Ticaret Bakanı Bolat’tan Schengen Vizesi Açıklaması: "Vize Kolaylaştırma Süreci Başlıyor"
Bolat, “Brüksel’de, AB Komisyonu’nda, AB Konseyi’nde ve üye ülkelerle yaptığımız ikili görüşmelerde bu sıkıntıları sürekli dile getiriyoruz. Türk vatandaşlarının vize taleplerinde karşılaştıkları zorlukların aşılması için yoğun çaba sarf ediyoruz,” dedi.
“VİZE SERBESTİSİ TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI HAKKIDIR”
Göreve geldikleri Haziran 2023’ten bu yana AB ile pozitif bir gündem oluşturduklarını vurgulayan Bolat, yüksek düzeyli ticaret diyaloğunun başlatıldığını ve bu kapsamda Brüksel ve Ankara’da çok sayıda önemli toplantı gerçekleştirildiğini aktardı.
Bakan Bolat, “AB yetkililerine ve üye ülkelere her zaman şu iki mesajı veriyoruz: Birincisi, vize serbestliği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uluslararası anlaşmalardan doğan hakkıdır. İkincisi ise, bu süreç devam ederken Türk vatandaşlarına en azından turizm, ticaret, eğitim ve ulaşım amaçlı seyahatlerinde kolaylık sağlanması gerekmektedir,” ifadelerini kullandı.
“ELÇİLİKLERDEKİ ALTYAPI ARTIRILMALI, İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Ticaret Bakanı, Türkiye’deki AB ülke temsilciliklerinin kapasite yetersizliğine de dikkat çekerek, “Uzun randevu sürelerinin kısaltılması için elçilik ve konsolosluklarda insan kaynağının artırılması, teknik altyapının geliştirilmesi, bilgisayar sistemlerinin modernize edilmesi gerekiyor. Bu konuda iş birliğine her zaman hazırız,” dedi.
TÜRKİYE, ÇİN’DEN SONRA EN ÇOK SCHENGEN VİZESİ VERİLEN ÜLKE
AB yetkililerinin, Türkiye’nin Çin’den sonra dünyada en fazla Schengen vizesi verilen ülke olduğunu ifade ettiklerini belirten Bolat, “Yılda 1 milyonun üzerinde vize veriliyor ve ortalama ret oranı yüzde 15 civarında. Ancak yine de vatandaşlarımız zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle öğrenciler, akademisyenler, mühendisler, yöneticiler, teknisyenler ve nakliyeciler için vize kolaylığının acil olarak sağlanması gerekiyor,” dedi.
AB KOMİSYONU YENİ VİZE KOLAYLAŞTIRMA SÜRECİNİ BAŞLATTI
1 Temmuz’da Ankara’da düzenlenen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı’nda konunun gündeme geldiğini hatırlatan Bolat, “AB Komisyonu, yeni bir kolaylaştırma ve hızlandırma süreci hazırladığını açıklamıştı. Memnuniyetle görüyoruz ki dün itibarıyla bu belge hazırlanarak AB üye ülkelerine gönderildi,” dedi.
Yeni düzenlemeye göre, daha önce vize almış, düzenli olarak seyahat etmiş ve Türkiye’ye geri dönmüş vatandaşlara yönelik olarak; ikinci başvurularında önce 6 ay, ardından sırasıyla 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 5 yıla kadar çok girişli uzun süreli vize verilebileceği belirtildi.
UZUN SÜRELİ VİZE İMKANI TURİZM VE TİCARETİ CANLANDIRACAK
Bu yeni uygulamanın, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine yapacakları turizm, iş, yatırım, eğitim, akademik faaliyetler ve sivil toplum buluşmaları açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayan Bolat, “Bu gelişme, Türkiye-AB ilişkilerinde karşılıklı güvenin güçlenmesine de katkı sağlayacaktır” dedi.