00
Haber Detayı
02 Kasım 2021 - Salı 12:04
 
Alanya'da zehirli mantar uyarısı!
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar özellikle yağışların arttığı sonbahar ve kış aylarında mantar zehirlenmelerinin daha sık görüldüğüne dikkat çekerek, vatandaşları doğada kendiliğinden rastgele yetişen mantarların tüketmemesi konusunda uyardı.
YAŞAM Haberi
Alanya'da zehirli mantar uyarısı!

İlçe Tarım Müdürü Mehmet Rüzgar, yağışların başlaması ile doğal ortamlarda mantarların yetiştiğini ve vatandaşlarında bu mantarları toplayarak sıkça tükettiğini belirtti. Doğada yetişen zehirli mantar türleri konusuna dikkat çeken Rüzgar, mantar konusuna uyarılarda bulunarak sözlerine şöyle devam etti; " Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. 


Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Mantarların zehirli olup olmaması konusunda bilgilerine çok güvenen kişilerde yanılabilir. Bu nedenle doğada kendiliğinden rastgele yetişen mantarların yenilmemesi gerekir. 


Zehirli mantarın yenmesini takiben 2-6 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtileri; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma terleme, ishal, ateş, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları görülebilir. Vatandaşların bu belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları hayati önem taşımakta. 


Ülkemizde her yıl mantar zehirlenmesi nedeniyle vatandaşlarımız hayatını kaybediyor. Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.”dedi.

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0