00
Haber Detayı
26 Ekim 2021 - Salı 17:38
 
Alanya’da dar gelirli vatandaşın konut alması imkansız
Döviz kurunda yaşanan dalgalanma inşaat sektöründe maliyetlere yansıdı. Maliyetlerle birlikte faizlerdeki artış da vatandaşın alım gücünü düşürdü. Son günlerde döviz kurunun yükselen seyri, sektörleri endişeye sürüklüyor.
EKONOMİ Haberi
Alanya’da dar gelirli vatandaşın konut alması imkansız

Döviz kurunda yaşanan dalgalanma inşaat sektöründe maliyetlere yansıdı. Maliyetlerle birlikte faizlerdeki artış da vatandaşın alım gücünü düşürdü. Son günlerde döviz kurunun yükselen seyri, sektörleri endişeye sürüklüyor. Turizmden sonra, inşaat sektörü de döviz kurundaki belirsizliğin kurbanı oluyor. 


Kurun inişli çıkışlı hali nedeniyle inşaat sektöründe maliyetlerde artış yaşanıyor. Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker de, kurda yaşanan değişimlerle birlikte zam sinyallerinin gelmeye başladığına dikkat çekti. Küçüker aynı zamanda yerli alıcının da alım gücünü faiz oranlarının düşürdüğüne vurgu yaptı. Kurun yükselen seyrinn kendilerini hissedilir düzeyde etkilediğini ifade eden Küçüker, motorine gelen zamla birlikte de saati 400 TL olan hafriyatın 600 TL’ye çıktığını söyledi. Küçüker, “Bizler de takip ediyoruz en basit motorinde ki artıştan dolayı Hafriyatçılar rakamları arttırdı baktığımızda saati 400 TL olan 500-600 TL oldu. Yine her zamanki gibi kurdaki artış bizlere zam olarak yansıyor” diye konuştu. 


Faiz oranları nedeniyle yerlinin alım gücünün düştüğünü söyleyen Küçüker, kurlarda da düşüş beklentilerinin olacağını belirtti. Küçüker, “Maliyetler artıyor ama biz hiçbir zaman yansıtmamaya çalışıyoruz. Konuttaki satışlar ağırlıklı olarak yabancı turistlere yönelik. Yerli alıcılarımızda artan faizden dolayı alma gücü daha düşük ama ben dövizdeki artışın kalıcı olacağını düşünmüyorum çünkü duruma merkez bankası da müdahale etti bankaların borçlanma oranındaki karşılıklarını düşürdü. Aslında yaşanan son siyasi kriz olmasaydı örneğin Çimento gibi ürünlerde de indirim olacağı yönünde beklentimiz vardı. Ben yine de Kur’un düşeceğine inanıyorum hep kalıcı olmayacaktır” sözlerine yer verdi.

Kaynak: Editör: Hamdi Acet
Yorumlar
Haber Yazılımı 0