikici’nin danışmanlığında yüksek lisans öğrencileri Tasvire Gökce ve Zübeyde Demirel tarafından hazırlanan çalışmalarda, Demirtaş-Sedre Çayı ile Oba Çayı’ndaki taşkın bölgeleri “MIKE Hidrolojik Model Programı” ile modellendi. Özel yazılımlar yardımıyla oluşturulan haritalarda, sel ve taşkın riski taşıyan alanlar detaylı şekilde belirlendi. Doç. Dr. Dikici’nin lisans öğrencileri tarafından hazırlanan bitirme tezlerinde ise Kargı Çayı, Dim Çayı, Sapadere Kanyonu, Alara Çayı, Delice Deresi, Sinad Deresi ve Manavgat Barajı’nın olası yıkım senaryoları da incelendi. YAPILAŞMA VE ORMANSIZLAŞMAYA DİKKAT Elde edilen veriler doğrultusunda, iklim değişikliğine bağlı çarpık kentleşme ve ormansızlaştırmanın taşkın üzerindeki etkileri analiz edildi. Taşkın anında zarar görecek yapıların kaldırılması, dere kesitlerinin ıslah edilmesi, derelerin işletmelerinin denetlenmesi ve halkın bilinçlendirilmesi gibi çözüm önerileri ortaya konuldu. YENİ BÖLGELERDE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR Çalışmalarda, ALKÜ ile Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol sayesinde elde edilen harita verileri kullanıldı. Alanya ve çevresindeki risk haritalarının ardından, yeni dönemde Gazipaşa ile Manavgat arasındaki bölgeleri kapsayacak 5 yeni bilimsel çalışmanın hazırlıkları da başladı. DOÇ. DR. MEHMET DİKİCİ KİMDİR? İklim değişikliği, taşkın ve kuraklık üzerine çalışan Doç. Dr. Mehmet Dikici; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Bilim Danışma Kurulu’nda ve Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Su Şurası Bilim Kurulu’nda görev aldı. ALKÜ’deki görevinden önce 17 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü’nde çalıştı.Bülten
ALKÜ’DEN BİLİMSEL RİSK HARİTASI Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Mehmet Dikici öncülüğünde yürütülen bilimsel çalışmalarda, Alanya ve çevresindeki derelerde taşkın riski haritalandırıldı. Çalışmaların sonucunda, taşkın anında zarar görebilecek yapıların kaldırılması ve dere kesitlerinin ıslah edilmesi gerektiği vurgulandı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TAŞKIN TEHLİKESİ

Son yıllarda kuraklık ve iklim değişikliğinin etkisiyle dünya genelinde ani su baskınları artarken, bu olaylar artık sadece “afet” değil, çoğu zaman “felaket” olarak tanımlanıyor. 2020’li yılların başından itibaren artan bu felaketler karşısında bilim insanları, çözüm önerileri içeren bilimsel raporları hızlandırdı.

ALANYA’DA TURİZM VE GÜVENLİK İÇİN BİLİMSEL DESTEK
Türkiye’nin önemli turizm ve tarım şehirlerinden biri olan Alanya’da, vatandaşların ve turistlerin güvenliği için yürütülen kolluk faaliyetlerinin yanı sıra, doğal afetlere karşı bilimsel çalışmalar da yapılıyor. Bu kapsamda ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Dikici ve ekibi, Alanya’daki dere yataklarının taşkın riskini tespit etti.

MODELLEME ÇALIŞMALARIYLA RİSKLİ ALANLAR BELİRLENDİ
Doç. Dr. Dikici’nin danışmanlığında yüksek lisans öğrencileri Tasvire Gökce ve Zübeyde Demirel tarafından hazırlanan çalışmalarda, Demirtaş-Sedre Çayı ile Oba Çayı’ndaki taşkın bölgeleri “MIKE Hidrolojik Model Programı” ile modellendi. Özel yazılımlar yardımıyla oluşturulan haritalarda, sel ve taşkın riski taşıyan alanlar detaylı şekilde belirlendi.

Doç. Dr. Dikici’nin lisans öğrencileri tarafından hazırlanan bitirme tezlerinde ise Kargı Çayı, Dim Çayı, Sapadere Kanyonu, Alara Çayı, Delice Deresi, Sinad Deresi ve Manavgat Barajı’nın olası yıkım senaryoları da incelendi.

YAPILAŞMA VE ORMANSIZLAŞMAYA DİKKAT
Elde edilen veriler doğrultusunda, iklim değişikliğine bağlı çarpık kentleşme ve ormansızlaştırmanın taşkın üzerindeki etkileri analiz edildi. Taşkın anında zarar görecek yapıların kaldırılması, dere kesitlerinin ıslah edilmesi, derelerin işletmelerinin denetlenmesi ve halkın bilinçlendirilmesi gibi çözüm önerileri ortaya konuldu.

YENİ BÖLGELERDE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Çalışmalarda, ALKÜ ile Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol sayesinde elde edilen harita verileri kullanıldı. Alanya ve çevresindeki risk haritalarının ardından, yeni dönemde Gazipaşa ile Manavgat arasındaki bölgeleri kapsayacak 5 yeni bilimsel çalışmanın hazırlıkları da başladı.

DOÇ. DR. MEHMET DİKİCİ KİMDİR?
İklim değişikliği, taşkın ve kuraklık üzerine çalışan Doç. Dr. Mehmet Dikici; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Bilim Danışma Kurulu’nda ve Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Su Şurası Bilim Kurulu’nda görev aldı. ALKÜ’deki görevinden önce 17 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü’nde çalıştı.Bülten

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.