00
Haber Detayı
16 Kasım 2021 - Salı 16:15
 
Alanya'da üretici ve halci arasında kavga çıktı
Alanya’da ALTSO toplantı salonunda düzenlenen 'Kırsal Kalkınma Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Altyapı Yatırımları Desteklemeleri' konulu toplantıda üretici ve halci arasında kavga çıktı. Bir üreticinin, “Halci, tüccar ile kardeş oluyor, bizi soyuyor” sözlerine aynı zamanda komisyoncu olan Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen tepki gösterdi.
YAŞAM Haberi
Alanya'da üretici ve halci arasında kavga çıktı

“Sen benim paramı kullanıyorsun. Halci senin çürüğünü satmak için uğraşıyor. Terbiyesizlik yapma” diyerek tepki gösterdi.


Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’nda 'Kırsal Kalkınma Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Altyapı Yatırımları Desteklemeleri' konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya ile üreticiler katıldı. 


Toplantıda Kırsal Kalkınma Destekleme Şube Müdürü İzzet Kaş devletin verdiği destekleri anlatırken üretici Mehmet Aksoy konuşmak için söz istedi. Kendisine konuşmak için izin verilen Aksoy, halcilere tepki gösterdi. Aksoy, “Toplantıyı başından beri dinliyoruz. Her destekte bir kıstas var. Biz seradaki ürünlerimizi satamıyoruz. Geçen yıl 150 liraya aldığımız üre şu an 465 lira. Geçen yıl 3 liraya sattığımız domates şu anda 2 buçuk lira. 7-8 liraya sattığımız avokado 3 lira. Siz bize destek vereceğiz diyorsunuz. Öbür taraflar köstek oluyor. Nasıl olacak bu işler?” diye sordu. 


“ÜRETİCİYİ HALCİ İLE TÜCCAR BERABER SOYUYOR”
Kaş’ın “Bahsettiğiniz konuyu anlıyoruz, iletiyoruz ama şu anda anlatmak istediğimiz farklı bir konu var” sözleri üzerine üretici Aksoy, “Burada hali temsilen burada kim var? Sera yapmaktan bahsediyoruz. Biz 400 bin liraya yaptığımız seranın hurdasını şu anda 30 bin liraya satamıyoruz. Biz kilosu 8 liraya aldığımız üre ile 3 liraya domatesi nasıl satacağız? Ziraat Odası Başkanı’nı ben seçiyorum ama halcinin emrinde çalışıyor. 


Başkanı da çok seviyorum. Kaç sefer de uyardım. Halci, tüccar ile kardeş oluyor, bizi soyuyor. Bize taban fiyat verin. Bırakın bunları. Bizim desteğe falan ihtiyacımız yok. Sebze fiyatını bir kilo üre fiyatına getirin. Sizden tek isteğim şu. Piyasayı Ziraat Odası Başkanı, çiftçi belirleyecek. Halci, tüccar belirlemeyecek. Benim ürettiğim ürünün fiyatını tüccar, halci bilemez. Halci emlakçı gibi komisyoncudur. Hepsi bizi soyuyor” diye konuştu.


“ÜRÜNLERİ, BAHÇENİZDE SATIN O ZAMAN”
Aksoy’un sözlerinin alkışlanmasının ardından Sevilgen tepki gösterdi. Sevilgen, “Senin halci ile ne sıkıntın var? Halci ne demek? Bahçendeki çürüğü satmak için uğraşıyor. Sen benim paramı kullanıyorsun. Terbiyesiz herif. Göndermeyin, bahçenizde satın o zaman” ifadelerini kullandı. Aksoy ise, “Hakaret etme, burada isim kullanmadım” dedi. Sevilgen sözlerinin ardından salondan ayrıldı. 


“GİRDİ MALİYETLERİMİZ YÜKSEK”
Aksoy’un salondan çıkarılmak istenmesi üzerine Ziraat Odası Başkanı Göktepe, üreticinin oturmasını istedi. Göktepe, “Aksoy gerçek anlamda bir üreticimiz. Ziraat Odası’nın halcilere çalıştığını söylüyor. Ben üzerime alınmadım. Biz üretici için Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü,  Alanya Ziraat Odası, hal dernek başkanlığımız özveriyle elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. 


Bunda sen (Aksoy’a hitaben) belki haklı düşünüyorsun. Bizim girdi maliyetlerimiz yüksek. Bunu kabul ediyoruz. Ürenin kilosu 8 TL olmuştur. Bu da bir gerçek. Dün Konaklı’da, Payallar’da piyasa kurduk. Salatalık 3.20 TL idi biz 3.50 TL olsun dedik. Bütün Kumluca’dan her taraftan bu görüşler alınarak piyasa belirleniyor. Sen de biliyorsun ki bu noktada arz-talep dengesi var. Biz her zaman şunu haykırıyoruz. 


Üreticiler yağmurda, çamurda, soğukta, karda, kışta emeklerinin karşılığını alamıyor. Keşke elimizde fırsat olsa da kendimiz üretip kendimiz satsak da halci ile işimiz olmasa ama böyle bir imkan, kurum yok” diye konuştu. Bunun üzerine söz alan Aksoy, “Tüm katılımcılardan özür diliyorum ama gerçeği konuştum” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0