00
Haber Detayı
30 Eylül 2020 - Çarşamba 20:35
 
20 Eylül Türkiye koronavirüs tablosu! Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, koronavirüs salgınındaki ölüm sayılarına ilişkin iddialara yanıt verdi. Koca, "Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir, 2013'ten beri kullanılıyor. Bulaşıcı hastalığın sadece koronavirüs olduğunu sanıyorsa yanılıyor" dedi. Bakan Koca, İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya'daki son durumu açıkladı.
SAĞLIK Haberi
20 Eylül Türkiye koronavirüs tablosu! Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar

İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

Unutulmaması gereken, toplumun ortak bir meselesini ele aldığımız, bunu yaparken de toplumun görünen veya çıplak gözle görünmeyen çıkarlarını korumamız gerektiği gerçeğidir.


Aşı için önümüzdeki 2-3 aylık zaman kaldığı da düşünülürse tünelin ucu ve ışık göründü. Her şeyden önce kelimeleri yerli yerinde kullanmak gerekir. Salgınla birlikte hayatımıza giren bazı kelimeler oldu. Artık dalgalardan peak'lerden değil, tedavilerden bahsediyoruz. Her vaka hasta değildir. Pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve çoğunluğu bu kişiler oluşturuyor. Bunların salgın açısından önemi bulaştırıcı olmalıdır. Eğer tespit edilmezlerse salgının büyümesine yol açarlar. Bu gruptakilerin salgın açısından artık birinci derece önemi yoktur.


Her gün açıklanan ve üzerinde durduğumuz yeni hasta sayısı, asıl dikkat konusu olmalıdır. Test sonucu pozitif çıkanların her biri vakadır. Hastanede tedavi altına aldıklarımızı ayrıca hastanede yatan olarak kayıt altına alıyoruz.


Vaka ile hasta kelimesi farklıdır.


Salgının 6. ayında öne geçen sağlık sistemin kendisidir.


ÖLÜM SAYILARINDAKİ İDDİALARA YANIT
Ölüm sayısıyla ilgili iddialar var. Ölüm sayılarıyla skor arayışında olanlar, sayıları gerçeğinden yüksek göstermeye çalışanlar nereden dayanak alıyor?


Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir, 2013'ten beri kullanılıyor. Bu belgede önemli olan 2 yerdir. Biri ölüm şekli diğeri ise ölüm nedenidir. Hastalığa bağlı doğal ölümün izahı için bulaşıcı hastalık açıklaması da eklenmiştir. Kayıtlar bu yıl 10'da 1'nin ölümün bulaşıcı hastalık şeklinde olduğunu göstermektedir. Buradan Kovid-19 ölüm sayıları anlaşılmaz. Bulaşıcı hastalığın sadece koronavirüs olduğunu sanıyorsa yanılıyor. Defin sonrası alınan kesin ölüm raporunda hastanın onaylanmış ölüm nedeni bu hanede yer almaktadır. Vefat sayılarına ilişkin yanıltıcı iddialar bazı Belediyelerin açıklamalarına dayanıyor. Belediyelerin e-devlet veri tabanında yer alan mezarlık bilgi sisteminde söz konusu ildeki defin sayısı yer alır. Defin raporu ise kişilerin öldüğü ilde verilir.


"BİRİNİN ÖLÜMÜNÜ SAKLAMAYA İMKAN YOKTUR"
Devletin ve salgınla mücadelenin itibarını zedelemek isteyen, kendi itibarını zedeler. Birinin ölümünü saklamaya imkan yoktur. 2020 yılındayız. Hayatta olanı ölü gösteremeyiz. Öleni de hayatta gösterme imkanımız yoktur.


ANKARA'DA SON DURUM
Ankara'da hasta sayısı son 2 hafta içinde yarı yarıya azaldı. Son 10 gün içinde günlük hasta sayısı yüzde 60'a yakın azaldı. İstanbul'un iki katı olan vaka sayısı, İstanbul'un altına indi.

STANBUL'DA SON DURUM
Ortalama filyasyon iz sürme süremiz, 13 saate kadar düştü. Ortalama temaslıyı tespit etmemizin süresi 8 saate kadar indi. İstanbul'da vaka sayısı, yüzde 2,8 oranında düştü.

İZMİR'DE SON DURUM

KONYA'DA SON DURUM

 

SORU-CEVAP
AKILLI BİLEKLİK UYGULAMASI NE DURUMDA?

Akıllı bileklik ile ilgili geçen haftalarda bahsetmiştim. Uygulamayı zorunlu olmadıkça kullanmaktan yana değiliz. Bununla ilgili bir yazılım yapıldı belli bir noktaya gelinmiş oldu. Sabit bir yere takılabilin, mesafeyi bizim ayarlayabildiğimiz olduğu, birden fazla kişinin de takip edilebilir olduğu, o mesafenin aşıldığında uyarı sistemiyle devreye giren bir uygulamaya çalışıldı ve yapıldı. Herkese bileklik tarzında değil, daha çok evde izole edilmesinde sorun yaşadığımız kişilerde uygulamak istiyoruz.


OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİM

Hazırlık ve birinci sınıflardaki eğitimlerde, şu ana kadar ciddi bir sorun yaşamadık. Önümüzdeki haftalar bizim daha önce de Bilim Kurulunun düşündüğü bir ve ikinci sınıflar şeklindeydi. Muhtemelen 2. sınıflar, 8 ve 12. sınıflar için Bilim Kurulu önerisi var, muhtemelen önümüzdeki hafta karar alma noktasına gelince zaten açıklamış olacağız.


TOPLUM BAĞIŞIKLIĞINDA SON DURUM

Toplum bağışıklığıyla ilgili Türkiye genelinde bir çalışma olmuştu. Antikor bağışıklığı hem de PCR yöntemiyle. 0.28 taşıyıcılık yüzde 0.82 gibi de koruyuculuk, bağışıklık sözkonusu idi. Aradan 2 aydan fazla zaman geçmiş oldu. Bu çalışmayı yeniden tekrarlama kararı aldık. Muhtemelen gelecek hafta başlanmış olur. Taşıyıcılık ne durumda? Bağışıklık durumunu ve aradaki farkı görmek istiyoruz.


10 Eylül olduğu söylenen gün için yapılan test sayısı 112 binlerde. 112 bin test sayısının yapıldığı gün test sayısının 152 bin olduğu iddia ediliyor. Neresine bakıp yorum yapacaksınız.

 

Kaynak: Editör:
Yorumlar
Haber Yazılımı 0